Zirvede Haber

GELECEK PARTİLİ ÖZDAĞ: TÜVTÜRK SOYGUNU BİTECEK

GELECEK PARTİLİ ÖZDAĞ: TÜVTÜRK SOYGUNU BİTECEK

Zorunlu araç muayenesine gelen yüzde 122 zam oranı bir kez daha Tüvtürk şirketini ve ‘soygun’ algısını gündeme getirdi. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, milyonlarca araç kullanıcısının isyan ettiği araç muayene sorununa ilişkin bir açıklama yaptı.

Vatandaşların ‘soygun’ olarak gündeme getirdiği ve sosyal medya başta olmak üzere bir çok platformda tepki gösterdiği Tüvtürk’e ilişkin Gelecek Partisi Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ “Zorunlu olan araç muayenesinin özel bir şirketin tek elinde fahiş fiyatlarla gerçekleştirilmesi kabul edilemez. Derhal tekelleştirilen araç muayene sistemine son verilerek, muayenelerin kamu hizmeti anlayışı ile işlevsel hale getirilmesi elzemdir” dedi.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 34. maddesince, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek, trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığının tespit edilmesi zorunludur. Ülkemizde, söz konusu araç muayeneleri özel bir şirket olan Tüvtürk tarafından gerçekleştirilmekte ancak söz konusu şirketin işleyiş şekli adeta bir ‘soygun’u vurgular niteliktedir.

2007 yılına kadar devlet tarafından yapılan ancak 2007’den sonra Tüvtürk tarafından yapılan zorunlu araç muayenesi sözleşme gereği 2027 yılına kadar Tüvtürk şirketi tarafından yapılmaya devam edecekken 2023 muayene ücretlerine yapılan %122 oranındaki zam ile araç muayene ücretinin  1130 TL’ye çıkarılması araç kullanıcılarını adeta çileden çıkardı.

Gelecek Partili Özdağ, herhangi bir bakım, onarım, tamirat ve tadilat yapmadan ortalama 10 dakika süren muayene ücretinin 507 TL’den 1130 TL’ye çıkarılmasının ne vicdanen ne de aklen kabul edilemeyeceğini, Gelecek Partisi olarak Tüvtürk dosyasını takip edeceklerini belirtti. Özdağ ayrıca Tüvtürk’ün; Doğuş Grubu, Alman Tüv Süd Grubu ve İngiliz Bridgepoint Şirketi’nin ortak şirketini olduğunu hatırlatarak, “Neden diye soruyoruz? Neden yerli bir şirketin değil de ağırlıklı Alman ve İngiliz ortaklığı bulunan bir şirketin bizim ülkemizde bu faaliyeti yürüttüğünü anlayamıyoruz! Bizi aydınlatırlarsa çok mutlu oluruz” ifadelerini kullandı

Sözleşmenin 2027 yılına dek süreceğini dile getiren Özdağ, sözleşmeye göre şirketin, ilk 3 yıl yüzde 30, sonraki 7 yıl yüzde 40 ve  10 yıl için ise hasılatının (KDV hariç) %50’sini hazineye aktardığını belirterek, “Devlet açıkça zorunlu bir uygulamadan vergi alıyor. Daha önce cüzi bir ücret karşılığında devletin bizzat yaptığı teknik araç muayene hizmeti yıllardır özel bir şirket aracılığı ile teknik hiçbir işlem yapmadan korkunç rakamlar karşılığında vatandaşı mağdur ediyor. Gelecek Partisi olarak ehliyet sahibi kadrolarla iktidara geldiğimiz ilk gün yapacağımız işlerin başında Tüvtürk’ün ortadan kaldırılarak devlet eliyle en iyi hizmeti en cüzi rakamlarla vatandaşlara vermek olacak bundan kimsenin kuşkusu olmasın” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ