Zirvede Haber

İYİ NİLÜFER “Bahçede bir kilo Siyah İncir bir ekmek fiyatına satılıyor”

İYİ NİLÜFER “Bahçede bir kilo Siyah İncir bir ekmek fiyatına satılıyor”

İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Levent Öncü ve Yönetimi; incir üreticilerinin dertlerini adresinde dinledi.  Bursa’nın tarımda ihracat şampiyonu ürünlerinden “Siyah İncir” üreticisinin sorunlarını yerinde görmeye giden İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Levent Öncü, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Temirtaş, İlçe Tarım Politikaları Başkanı Engin Esin ve yönetim kurulu üyeleri kan ağlayan çiftçilerin haykırışlarını dinledi. Fadıllı-Akçalar kırsal mahallesindeki üreticilerin bahçelerini dolaşırken karşılaştıkları üreticiler “Geçen yıl 40 liradan açılan İncir Fiyatları 25 TL civarına düşmesine rağmen zarar etmedik. Bu sene ise 25 TL den açılan incir fiyatları ihracat için 8 TL, iç piyasa için 3-4 liraya kadar geriledi. Bu yıl tersine mazot fiyatları 4 katına yevmiyeler 3 katına çıktı. Toplama maliyetini bile karşılamıyoruz. Sesimizi duyuramıyoruz” diyerek hezeyanlarını dile getirdiler.

Çiftçilerin bu haykırışlarını yerinde dinleyen Başkan Levent Öncü “Türkiye’nin bir tarım ülkesi olmasına rağmen yaşananlar karşısında şaşkınız. Türkiye cumhuriyetinin bir tarım bakanlığı var. ÇKS diye bir sistemi var, bu sistemde kayıtlarınız var, buna göre bir planlama yapılması gerekmez mi? Planlamanız yoksa ÇKS’ye ne gerek var. Yok efendim rekolte yüksekmiş, yok efendim ihracat talebi düşükmüş, Avrupa kota uygulamış. Bunların arkasına kimse sığınmasın. Çiftçiyi bakanlık yönlendirecek, pazarı bulacak, sahip çıkacak. Ama tersine sen elindeki pazarları kaybetmişsin. Geçen yıl bir kilo incir satan üretici 12 ekmek alırken bugün bir kilo incire bir ekmek alamıyor. Bunun müsebbibi muktedirlerdir. Dahası söyleyeyim. Bugün siyah inciri konuşuyoruz. Yarın şeftaliyi, armudu konuşacağız. Aynı kader maalesef bunları da bekliyor. Yetkililer acil çözüm üretmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.

Heyet daha sonra maliyetleri karşılayamayınca kendi incirini hasat ederken ağaçtan düşerek ağır yaralanan çiftçiyi evinde ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ