Zirvede Haber

Sarıbal; Bursa kuraklıkla karşı karşıya

Sarıbal; Bursa kuraklıkla karşı karşıya

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Türkiye’nin en önemli su havzalarından birine sahip Bursa’nın, zamanında gerekli tedbirler alınmadığı için bugün kuraklıkla ve içme suyu sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sarıbal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan iki barajdan biri olan Nilüfer Barajındaki suyun tamamen tükendiğini, Doğancı Barajının ise Bursa’nın 60 günlük su ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğunu kaydetti.

Bursa’nın ülkemizin en önemli su havzasına sahip sanayi, tarım, tarih ve turizm kenti olduğunu aktaran Sarıbal, yaşanan küresel iklim değişikliğinin gerektirdiği önlemler alınmadığı için bugün Bursa’nın su sorunu yaşadığını aktardı.

Tedbir alınmıyor

Bursa’nın bu yılın ilk 10 ayında %33 daha az yağış aldığını belirten Sarıbal, “Bir küresel iklim değişikliğinden bahsediyoruz ve bu iklim değişikliğinin yaratmış olduğu yağış rejimi ve yağışta bir eksiklik. Dolayısıyla bir iklim krizi ve buna bağlı olarak su rezervlerimizdeki azalmayı görmek zorundayız. Bursa’nın bu yılın ilk 10 ayında, normalde metrekareye 553 metreküp yağmur alması gerekirken 377 metreküp almış. İlk 10 ayda %33’lük bir yağış eksikliği söz konusu. Bunu bütün yetkililer biliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı bir açıklama yapıyor. Diyor ki , ‘2019 yılından bugüne kadar aslında Bursa’da bir iklim değişikliğini hissediyoruz ve bir kuraklık var.’ Peki ne yaptınız?” diye konuştu.

Bursa’nın planı yok

Bursa’nın 1/100000 Çevre Düzeni Planı’nın 2007, 2008 ve 2009 yıllarında yapıldığını ancak bu palanların gereğinin yapılmadığını vurgulayan Sarıbal, “Bursa ile ilgili yapılan planların hiçbiri tutmadı. Son planın tarihi 2021 yılının Aralık ayında bitti. Bursa’nın 2022 yılı planı yok. Daha önceki planların 2030 yılı perspektifine baktığımızda Bursa’nın 2 milyon nüfusu öngörülüyor. Oysa bugün Bursa 3,5 milyon nüfusa sahip. 2030 yılına ilişkin hiçbir plan gerçekçi değil” dedi. Sarıbal şöyle devam etti:

“Bursa’da hiçbir plan tutmadı. Çünkü yanlış plandı. Çünkü durumu idare etme planıydı. Çünkü 2030 yılı 1/100000 Çevre Düzeni Planı 2007, 2008 ve 2009 yıllarında yapıldı ama ne yazık ki AKP’li belediye başkanları bu planı hayata geçirmediler. Sümen altı ettiler. Nüfusu, konutu, tarım alanları, sanayi, buna bağlı olarak su kaynaklarının nasıl kullanılacağını belirleyen bir plandı. O plan hiç hayata geçmedi. Bugün kapalı kapılar arkasında, Büyükşehir Belediyesi, kimlerle yaptığını bilemediğimiz, bir 2040 yılı Çevre Düzeni Planı yapmakta. Bursa bugün plansız, geçmiş plana göre giden bir kent. Çünkü Bursa Çevre Düzeni Planının tarihi 2021 yılı sonu itibariyle bitti.

Bu plana göre nüfusta %50’nin üzerinde yanılma payı var. 2030 yılında 20 milyon nüfus öngörülürken bugün 3,5 milyon nüfus var. Sanayi sınırsız ve sorumsuz gidiyor. 400 bin dönüm civarında olan Bursa Ovasının 200 bin dönümü bina, yol, köprü, sanayi, ticaret gibi alanlara ayrılarak yok edilmiş. Çok büyük bir rakam bu.

Bugün yaşanan su krizi göz göre gelen bir kriz. Bundan 15 yıl önce AKP’nin o zaman Belediye Meclis üyesi olan, sonra AKP’de önemli görevler üstelen ismine “Uludağ’ın sularını kiralamayın, satmayın. Bursa su sorunu yaşayacak” dedik. Bursa Su Kolektifi ile Bursa Su Platformu ile gittik. Bize “Bizden öncekiler ucuz satmışlar. Ucuz kiralamışlar. Biz şimdi 2 kat, 3 kat daha pahalıya kiralıyoruz” dedi. Mantık bu.”

Bursa’nın su sorunu için acilen harekete geçmek gerektiğini ifade eden Sarıbal, sözlerini şöyle tamamladı:

Yetkilileri göreve çağırıyoruz

“Bugün yaşanan su sorunu tamamen yerel yönetimin ve onun baskısıyla görevini yerine getiremeyen kurumların yanlışıdır.

DSİ, Orman İl Müdürlüğü, Bursa Valiliği neredesiniz? Ne kadar kiralık suyumuz var Uludağ’da?

Kaç firmaya, kaç liraya, kaç firmaya kiralanmıştır? Bursa susuz. Başka yerlere su gidiyor.

Çok acil tedbirler almak lazım. 2019 yılından beri bir kuraklık görüyorsanız, yağmur ve sulama rejiminde bir sorun varsa neden bir tedbir almadınız?

Tüketicinin su tüketimini, sanayicinin kullandığı suyu yeniden kullanacağı bir sistemi kurması için neden gerekli denetimleri yapmadınız?

Derhal göreve çağırıyoruz.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilgili birimleri, Bursa Valiliği, Devlet Su İşleri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının yetkilileri, Ziraat Odaları… Bütün bu kurumları bir araya gelmeye, bir platformda toplanmaya ve Bursa’nın ciddi anlamda su sorunun masaya yatırılması ve çok hızlı tedbirlerin alınmaya ihtiyacı var. Çünkü ne yeraltı su kaynağı, ne yerüstü su kaynağı şu an Bursa’nın su ihtiyacını karşılayacak rezervde ve kapasitede değil. Bursa bunu hak etmiyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ