Zirvede Haber

Böbrek Taşı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Böbrek Taşı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Böbrek Taşı Oluşumu ve Tedavisi

Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Güler, böbrek taşı oluşumuna karşı uyardı. Vücutta oluşan atıkların idrar yoluyla atılması başta olmak üzere birçok önemli görev üstlenen böbreklerimizde oluşan rahatsızlıkların dikkate alınmadığı durumlarda kronik böbrek yetmezliğine varan vakalar ile karşılaşmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Cem Güler, “Bu rahatsızlıklardan en sık rastlananlardan biri böbrek taşıdır. Böbrek taşı hastaya yoğun acı veren tablolara neden olabilmekle birlikte, böbrek kaybına yol açmaması adına erkenden teşhis ve tedavi edilmesi önem arz etmektedir,” diye konuştu.

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek taşı idrar ile atılması gereken bazı minerallerin kristalleşerek kümelenmesi sonucu oluşan sert yapılardır. Bu taşların bir kısmı idrarla dışarı atılabilirken bir kısmı ise idrar yolunu tıkayabilmekte ve bu durum şiddetli ağrılara sebebiyet verebilmektedir.

Böbrek Taşı Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Böbrek taşı oluşumu genellikle idrarda kalsiyum ve ürik asidin yüksek oranlarda, sitrat ve magnezyum gibi taş oluşumunu da engellemek ile görevli maddelerin az olması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Taş oluşumuna neden olan faktörler,

  • Genetik yatkınlık
  • Tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları
  • Diğer böbrek rahatsızlıkları
  • Yetersiz fiziksel hareketlilik
  • Yetersiz sıvı alımı
  • Gut hastalığı
  • Doğuştan gelen böbrek anormallikleri olarak sıralanmaktadır.

Böbrek Taşı Belirtileri

Böbrek taşı genellikle belirli bölgelerde yoğun ağrıya sebebiyet verdiğinden doktora müracaata teşvik eden ve teşhis edilmesi kolay olabilen bir rahatsızlık olarak ortaya çıkmaktadır. Yaygın görülen belirtileri,

  • İdrarda kan ve/veya bulanıklık
  • Bulantı
  • Kusma
  • Göğüs ağrısı
  • Bel ağrısı
  • Karın ağrısı olarak sıralanmaktadır.

Böbrek Taşı Tedavisi

Böbrek taşı tedavisinde taşın büyüklüğü ve türü önem arz etmekle birlikte hastanın detaylı muayenesinin ardından en doğru tedavi yönteminde karar kılacak olan kişi uzman bir ürologdur. Bazı taşların tedavisinde ilaç kullanımı ve bol su tüketimi yeterli olabilirken, daha büyük ebattaki ve ilaçla iyileşmesi ürolog tarafından öngörülmeyen taşların vücuttan atılması için operasyonlar gerekebilmektedir. Yaygın olarak uygulanan operasyonlarda şok dalgası ile taş kırma, üreteroskopi ile taş kırma veya çıkarma yöntemleri veya daha ileri tablolarda perkütan nefrolitotomi adı verilen kapalı böbrek taşı ameliyatı uygulanabilmektedir.

Böbrek Taşı ve Kronik Böbrek Yetmezliği

Kronik Böbrek Hastalığı tüm dünyada yaygın olarak rastlanan önemli bir sağlık sorunudur. Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı bir tarama çalışmasının sonuçları Türkiye’de her 6-7 yetişkinden 1’inde kronik böbrek rahatsızlığı olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle erken safhalarda belirgin belirtiler vermeyebilen kronik böbrek rahatsızlığının ilk bulgusu genellikle halsizlik ve günlük aktivite sırasında kas güçsüzlüğüdür. Böbrek taşı da ihmal edildiği durumlarda kronik böbrek yetmezliğine zemin hazırlayabilen rahatsızlıklardan biri olarak öne çıkmaktadır. Böbrek taşı belirtileri fark edildiğinde vakit geçirmeden uzman bir ürolog muayenesinden geçmek kronik böbrek rahatsızlığından korunmak adına da önem arz etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ