Zirvede Haber

Ünlü ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, hem “Altın Kalem” hem de “Altın Mikrofon” ödülüne lâyık görüldü.

Ünlü ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, hem “Altın Kalem” hem de “Altın Mikrofon” ödülüne lâyık görüldü.

Türkiye’nin başarılı Türk sanat müziği sanatçılarından ve aynı zamanda yazar olan Onur Akay, ödüllere doymuyor. Son yıllarda çok sayıda ödül alan Akay, 2023 yılına “Altın Mikrofon Ödülü” ile girdi. 1990 yılında Sanat Güneşi Zeki Müren’le ortak eser yaparak sanat hayatına başlayan Onur Akay’a, 2020 yılında Türkiye genelinde engelli dernekleri adına, “30. Sanat Yılı Ödülü” takdim edilmişti. Akay, 2023’e girdiğimiz ilk dakikalarda ise 30. sahne yılını kutladı. Sahnelere ilk defa 1993 yılında Balıkesir’in Akçay sahilinde adım atan sanatçı, 30 sene sonra yılbaşı gecesi yine Akçay sahilinde sahne aldı. 50 yıldır yayın hayatını sürdüren Türkiye’nin en önde gelen kültür sanat dergilerinden olan Ana Dergisi, Onur Akay’ı 30. sahne yılı ansına Altın Mikrofon’la ödüllendirdi. Akay ödülünü, yeni yılın ilk dakikalarında derginin İmtiyaz Sahibi şaire Şaheste Günday’ın elinden aldı. Ana Dergisi, 23 sene önce 2000 yılında ise Onur Akay’a Yüzyılın Bestekârı Ödülü’nü vermişti. Müstear’lı Nikriz, Müstear’lı Hicaz, Zirgüle’li Pençgâh isimli üç bileşik makamı bulan, terkip eden ve takım besteleyen Onur Akay, bu özel buluşu nedeni ile “Yüzyılın Bestekârı Ödülü ile ödüllendirilmişti. Akay, aynı dergiden 23 sene önce aldığı ödülünü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na ve TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülmüş, Kale Grubu’nun Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. Hacı İbrahim Bodur’un elinden almıştı.

GÖRMEDEN SEVMEK KİTABI ALTIN KALEM GETİRDİ!

Onur Akay, 30 yıldır yazdığı ve TRT repertuvarında yer alan şiirlerini, bestelerinin notalarını, fotoğraflı anılarını ve efsane isimlerle yaptığı özel röportajlarını, 2021 yılında “Görmeden Sevmek” isimli şiir, beste, anı ve röportaj kitabında toplamıştı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminden geçerek, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılında yaptığı Yayın Seçme Kurulu Üçüncü Toplantısı’nda, 50 bin baskı ile raflardaki yerini alan Görmeden Sevmek kitabının Türkiye genelindeki kütüphaneler için satın alınmasına karar verildi. Ayrıca kitap 100 bin satış rakamına ulaşıp en çok satanlar listesine de girince, Billur Yayınları Onur Akay’ı Altın Kalem’le ödüllendirdi. Akay’a ödülü, yayınevinin sahibi gazeteci ve yazar Yusuf Karahal tarafından takdim edildi. 2020 yılında konservatuvar fakülteleri için “Türk Musikisinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli bir ders kitabı da çıkaran Akay’ın, “Görmeden Sevmek” isimli kitabında ise çok sayıda efsane sanatçı ile ilgili bilinmeyen sırlar gün yüzüne çıktı ve kitap uzun süre magazin gündeminde yer aldı.

USTASI BÜLENT ERSOY’LA BİRLİKTE ÖDÜL ALDI!

Onur Akay, 2022 yılında meslektaşları ve yakın dostları Taşbebek Gönül Yazar ve Diva Bülent Ersoy’la birlikte bir ödüle daha lâyık görüldü! İzmir’de halkoylamasına sunulan Dostluk Grubu Derneği 1. Türk Sanat Müziği Ödülleri’nde, İzmir Halkı Onur Akay’ı, Aydınlık Gazetesi’ndeki kültür-sanat yazıları için “TSM’ye Katkı Koyan Yazar Ödülü” ile ödüllendirdi. Ayrıca İzmir halkının oyları ile Gönül Yazar TSM Onur Ödülü’ne, Bülent Ersoy ise En İyi TSM Kadın Ses Sanatçısı Ödülü’ne lâyık görüldü.

Kitabına ismini veren ve sözleri kendisine ait olan “Görmeden Sevmek” şarkısı ile 2018 yılında “Yılın Söz Yazarı” seçilen Onur Akay, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu, Diyabetliler ve Engelliler Derneği ve 351 Dernek adına Rumeli Balkan Güç Birliği Platformu tarafından, 2017 yılında ise Türkiye genelinde engellilerin verdiği oylarla “Yılın Sanatçısı” seçilmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ