Zirvede Haber

GENÇLERDE FLÖRT ŞİDDETİ TEHLİKESİ

GENÇLERDE FLÖRT ŞİDDETİ TEHLİKESİ

Flört şiddeti, gençlerin farkında olmadan uyguladığı ve sürekli hale getirdiği en önemli sorunlardan biri.

Evrim Kuran Danışmanlık ve Yanındayız Derneği’nin birlikte yaptığı Gençlerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırmasında, ortaya çıkan verilerin en çarpıcı olanlarının başında “flört şiddeti” geliyor. Flört şiddeti, partnerlerden birinin diğerine psikolojik, fiziksel, sosyal, cinsel ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunması olarak adlandırılıyor.

Flört şiddeti, romantik yakın ilişki şiddetinin bir alt tipi olarak sınıflandırılan bir şiddet türü, her yaştan bireyin flört ilişkisi içerisinde karşılaşabileceği bir saldırganlık şekli. Farkındalığın düşük olduğu flört şiddeti konusu, gösterilen şiddetin nedeninin sevgi olarak nitelendirilmesiyle, bilinçsiz bir şekilde normalleşip sürekli hale geliyor. Kıskanılmak şiddet değil sevgiden gelir kalıbıyla, partnerinin makyajına, ne giyeceğine, kimlerle arkadaşlık edeceğine, sosyal medyasında kimleri takip edeceğine karışan biri aslında flört şiddeti uyguluyor.

Gençlere yönelik yaptığı kuşak araştırmalarıyla ve yazdığı kitaplarla ilginç sonuçlar ortaya koyan araştırmacı-yazar Evrim Kuran, flört şiddeti konusunda şunları söyledi: “Bireylerin birbirine gösterdiği şiddet karşısında dayanışma kültürü oluşturabilmek için ilk adım özellikle gençlerde şiddet okuryazarlığını geliştirmek. Şiddeti tanımlamak, şiddet türlerini iyi anlamak ve ayırt edebilmek toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarının farkındalık etabının önemli basamakları. Biz Yanındayız Derneği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Gençlerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Bakışı araştırmasında, gençlerin şiddet algısını ölçerken onlara şiddet türlerini de aktarmayı önemsedik. Bu bağlamda belki de katılımcı gençlerin pek çoğu yaşamlarında ilk kez flört şiddeti ifadesiyle karşılaştı.

Flört şiddeti mutlaka ergenlikten başlayarak gençlerde farkındalık yaratmak durumunda olduğumuz bir başlık. Çünkü olanca gerçekliğiyle varken, fena halde yok sayılan bir şiddet türü. Araştırmamıza katılan gençlerin %36’sı flört şiddetine maruz kaldıklarını ifade ettiler. Bir duygusal şiddet türü olan kıskançlığı ise gençlerin sadece %27’si şiddet olarak görüyor. Genç kadınların %40’ı, erkeklerin %25’i flört şiddetine uğrarken bu oran diğer toplumsal cinsiyetlerde %47’ye kadar yükseliyor. Gençlikte şiddet okuryazarlığı sağlıklı yetişkinlerin yaşadığı bir toplum için elzem.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ