Zirvede Haber

Osmangazi Neden Hep Kamulaştırma Mağduru!

Osmangazi Neden Hep Kamulaştırma Mağduru!

İYİ Parti Bursa’nın en büyük ilçesinde saha çalışmalarını tabana yaydı. İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu’nun İl Yöneticileri ile başlattığı komisyon çalışmalarından gelen raporlar, sahadan gelen eksiklikler İYİ Partili belediye meclis üyelerince yetkili makamlara soruluyor. Osmangazi Belediye Meclisi’nin mart olağan oturumunda da “kamulaştırma” konusu gündeme bomba gibi düştü. İYİ Parti Osmangazi Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü Büşra Şahin, ilçe genelindeki kamulaştırmaları Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a sordu.

Sözcü Şahin; “Çarşamba, Altıparmak ve Darmstad bölgeleri artık tamamen Suriye gettosu haline geldi.İktidarın yanlış politikalarına belediye olarak sizlerin de göz yumması maalesef o bölgelerin elden tamamen gitmesine sebep oldu. Neredeyse 1 tane bile Türkçe tabelalı dükkan  bulanmayan Darmstad caddesinde denetimler yapılmıştı ancak sonrasında hiçbir düzeltme olmadığı gibi durum her geçen gün kötüye gidiyor. Örneğin son günlerde 3 yurttaşımız kasap dükkanları kapatmış. Gerekçeleri ise Suriyeli kasapların et denetimine tabi olmadıkları için ne olduğu belli olmayan etleri izinsiz bir şekilde daha ucuza satmaları, vergi vermemeleri, bir çok ödemeden muaf olmarı kısacası haksız rekabet. Suriyeli nüfusun yoğun olduğu bölgelerde bakanlık kararı ile seyreltme çalışması yapılacağı duyumları alıyoruz. Osmangazi olarak neredeyse bağımsızlıklarını ilan ettikleri bu bölgelerde seyreltme uygulamasına gidilmesin, o bölgede oturan hemşehrilerimiz adına talep ediyor ve bu konuda Osmangazi’nin seçilmiş mülki amiri olarak sizlerden irade koymanızı beklediğimizi belirtmek isterim sayın başkanım.

Denetimlerin arttırılmasını, cezaların ve yaptırımların caydırıcı olmasını da ayrıca beklediğimizi belirtmek isterim.

Altıparmak Mahallesinde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tower plaza arasında bulunan yolun eskiden olduğu gibi tekrar açılmasını talep ediyor vatandaş. Kapalı olması sebebiyle okula giden öğrenciler zorlanıyormuş Başkanım bir an önce konu ile ilgili çalışma yapılmasını talep ediyoruz.

Tarihi hanlar bölgesinin gün yüzüne çıkartılması projesi kapsamında çalışmalar hızla devam ederken bu projeye Tahtakale’ninde eklenerek tarihi aksın oluşturulması surlarında gün yüzüne çıkartılmasını beklerken birde ne görelim Başkanım Çakır Ağa Hamamının hemen yanına  devasa kütleli bir yapının yükseldiğini gördük. Büyükşehir plan değişikliği ile kat yüksekliğini düşürdük dese de  Osmangazi böyle bir dosya yok diye açıklama yaptı. Hatanın pek çok paydaşı olduğu aşikar ancak bir yandan tarihi gün yüzüne çıkartmaya çalışırken bir yandan bu şekilde binaya izin verilmesi çok çelişkili.

Duyduğumuz kadarıyla bu konu ile ilgili  binanın 1.5 katını kamulaştırıp tıraşlacağını açıklamışsınız başkanım ancak kamulaştırma bedelinin belediye bütçesinden karşılanması ne kadar doğru? Bu şekilde kamu zararına sebep olmuyor muyuz? Madem yıkacaktınız neden ruhsat verdiniz? Ruhsat verirken dükkan artı 6 katlı bu yapının dikkatleri çekmeyeceğini mi düşündünüz bilemiyoruz Başkanım? Sonuç olarak burası ile ilgili ne karar alındı bilgilendirilmek istiyoruz.

Osmangazi’deki kentsel dönüşüm mağduriyetlerini konuşalım birazda;

Çiftehavuzlardaki 63 hak sahibinin haklı taleplerini dile getireceğim.

Söylemekten hicap duyduğumuz, neden bu kadar hırslı olduğunuzu anlamakta güçlük çektiğimiz, ölümlü olduğumuzu ve bu sonsuzluk sürecinde Sultan Süleyman’ın bile yanına kalmayan dünya malı için bu kadar hak yemeye değecek ne bulduğunuzu anlayamıyoruz.

Kendinize geldiğinde azla yetinmeyip hep daha fazlasını istediğiniz şeylerde vatandaşa gelince sebat etmesini, itaatkar olmasını söylüyorsunuz. Bunu yapmayan vatandaşı devlet, millet, bayrak ve din duyguları üzerinden ya sömürüyor ya da işinize gelirse diyerek başınızdan savıyorsunuz.

Kamulaştırma yapacağım, sizleri güvenli, konforlu yeni binalarda oturtup mahallenin çehresini değiştireceğim diyorsunuz ama kimseye hakkını vermiyorsunuz. Vatandaşta çok oluyor, sürekli bir şeyler istiyor, doyumsuz ama verilenle yetinmiyor dediğiniz işlerin arka planında yandaşınıza kat kat daireler, dükkanlar veriyorsunuz.

3 katlı yapısına 2,5 daire ve para vermeyi kabul eden vatandaşa 1 daire üstünede 200bin lira alacağınızı söylüyorsunuz.

1+1 bana yeter alsın 2 katlı evimi diyen vatandaşa 3+1’den aşağısı kurtarmaz diyerek tüccar edasıyla pazarlık yapıyorsunuz.

Türk geleneğinde olduğu gibi aile büyükleriyle birlikte oturanlar, 3 katlı evimize 2+1’den 2 daire verilsin üstüne bir miktar parada verelim diyen vatandaşa  tek 1 3+1 daire verip geri kalanları sokağa atmayı mı planlıyorsunuz?

Eşit metre karelerde ön cephedekine verdiğiniz bedel arka cephedekinden az olabilir mi? Bunu hangi teknik bilgi ya da hangi vicdan ile açıklayacaksınız.

Çok daha önemlisi projesi olmayan bir kentsel dönüşüm ile ilgili vatandaşı nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz. Hayali bir şeye vatandaşın imza atmasını bekliyorsunuz. Bir yokluğa, bir hiçliğe kabul demesinin beklentisi içerisindesiniz.

Projeyi görmek isteyen vatandaşa proje maliyetini Osmangazi Belediyesi’nin karşılayamacağını söyleyen bürokratlarınız bu belediyenin bütçesinden habersiz mi? Yada belediye bütçesini vatandaş dışında kullandığınız için mi projeye para kalmıyor

Kura çekerek adil olacağınızı sanıyorsunuz ama belediye ve bakanlık için ön gördüğünüz daireler olmayan projenin en kıymetli yerleri de kalanları mı kura ile vatandaşa vereceksiniz?

Kâr amacı güttüğünüzü bizler biliyorduk ama vatandaşta alenen görmüş ve komşuyu komşuya küstürmüşsünüz. Sizden olanlara bol bol metre kareler, daireler, dükkanlar verirken hakkını alamayan vatandaşa “belediyenin bu yük altına girecek bütçesi yok vazgeçeriz olur biter.” tehdidiyle nereye varmayı hedefliyorsunuz?

Uzun lafın kısası Çiftehavuzlar mahallesindeki hemşerilerimizin talepleri haklı, mağduriyetleri had safhadadır. Başkanım sizin başkanlığınızda 63 hak sahibi ile toplu bir toplantı yapılmasını. Projenin vatandaşa sunulmasını, mağdur edilmeden herkesle tek tek görüşülüp hak yemeden bu süreci yürütmenizi bekliyoruz.

Gaziakdemir mahallesi kentsel dönüşüm projesine gelecek olursak; geçtiğimiz ay konunun Osmangazi ile ilgili olmadığını söylemiştiniz. Oysa ki davetler Osmangazi belediyesi adına gönderilmiş, pazarlıklarsa Soğanlı şantiye de yapılmış diye açıkladık.

Başkanım gelinen süreçte 22 Şubat’ta 3735 parseldeki hak sahiplerine “kamulaştırmanın durdurulduğunu, bölgenin sorumluluğunun tamamen Büyükşehir Belediyesine geçtiğini” söylemişsiniz.

Hani burası sizin sorumluluğunuzda değildi önce pazarlıkları yaptınız sonra Büyükşehire devrettiniz. Zaten Büyükşehirdeyse nereyi kime devrettiniz Başkanım?

Vatandaşın aklıyla alay mı ediyorsunuz?” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ