Zirvede Haber

Bursa Artvinli Kadınlar Derneği; Atamızın Huzurda Söz Veriyoruz! Cumhuriyetimize Sahip Çıkacağız!

Bursa Artvinli Kadınlar Derneği; Atamızın Huzurda Söz Veriyoruz! Cumhuriyetimize Sahip Çıkacağız!

Bursa’da 2022 yılının mart ayında kurulan ve ilk hemşehri kadın derneği olma özelliği taşıyan Bursa Artvinli Kadınlar Derneği üyeleri Ankara’ya giderek ziyaretlerde bulundu. Anıtkabir’i de ziyaret eden üyeler adına Başkan Züleyha Şahin yaptığı açıklamada; “Cumhuriyetimizin ve devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşamızı ebedi yuvasında ziyaret ettik. Cumhuriyet değerlerimize sahip çıkacağımıza Ata’mızın huzurunda söz verdik. Derneğimiz;  Bursa Artvinli Kadınlar Derneği olarak Mart 2022 tarihinde resmi olarak kurulduk. Ağustos 2022 itibariyle 180’den fazla üyemiz ile faaliyetlerimize devam etmekteyiz.

Bizlere sürekli olarak neden hemşeri kadın derneği kurduğumuzu soranlar oluyor. Bursa ilimizde 70 küsür Artvin derneğimiz mevcuttur. Bursa Artvinli Kadınlar Derneği bir ilki başarmış ve kadının özne olabildiği ilk hemşehri kadın derneği olmuştur. Çoğu dernekte “kadın kolları” adı altında yönetimdeki kadını pasifize eden ve sahne arkasında yapılması gereken işleri kadının üstüne yıkan, kadınları iş hayatında desteklemeyen zihniyetin karşısında kadını ve emeğini ön plana çıkarmak için çabalıyoruz. Ülkemizde kadını ve haklarını savunan birçok sosyal toplum kuruluşu mevcuttur. Ancak bizler somut olarak adımlar atabilmek ve insanlara dokunabilmek adına önce ulaşabileceğimiz, dertlerini en yakından bildiğimiz Artvinli kadınlarımız için bu yola çıktık.

Artvin, okuma oranı %98’in üzerinde olan, kültüründe kadının ön planda olduğu ülkemizin aydın bir şehridir. Büyük emekler ve imkansızlıklar içinde henüz çocukken ağır bir yük altına giren hem okuyan hem de çalışan Artvin kadının sosyal hayatta arka planda kaldığını görmek açıkçası bizler için bu derneği kurarken en büyük motivasyon kaynağımız olmuştur. Gördük ki olağan hayat akışında kadınlarımız sosyal çevre sahibi olacak rahatlığı ve özgüveni bulamıyor, iş sahibi kadınlarımız işlerini geliştirmekte zorlanıyorlar. Artvin kadınının evinden çıkıp sosyalleştiği, kendisini keşfettiği, iş kadınlarının rahatlıkla yeni çevreler edindiği ve projelerini hayata geçirirken kemikleşmiş bir grup beyefendinin onayına muhtaç kalmadığı yarınlar için çabalıyoruz. Artvin kadınının var olduğunu ve artık emeklerinin karşılığını almak istediğini göstermek istiyoruz. Unutulmamalıdır ki sac ayaklarını bir arada tutan baştaki zihniyettir. Baş olmayan yerde sadece menfaatler uğruna kadınları yok sayan, emeklerini küçümseyen ve engelleyen ayaklar elbet bir gün birbirine dolanır ve önce geride kalırlar sonrasında ise yıkılırlar. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün dediği gibi “Kadınlarını geri bırakan toplum, geride kalmaya mahkumdur.”
Şu ana kadar ilki daha çok mahallelere, ev hanımı ve küçük iş yeri sahibi kadınlara ve diğeri iş sahibi ve çalışan Artvinli kadınlarımıza yönelik olmak üzere iki davet düzenledik. Her kesimden ve daha önce dernekçilik ile uğraşmamış farklı yüzler ile tanış olduk. Son davetimizi 4 Ağustos 2022 tarihinde Kültürpark Sadabad Sarayı’nda gerçekleştirdik. “Cesur Kadınlar Buluşuyor” adlı ücretsiz ve yemekli davetimizde salon kapasitesinin üzerinde ve tahmin edilen sayının çok üzerinde, rekor katılım ile 280 Artvinli Kadınımız ile buluştuk. Pandemi ve tatil sezonuna rağmen bu büyük kalabalığa ulaşmamızda bizlerle birlikte yürüyen büyüğümüz Sevgi AKÇADAĞ’a teşekkür ederiz.

Organizasyonumuzda kadınlarımızı girişte küçük saksılı çiçeklerimizi hediye ederek karşıladık. Artvin’e özgü tadımlık kete, pişi, lokum, erişte, silor ve bazlama gibi yiyeceklerimizi tanıttığımız masamız ilgi çekti. Şengül SARIÇİÇEK ve Selma BAL’ın sunumları ile başladığımız gecemizde Hanedan Sanat Evi sahibi Hatice Hanedar YÜKSEL, kendisine ait tasarımları profesyonel ekibi ile defile gerçekleştirdi. Büyük ilgi çeken defilesi ve emeğinden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. Defilenin akabinde yemek servisimiz ile birlikte kaligrafi ile el emeği plaketlerimizi hazırlayan Azize ÖZTÜRK bizlere ney üfledi, sanatını icra etti. Organizasyonumuzun devamında sunucularımız kadınlarımıza mikrofon uzattı, Artvinli Kadınlarımıza ait eserleri açık arttırma usulü ile tanıtarak katkıda bulundular. Gecemizin kalabalığında sergileyemediğimiz fakat en kısa sürede arz edeceğimiz dernek yöneticimiz Yeşim BAYRAKTAR’ın el emeği tablolarına ve Kaligraf Azize Öztürk ‘e ait çerçevelerine sosyal medya hesabımızdan ulaşabilirsiniz. Gecemizin bir diğer yıldızı dernek yöneticilerimizden Nurcan Elmacı Önal ‘ın organize ettiği ve geleneksek kıyafetlerimizi giyen Artvinli Kadınlar folklor ekibimiz sahne aldılar. Önce bu harika gösteride gözleri dolan kalabalık Artvinli Kadınlarımız folklor ekibimizi sahnede yalnız bırakmadılar. Salona sığmayan büyük bir coşku ile gecemiz Artvinli yerel sanatçımız Handan Aksu Kent ‘in müziği ile devam etti. Bu gecede buluşmamıza vesile olan ve beklentisiz maddi manevi destek olan Bursa Artvin İş İnsanları Grubu’na ve Erdinç Altun ‘a teşekkür ederiz.

Organizasyonumuzda iş kadınlarımız kendilerini tanıttılar, yeni yüzlerle tanışarak farklı çevrelere adım atmış oldular. 2 aylık büyük emeğin sonucunda bu geceyi hep birlikte hazırladığımız dernek yönetimimiz Başkan Züleyha Şahin,filiz AYDIN,Şengül SARIÇİÇEK, Kardelen Akgün, Nurşen Yaşar YAŞAR, Nurcan Elmacı Önal  ,Sevgi AKÇADAĞ, Yeşim Bayraktar, Fatma Dursun Şen, Gülşen Torun, Selina Altun Dede , Handan Kent AksuGülsüm BALCIOĞLU teşekkür ederiz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ