Zirvede Haber

Türk Halkının Yüzde 63,3’ü Çocukluğunda Akran Zorbalığına Uğradığını Belirtiyor

Türk Halkının Yüzde 63,3’ü Çocukluğunda Akran Zorbalığına Uğradığını Belirtiyor

Araştırma Şirketi Areda Survey’in 1100 kişiyle gerçekleştirdiği Akran Zorbalığı Araştırması’na göre katılımcıların yüzde 63,3’ü akran zorbalığına uğradığını belirtiyor.

Akran Zorbalığı Nedir?

Türk halkına “Zorbalık nedir?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 31’İ zorbalığı zorla kabul ettirmek ve yaptırmak olarak tanımlıyor. Peki, uzmanlar bu konuyu nasıl değerlendiriyor? Aile Danışmanı-Yazar Hilal Çorbacıoğlu akran zorbalığını “Lakap takma, dışlama, küsme, söylenti çıkarma, küfür, mahrem fotoğraf paylaşma, utandıran, kırıcı mesajlar gönderme, şantaj yapma gibi davranışlar” olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, “Zorba çocuk kendisinden daha zayıf gördüğü kişiyi korkutmak için güç kullanıyor. Bir başkasına boyun eğdirmeye çalışan bu çocuklar kendilerine, mağdurlara ve bu olaylara izleyici olan diğer çocuklara ciddi zarar veriyor” yorumuyla akran zorbalığının görünümüne dikkat çekiyor. Zorbalığa uğrayan çocukların öz saygıyı yitirdiğini, evden çıkmak dahi istemeyen çocukların odaklanma, özgüven eksikliği, iştahsızlık, irkilme ve korku gibi sorunlar yaşandığı vurguluyor.

Akran Zorbalığı Aileden Geliyor

Türk halkı araştırmaya göre dışlanma problemi ya da akran zorbalığının sebebini yüzde 39,4 ile aile içi şiddet ve yetiştirilme tarzı olarak görüyor. Çorbacıoğlu araştırmada ön plana çıkan aile faktörünü “Zorbaca davranışları onaylayan ebeveynler bu durumu destekliyor. Çocuğa karşı duyarsızlık ve duygusal ihmal tehlikeli sonuçlara davetiye çıkarıyor.” şeklinde yorumluyor.

Yüzde 45,8 Profesyonel Destek Almayı Düşünüyor

Çorbacıoğlu, son dönemde psikolojik sorun yaşadıkları için kliniklerin kapısını aşındıran çocukların ortak dertlerinin akran zorbalığı olduğunu vurguluyor. Çocukların bu durumlarının ebeveynleri tarafından fark edilerek profesyonel destek almaları sağlandığında ise akran zorbalığından kurtulabileceklerini belirtiyor. Araştırmada akran zorbalığı yaşayıp profesyonel destek almayı düşünenlerin oranın ise yüzde 45,8 olduğu görülüyor.

Metodoloji

Areda Survey tarafından 04-09 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Akran Zorbalığı” araştırmasına 1100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ