Zirvede Haber

PASHA Bank’tan yılın ilk VDMK ihracı tarım sektörüne

PASHA Bank’tan yılın ilk VDMK ihracı tarım sektörüne

Türkiye’de Varlığa Dayalı Menkul Kıymet İhracı (VDMK)’nın öncülerinden PASHA Bank, 2021 yılında tarım ve otomotiv sektörlerine toplamda 296 milyon finansman desteği sağlamıştı. PASHA Bank, 2022 yılının ilk VDMK ihracını tarım sektörüne gerçekleştirdi. 100 milyon TL büyüklükteki finansman desteği, JCR AA-Uzun Vadeli Ulusal Derecelendirme Notu, yıllık yüzde 28 basit getiri oranı ve ortalama 199 gün vadesiyle dikkat çekiyor. 

Son yıllarda güvenilir bir finansal enstrüman olarak yükselişe geçen VDMK’yı sermaye piyasası oyuncuları ile buluşturan PASHA Bank, tarım ve otomotiv sektörünün gelişimine katkıda bulunurken diğer taraftan da yatırımcılara cazip getirili yatırım alternatifi sunuyor. İlk VDMK ihracının gerçekleştiği 2020 yılından bu yana her iki sektöre toplamda 385 milyon TL finansman desteği sunan PASHA Bank’ın 2021 yılında gerçekleştirdiği VDMK ihracı 296 milyon TL oldu.

2021 yılını hedeflerinin üzerinde gerçekleştiren ve 2020 yılına göre göre yüzde 63 büyüyerek aktif büyüklüğünü 3 milyar 563 milyon TL’ye çıkaran PASHA Bank, 2022 yılında da tarım sektörüne destekte bulunmaya devam ediyor.

PASHA Bank ve OMG Capital Advisors, Tarfin Tarım A.Ş. adına nitelikli yatırımcılara sunulmak üzere ortalama 199 gün vadeli 100 milyon TL tutarında VDMK ihracı gerçekleştirdi. Üç dilim halinde yıllık yüzde 28 basit faiz getirisi sunan VDMK, JCR Eurasia tarafından “Yüksek Düzeyde Yatırım Yapılabilir” kategorisinde değerlendirilmiş olup “AA-” kredi notuna sahiptir.

Coğrafi konum ve üretilen ürün bakımından çeşitlendirilmiş bir üretici portföyüne yapılan vadeli tarım girdileri en çok gübre, yem ve tohum için kullanıldı. Alacakların ilk 3 ilçe dağılımı Şanlıurfa-Siverek, Yozgat-Sorgun ve Amasya-Merkez oldu.

2020 yılı başından beri yaklaşık 4.000 çiftçinin tarımsal girdi ihtiyaçları sermaye piyasalarından fonlandı. Tarım sektörüne yönelik yapılan bu ihraçlar, hem Tarfin’in daha fazla çiftçiye destek vermesini sağladı hem de VDMK gibi yenilikçi sermaye piyasaları enstrümanlarının reel sektörün finansmanında oynadığı kritik rolü bir kere daha gösterdi.

Tarfin Tarım A.Ş. 80 il ve 7,600 köydeki çiftçilere 880 satış noktasından gübre, tohum, yem ve benzeri tarım girdilerini rekabetçi fiyat ve çiftçilerin nakit akışlarına uygun vade imkânlarıyla sunmaktadır.

PASHA Bank Hakkında

PASHA Yatırım Bankası A.Ş., 25 Aralık 1987’de Yatırım Bank A.Ş. unvanıyla İstanbul’da kurulmuştur. PASHA Yatırım Bankası, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlamak, bölgede yatırım yapan işletmelere kaynak ve rehberlik sağlamak üzere, yatırım bankacılığı ve kurumsal bankacılık ürünleriyle hizmet vermektedir. 2015 yılına kadar farklı sermaye gruplarının yönetiminde hizmet veren bankanın Aralık 2015 tarihi itibariyle yüzde 99,92 oranında sermaye payı, Bakü merkezli bölgesel finans kuruluşu PASHA Bank OJSC’ye geçmiştir. Mayıs 2018 itibariyle, Bankanın ortaklık yapısı yüzde 51 PASHA Bank OJSC, yüzde 49 PASHA Holding LLC olarak değişmiştir. Ayrıntılı bilgi için www.pashabank.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ