Zirvede Haber

PKK/PYD TÜNEL FAALİYETİNDE, KIYAMET DEYRİZOR’DA KOPACAK

PKK/PYD TÜNEL FAALİYETİNDE, KIYAMET DEYRİZOR’DA KOPACAK

Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, youtube kanalında yayınladığı “Kervan Yolda Dizilmez” programında gazeteci Ahmet Özdemir ile Suriye’de yaşanan sıcak gelişmeleri değerlendirdi. Aksoy ve Özdemir, PKK/PYD’nin Deyrizor’daki tünel faaliyetlerine, Türkiye’deki Deyrizorlu gettolaşma tehlikesine ve HTŞ’nin Türkiye’ye açık tehdidine dikkat çekti somut adımlar atılmadığının altını çizdi.

Türkiye-Suriye diyaloğunda çözümün değil açmazların masaya getirilmesiyle somut bir adım görülmediğini belirten Gazeteci Ahmet Özdemir, bölgedeki hareketliliği anlattı. Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, Lübnan’da yapılan “Kimseyi Geride Bırakma” konferansına daha önceki 3 çalıştaya katılmayan Türkiye’nin katılım göstermesinin önemli olduğunu vurguladı. Deyrizor tehlikesine dikkat çeken Aksoy ve Özdemir, bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi.

GÜVENLİ BÖLGE VE HTŞ BÖLGESİNDE TÜRKİYE PROTESTOLARI

Suriye Devleti’nin kontrolü dışında olan bölgelerde, PYD bölgesinde ayaklanma görmediğini tam tersi HTŞ ile bir birleşme müzakere girişimleri gördüğünü aktaran Özdemir, HTŞ ve güvenli bölgede çok yoğun bir şekilde halkı protestolara,hakarete varan Türkiye’yi aşağılar bir biçimde bir kampanya yürütüldüğünü açıkladı. AKP’nin Suriye ile diyaloğunda samimi olmadığının altını çizen Özdemir, somut bir adım atılmadığını ve sahada bir değişim görülmediğini belirtti.

PKK/PYD DEYRİZOR’DA TÜNEL KAZIYOR, HTŞ LİDERİ TÜRKİYE’Yİ TEHDİT EDİYOR

Suriye Devleti’nin inisiyatif yükseltmesi gerektiğini söyleyen Özdemir, Deyrizor’da PYD/PKK’nın tünel faaliyetleri yürüttüğüne dikkat çekti. Bölgedeki unsurların Deyrizor’da İran Milislerinin de dahil olduğu bir çalışma yaşanabileceği konusunda uyarılarını anlatan Özdemir, “Türkiye, YPG/PKK’ya yönelik operasyon yapmak istiyoruz ama şu an milli güç unsurlarımız yeterli değil sizin desteğinizle biz bu işi daha rahat bu şekilde terörle mücadele ortak noktasında yapabiliriz gibi ılımlı mesajlar vermeli. Suriye Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, ‘Türkiye bölgelerden çıksın, Türkiye’yle ancak bu şartla masaya oturabiliriz o şekilde normalleşme adımlarını gerçekleştirebiliriz’ diyor. Bu süreçte yıkıcı değil yapıcı söylemler kullanılmalı iki tarafta da. Türkiye’de HTŞ’ye yönelik ciddi adımlar atarak Suriye Devleti’nin güvenini kazanabilir. HTŞ lideri Colani’nin Türkiye’yi tehdit ettiğini unutmayın, ‘Bu müzakereler sona ermezse Türkiye için gereğini yapacağız’ dedi. Türkiye’nin HTŞ’ye karşı sessiz kalmaması gerekiyor” dedi.

PKK/YPG’DEN MALİKİYE’DE GÖVDE GÖSTERİSİ

PKK/YPG’nin de Malikiye bölgesinde bir gövde gösteri yaptığını tank ve zırhlı askeri araçlarını sergileyerek güç gösterisi yaptıklarına dikkat çeken Özdemir, “Bir tek savaş uçağı almadıkları kalmış. Türkiye bunu ciddi anlamda gözlemlemeli ve çok daha hızlı adımlarla Suriye’yle bütünleşme ve birlik olma yoluna gitmeli” şeklinde konuştu.

DP’Lİ İLAY AKSOY VE GAZETECİ AHMET ÖZDEMİR SURİYE SAHASINDAKİ SICAK GELİŞMELERİ KONUŞTU: PKK/PYD TÜNEL FAALİYETİNDE, KIYAMET DEYRİZOR’DA KOPACAK

TÜRKİYE’DE DEYRİZORLU GETTOLAŞMA TEHLİKESİ

Deyrizor’daki tehlikeyi vurgulayan İlay Aksoy, Deyrizor’un ISID’in beslendiği ve büyüdüğünü nokta olduğunu hatırlattı ve Türkiye’de artan Deyrizorlu nüfusa dikkat çekti. Aksoy, “Uzun yıllardır sahadayım ancak son iki sene öncesine kadar Deyrizorlu nüfus bu kadar yoğun değildi. Özellikle Urfa Haliliye’de kendi gettolarını kurdular. Artık sığınmacılar kendi aralarında bile gettolarını ayırıyor. Urfa’da Deyrizorlu mahalleler var” dedi.

SURİYE’DE KIYAMET DEYRİZOR’DA KOPACAK

Deyrizor’daki tehlikeyi anlatan Özdemir, “Bugün İran’ın bile Deyrizor bölgesini zor kullandığını görüyoruz ileriki aşamada kıyamet Deyrizor bölgesinde kopacak gibi görünüyor. Türkiye ile masadaki süreç Deyrizor’da mı örtüşecek yoksa diğer alanlarda ayrışmaya açmaza mı uğrayacak? Bilinmez bir denklemin içerisindeyiz. Bir yandan ABD’nin Ortadoğu Koordinatörü ‘Biz özerklik istiyoruz bu görüşmelere karşıyız’ diyor. Bu açıklamaları da Türkiye’nin değerlendirmesi lazım. ABD’nin kendi içerisinde ne kadar büyük bir problem yaşadığını görmesi gerekiyor. Bölgedeki komşu ülkelerde beraber bu sorunu Adana Mutabakatı değil Bağdat Paktı gibi büyük bir pakta dönüştürüp burayı tamamen 4-5 ülkeyi bir araya getirecek şekilde ABD’nin de bölgedeki emperyal hedeflerine kavuşamayacak ölçüde bir çözümle sonlandırması gerektiğine inanıyorum. Tek seslilik temel olmalı, Bakan ve Cumhurbaşkanı danışmanlarının söylemleri çelişiyor ve tutarsızlık ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ