Zirvede Haber

Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmelik Değişikliği Hakkında GENSED Değerlendirmesi

Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmelik Değişikliği Hakkında GENSED Değerlendirmesi

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile ilgili açıklama yaptı.

Derneğin açıklamasında, düzenleme ile 12 Mayıs 2019 tarihinden sonra devreye giren lisanssız elektrik üretim tesislerinin ihtiyaç fazlası elektrik satışının, bir önceki cari yıl tüketimi ile sınırlandırıldığı, bunun üstünde gerçekleşecek üretimin ise YEKDEM’ e bedelsiz katkı olarak kabul edileceği hatırlatıldı.

Geçtiğimiz üç yılı aşkın bir zaman diliminde devreye giren bu kapsamdaki santrallerin yatırım ve finansman kararlarının mevcut yasal çerçeve kapsamında alındığına vurgu yapılan açıklamada, yönetmelikte geriye dönük olarak yapılan bu değişikliğin, çok sayıda projenin finansman sıkıntısı yaşayarak kredilerini ödemeyecek duruma getirebileceği uyarısı yapıldı.

Tüm sektörlerde olduğu gibi güneş enerjisi sektöründe de yasal çerçevedeki boşluklardan yararlanma amacı ile yapılan bazı suiistimallerin olabileceği, fakat çözümün dürüst yatırımcıların da zarar görmesine neden olabilecek yöntemlerde aranmaması gerektiğinin altı çizildi.

GENSED açıklamasında, kısıtlama sonrası fazla üretimin YEKDEM’ e bedelsiz olarak sunulmasının da beklendiği etkiyi gösteremeyebileceği uyarısında bulundu.

Geriye dönük üretim kısıtının getirilmesinin gerek Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat kapsamında sınırda karbon vergisi uygulamaya hazırlandığı, gerekse de Türkiye’nin karbon nötr olma hedefi belirlediği bir dönemde gelmesinin de sıkıntı oluşturacağı ifade edildi.

Bu yeni dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen her bir kilovat-saat elektriğin çok önemli olduğunun altı çizilen açıklamada, bunu artırmanın en etkili yolunun ise yatırımcıların uzun vadeli öngörüde bulunabilecekleri bir yasal ortamın sağlanması olduğuna vurgu yapıldı.

“Tüm Türkiye potansiyel yatırım alanı olabilir”

Açıklamada yönetmelik değişikliğinin olumlu taraflarına da dikkat çekildi.

Yönetmelikte yapılan en önemli olumlu değişikliğin lisanssız elektrik üretim yatırımları için “dağıtım bölgesi” şartının kalkması olduğuna dikkat çekilen açıklamada, yönetmelik taslağı yayınlandığında GENSED’in bu konuda görüş belirttiği, hatta 5.1.h maddesi kapsamındaki yatırımlar için dağıtım bölgesi kısıtının kaldırılmasına yönelik EPDK’ya görüş verdiğinin altı çizildi.

Açıklamada bu değişiklik sayesinde elektrik tüketimi yüksek olan sanayi firmalarının veya kurumsal şirketlerin, çeşitli nedenlerle işletme veya binalarının olduğu dağıtım bölgesi sınırları içerisinde yatırıma uygun arazi bulamamaları halinde Türkiye’nin başka elektrik dağıtım bölgelerindeki arazilerde santral kurulumu yaparak, burada ürettikleri elektriği tüketimleri ile mahsuplaştırabilecekleri bilgisi verildi.

GENSED, yönetmelik değişikliği ile 5.1 h kapsamında; çatısında üretim tesisi bulunan işletmelere kapasite artışı, lisanslı ve lisanssız kojenerasyon tesisi olan işletmelere GES kurulumu ve OSB içerisindeki işletmelere OSB dışında GES kurulması imkanı sağlandığı vurgulandı.

Yönetmelik değişikliğinin yeni yapılacak projelerde lisanssızın amacına uygun öz tüketim projelerinin hayata geçirilmesine ve yeni düzenlemeler ile ilave yatırım imkanlarının oluşacağını öngördüklerini belirterek, yönetmeliğin geriye doğru işletilmesinin bahsedilen sebepler nedeni ile yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ