Zirvede Haber

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN TELEVİZYON VE RADYO YAYINI YAPAN KİŞİLERE HAPİS VE ADLİ PARA CEZASI

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN TELEVİZYON VE RADYO YAYINI YAPAN KİŞİLERE HAPİS VE ADLİ PARA CEZASI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ten lisans almadan Zonguldak’ta Sosyal Medya üzerinden yayın yapan ‘Karaelmas TV’ ve ‘Z Haber’ isimli internet sitelerinin yöneticileri Osman Sav, Atilla Öksüz ve Ergin Özkul, Zonguldak 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hapis ve adli para cezasına çarptırıldı.
“MERDİVEN ALTI MEDYA İÇİN DENİZ BİTTİ” BAŞLIKLI, BİR SÜRE ÖNCE YAPTIĞIMIZ AÇIKLAMAYI TEKRAR YAYINLIYORUZ.
Yazılı ve görsel yayıncılık, çok ciddi bir sorumluluk gerektirmektedir. Egemen bir devletin, yayıncılık faaliyetinde bulunan kişi ve kuruluşlara yönelik,’ İzin, Lisans ve Denetim’ konularında tedbirler alması, olmazsa olmazdır. “Ben uluslararası internet yayıncısıyım, devletlerin egemenlik haklarını tanımam, kendi kanunumu ve kurallarımı kendim tesbit ederim” şeklindeki yaklaşımlar, asla kabul edilmez ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti de asla kabul etmeyeceğini göstermiştir.
En galiz küfürlerin havada uçuştuğu, erotizmin ve pornonun tavan yaptığı, sosyal medyada tıklama almak uğruna her türlü pespayeliğin sergilendiği, bölücülüğün kol gezdiği, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği, her türlü hakaret ve kişilik haklarına saldırıların İki cümle kuramayan ve yazamayan birçok kişinin kendini yayıncı ve gazeteci zannettiği sosyal medya, maalesef ‘5. sınıf dedikodu’ alanına dönüşmüş durumdadır. Bu tür yayın yapanlara ve bunların yayınlarını aktaran platformlara, ‘dur’ demek için devletimiz, gerekli tüm yasal tedbirleri almış ve almaya devam etmektedir.
Kişisel yayıncılık hariç, kamuoyuna açık bir şekilde internet ve sosyal medya üzerinden yapılan her türlü Radyo ve Televizyon yayını için Lisans ve İzin gerekmektedir. (1 Ağustos 2019 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30849 YÖNETMELİK Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan: RADYO, TELEVİZYON VE İSTEĞE BAĞLI YAYINLARIN İNTERNET ORTAMINDAN SUNUMU HAKKINDA YÖNETMELİK.)
Uydu lisansı bulunanlar hariç, Bursa’da yöneticiliğini yaptığımız On Radyo ve Televizyon Yayıncılığı A.Ş. dışında, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ten Lisans ve Yayın İzni bulunan kuruluş bulunmamaktadır. On Radyo ve Televizyonu, RTÜK mevzuatına uygun olarak Ağustos-2019 döneminde Anonim Şirketini kurmuş, Lisans ve yayın ücreti olarak 135.000.-TL’sı bedeli devletine ödemiş, yasalara uygun bir şekilde 14 aydır www.onmedya.com.tr İnternet adresinden, sosyal medya hesaplarından, smart televizyonlardan, IP Box’lardan, Radyo ve Televizyon yayıncılığı yapmaktadır. Bütün yayınlarımız; RTÜK mevzuatına uygun olarak yapılmaktadır.
İnternet üzerinden yapılan yayınlar ile ilgili yasa ve yönetmelikler son derece açık iken; kanunlar ve yönetmelikler konusunda kendisini ‘saf’ yapan; “ben siyasi partiyim, istediğim programı ve tanıtımı yaparım”, ben özel hastaneyim, kendi doktorlarımla istediğim programı ve tanıtımı yaparım”, “ben özel okulum, kendi öğretmenlerimle istediğim programı ve tanıtımı yaparım”, “ben belediyeyim, istediğim programı ve tanıtımı yaparım”, “ben özel bir ticari kuruluşum, istediğim programı ve tanıtımı yaparım” şeklindeki yaklaşımlar, hukuk devletinde asla olamaz. İdari, mali ve teknik şartlar mutlaka yerine gelmeli, denetim mutlaka olmalıdır. Bu konuya aykırı davranış içinde bulunan birçok büyükşehir belediyesi başta olmak üzere çok sayıda belediye, özel hastane, özel okul, kişi ve kuruluş ile ilgili olarak devletimizin ilgili kurumları tarafından yasal süreçler başlatılmıştır. (6112 Sayılı Kanun’un 33. Maddesi 1. Fıkra) 6112 Sayılı (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) RTÜK Kanunu’nun 19. Maddesi /b fıkrası gereği, Belediyeler ve bağlı şirketleri radyo ve televizyon yayıncılığı yapamaz.)
Adı ve ünvanı ne olursa olsun, kişisel iletişimin dışında, kamuoyuna açık bir şekilde yayıncılık faaliyetinde bulunacak kişi ve kuruluşlar, RTÜK’ten lisans ve izin almak zorundadırlar. Aksi halde; adli, idari birçok yaptırım ve ceza kaçınılmazdır. Kanun ve Yönetmelikleri bilmemek, hiçbir şekilde mazeret olmamaktadır.
250 TL’ye kurdukları internet sitelerinden veya sosyal medya hesaplarından yasadışı olarak yayıncılık faaliyetinde bulunan Merdiven Altı Medya’ya!; ne yazık ki birçok kişi ve kuruluşun reklam verdiği, sponsor olduğu, yayınlarına katıldığı tesbit edilmiş olup, dijital kayıtlar gereği yapılmak üzere devletimizin ilgili kurumlarına gönderilmiştir.
Kişisel iletişimin dışında, (Karasaldan, Uydudan, İnternet Sitelerinden, Sosyal Medya Hesaplarından) kamuoyuna açık yapılan yayınlar, RTÜK Lisansı’na ve İzni’ne tabidir. Kanun ve Yönetmelikleri bilmemek, hiçbir şekilde mazeret olmamaktadır. (RTÜK’ten Yayın Lisansı almadan, İnternet üzerinden yayıncılık yapan kişi ve kuruluşları 2 yıla kadar hapis, 500 bin Türk Lirası’na kadar Adli Para Cezası bekliyor. (6112 Sayılı Kanun’un 33. Maddesi 1. Fıkrası; 2 YIL HAPİS ve 500 BİN TL’YE KADAR ADLİ PARA CEZASI, YAYIN CİHAZ VE TESİSLERİ KAPATILIR)
‘Merdiven Altı Medya!’nın RTÜK mevzuatı dışında; vergisiz kazanç, sigortasız personel çalıştırma, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı başta olmak üzere, hiçbir yasal zorunluluklarını yerine getirmediği tesbit edilmiş olup, gereği için ilgili kurumlara gönderilmiştir.
Son dönemde kendilerini ‘medya grup’, ‘gazeteci’, ‘dergici’, ‘televizyoncu’ olarak tanıtan irili ufaklı bir çok kişi ve kuruluş türemiştir. Üstelik bu kişiler, değişik ortamlarda utanmadan gazetecilik ve yayıncılık ile ilgili ahkam kesmektedirler. Hayatları boyunca 1 (Bir) kişiyi bile sigortalı çalıştırmamış olduğu halde, yayınlarının künyelerinde onlarca ismi kendi çalışanları gibi gösteren, çeşitli kişi ve kuruluşları tehdit eden, şantaj yapan ‘Merdiven Altı Medya!”ya bedeli , hukuk önünde mutlaka ödettirilecektir.
Ülkemizin birçok ilinde yayınlanma zamanı belli olmayan; (İlan ve Reklam ile baskı parası vermeyerek dolandıracakları bir matbaa bulduklarında kafalarına göre yayınlanan, belediyeler ile birçok kişi ve kuruluşa tehdit, baskı ve şantaj yapan) gazete ve dergilerin çoğaldığı, Basın Kanunu, Basın İlan Kurumu Mevzuatı başta olmak üzere yasal hiçbir yükümlülüklerini yerine getirmeyen, ‘Yazılı Merdiven Altı Medya’ya!,belediyelerin, odaların ve birçok kuruluşun İlan ve Reklam verdiği bilinmektedir. Basın İlan Kurumu aracılığı olmadan; belediyelerin, odaların, kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları ilan ve reklam ücretleri, kurum ve kuruluş yetkililerine zimmet olarak geri dönecek ve yasal olarak bir çok adli ve idari yaptırımı olacaktır.
Yüzde yüz kayıt içinde olan, vergi, sigorta ve tüm yasal zorunluluklarını yerine getiren, RTÜK ve Basın İlan Kurumu Mevzuatına uygun olarak; Lisans,Yayın İzni, Resmi İlan ve Reklam Yayınlama Hakkı’na sahip Anadolu Basını’nın bir temsilcisi olarak, bu gerçekleri kamuoyunun gündemine getirmek kaçınılmaz hale gelmişti. Devletimizin; ‘Merdiven Altı Medya!’ ile ilgili attığı her adımı ve bundan sonra atacağı her adımı sonuna kadar desteklediğimizi, halkımızın haber alma özgürlüğünün en büyük teminatı olan Anadolu Basını’nın temsilcisi (Marmara Mevkute Mecmua Tic. ve San. A.Ş. bünyesinde Yeni Marmara Gazetesi veMarmara Aktüel Dergisi, On Radyo ve Televizyon Yayıncılığı A.Ş. bünyesinde On Radyo ve Tv, Kayı İletişim Bilişim Ltd.Şti. bünyesinde Yenişehir Yörem Gazetesi ve Bursa Alternatif Gazetesi) olarak taahhüt ediyor, aziz milletimize saygılarımı sunuyorum.
Orhan EFE
Anadolu Gazeteciler Birliği Genel Başkanı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ