Zirvede Haber

İYİ YENİŞEHİR; “AKBIYIK BÜYÜK BİR ÇEVRE FELAKETİ İLE KARŞI KARŞIYA”

İYİ YENİŞEHİR; “AKBIYIK BÜYÜK BİR ÇEVRE FELAKETİ İLE KARŞI KARŞIYA”

“Yenişehir Akbıyık Mahallesi 375 ada 12 parselde bulunan 72.502 m2’lik hazine arazisine, Akbıyık ve çevre yerleşim bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımızın hiçbir görüşü alınmadan ve kendilerine bilgilendirme dahi yapılmadan, çeşitli katı atıklar yakmak suretiyle elektrik üretmek amacıyla Biyokütle Enerji Santrali kurulması için EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından önlisans verilmesi ve yine Bursa Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından yapılmasının uygun olduğuna dair olumlu rapor düzenlenmesini kabul etmemiz mümkün değildir.” sert sözler İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel’e ait. Sözlerinin devamında Başkan Ercan Özel;

“İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanlığı olarak Akbıyık’ta yaşayan vatandaşlarımızı ziyaret ederek kendilerini dinledik, tepkilerini gözlemledik. Halktan gizlenerek gerekli izinlerin alınmaya çalışıldığı tesisin, bölgeye sağlayacağı olumlu ve olumsuz katkılar üzerine konunun uzmanları ile görüşerek ciddi araştırmalarda bulunduk. Halkımızın yaşam alanında yapılması planlanan katı atık yakma tesisi gibi yapıların, hem çevre hem de halk sağlığı üzerine çok ciddi zararlarının birçok bilimsel rapor ile kanıtlandığına büyük bir üzüntü ile şahit olduk. Yapılması planlanan katı atık yakma tesisi Akbıyık ve Orhaniye Mahallerimize 1,8 km, Çiçeközü ve Osmaniye Mahallelerimize ise sadece 2,5 km mesafede bulunuyor. Bilim adamları ve uzmanların belirttiği olumsuzluklardan ilk olarak etkilenecek olan bu yerleşim yerlerinde yaşayan çevre halkı olacağı açıkca ortadadır. Ayrıca çok uzak mesafede olmayan Yenişehir ovası ve Yenişehir’de yaşayan halkımızda eninde sonunda bu katı atık tesisinin olumsuz etkilerine maruz kalacaktır.

Yapılması planlanan bölge önemli bir tarım alanıdır. O bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız yetiştirdikleri farklı tarım ürünleri ile hayatlarını devam ettirdikleri gibi ülke ekonomisine de önemli katkılar sunmaktadırlar. Çevre Sağlığına ciddi sorunlar oluşturacağı kesin olan katı atık yakma tesisi alanında kalan bölge, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Alanı” olarak belirlenmiş olmasına rağmen böyle bir izin verilmesi kabul edilebilecek bir durum değildir. Çevreye çok ciddi zararlarının olacağı tesisin yapımının önünü açmak için Yenişehir ve Büyükşehir Belediyesi meclisleri tarafından önümüzdeki günlerde yapılması gerekecek olan imar değişikliğine İYİ Parti olarak kesinlikle karşı çıkıyoruz.

Akbıyık mahallemizde yapılması planlanan Biyokütle Enerji Santrali’nin benzerleri geçtiğimiz yıllarda Bursa Büyükorhan ve Samsun Çarşamba’da yapılmaya çalışılmış, tarım alanlarında bulunduğu, çevre ve halk sağlığına vereceği zararlar dolayısıyla bölge halkının mücadeleleri sonrası mahkeme kararları ile yapımları kesin olarak durdurulmuştu. Bu gerçekler ve emsal kararlar gün gibi ortada iken aynı şartlarda kurulacak olan böyle bir tesisin Yenişehir’de düşünülmesi büyük bir yanlıştır.

Saygıdeğer Basın Mensupları ve Kıymetli Hemşerilerimiz;

Bizler İYİ Parti olarak; çevre ve halk sağlığına zararı olmayan Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) gibi enerji kaynaklarını destekliyor ve yapımları konusunda olumlu görüş bildiriyoruz. Ama ileri ki yıllarda çevreyi katledecek, insanlarımızın sağlığını bozacak bir tesise onay vermemiz kabul edilemez bir gerçektir.

Akbıyık halkı, Yenişehir’de ki yöneticilerin bu konuda sessiz kalmalarına ve kendilerini sahipsiz bırakmalarına bir anlam veremiyor. Yenişehir’in ne kadar kötü yönetildiğinin, sahipsiz ve başıboş olduğunun çok acı bir göstergesidir bu aslında. İlçemizde önemli bir tarım alanında, çevreye ciddi zararları olacağı bilimsel olarak kanıtlanmış, atık bertaraf, geri kazanım ve depolama tesisi yapılıyor. Bu tesis bölge halkının fikri alınmadan onlardan gizlenerek yapılmaya çalışılıyor. Üstüne üstük Bursa Valiliği bu tesis için “Çevresel Etki Değerlendirmesi” (ÇED) gerekli değildir raporu veriyor. Nereden bakarsanız bakın büyük bir başıboşluk söz konusu. Yıllar önce Mahmudiye Mahallesinde yapılması planlanan ve tepkilerden sonra vazgeçilen katı atık yakma tesisi nasıl çevreye zararlı ise bu tesiste aynı şekilde zararlıdır.  .

Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükümlerini içeren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. Maddesine istinaden, İYİ Parti olarak Yenişehir Akbıyık mahallesinde yapılması planlanan insan ve çevre sağlığına önemli zararları olacak olan “Biyokütle Enerji Santrali” için verilen izinlerin iptal edilmesi gerektiğini kamuoyu paylaşıyoruz.

İYİ Parti olarak bugüne kadar bizlere ihtiyaç duyulan her yerde vatandaşlarımızın yanlarında olduk. Bugünden sonrada seslerini daha gür duyurmak ve haklarını savunmak için Akbıyıklı vatandaşlarımız ile birlikte hareket edeceğimizin bilinmesini istiyorum.  Hukuki yollar başta olmak üzere Akbıyık ve o bölgedeki yerleşim alanlarında çevre ve halk sağlığına yönelik ciddi sorunlar oluşturacak olan Biyokütle Enerji Santrali’nin iptali için mücadele edeceğimizin ve bu çevre katliamına sessiz kalmayacağımızın bilinmesini istiyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ