Zirvede Haber

Korkutan açıklama! Bursa 3 koldan tehdit altında!

Korkutan açıklama! Bursa 3 koldan tehdit altında!

Bursa’nın deprem gerçeği… Bursa, Kuzey Anadolu fay hattının 3 kolundan da etkileniyor. İstanbul merkezli kuzey kolu kırılırsa Bursa sarsılacak. Fayın orta ve güney kolu zaten Bursa’dan, üstelik Bursa’nın yerleşim birimlerinden geçiyor. Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal yazdı…

Bilmem yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün son açıklamalarını okudunuz mu?

Görür, sadece yaklaşan o büyük tehlikeyi deşifre etmekle kalmamış, yılların ölümcül ihmalini, sorumsuzluğunu, boşvermişliğini gözler önüne sermiş.

Deprem!

Tekirdağ fayı üzerinde yaptığı  çalışmaları kaynak gösteren Görür, özetle ne dedi?

“Bu fayın güneyindeki blokta stres yoğunluğu kuzeye göre 10 gibi fazla olacak, buranın jeolojik yapısı gereği. Kuzeyden daha fazla hasar verebilir.

Peki fayın güney kısmı nereleri?

Bursa, Yalova, Bandırma, Gemlik, Biga!

Yani Güney Marmara çok büyük tehdit altında.

Ülke olarak o büyük Marmara depremini,  fayın kuzey kolunun kırılmasıyla İstanbul merkezinde meydana geleceğini düşündüğümüz için, Marmara’nın güneyindeki büyük tehlikeyi ıskalıyoruz yıllardır.

Ve ilk kez bir deprem bilimci çıkıp, Marmara’nın güneyinin kuzeyinden daha büyük risk taşıdığını net cümlelerle ifade ettiği için artık Bursa’nın İstanbul’dan daha büyük bir tehdit altında olduğunu anlamıyorsak sırtımızı bilime dönmüşüz demektir.

Ancak sadece vatandaşın değil, yetkililerin de büyük tehlikenin farkında olması, farkında olmakla kalmayıp harekete geçmesi şart.

Mesela Naci Görür’ün de açıkça ifade ettiği gibi Gemlik’in büyük bir tehdit altında olduğu gerçeğinden hareketle, Uğur Sertaslan’ın deprem hazırlığı adına ne yaptığını merak  ediyoruz.

Yamaçlara taşınma projesinin durdurulması bir tercih olabilir ancak alternatif bir projeyi deprem kapınızı çalmadan geliştirmeniz hatta hayata geçirmeniz gerekiyordu bugüne kadar.

Diğer yandan başta Büyükşehir, Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer belediye başkanları olmak üzere, yerel yöneticiler yaklaşan büyük deprem tehlikesini artık görmeli ve harekete geçmeli.

Yarın çok geç olmadan!

Bursa 3 koldan tehdit altında

Ne dedik?

Herkes İstanbul merkezli depremi konuşuyor.

Ancak deprem uzmanlarının ifadesiyle söylüyorum, İstanbul’da yerleşim biriminden geçen fay yok.

Yani evet İstanbul depremini küçümseyemeyiz ancak yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün de söylediği gibi Marmara’nın güneyi de çok büyük tehdit altında.

Hele Bursa!

Çünkü Bursa, Kuzey Anadolu fay hattının 3 kolundan da etkileniyor.

İstanbul merkezli kuzey kolu kırılırsa Bursa sarsılacak.

Fayın orta ve güney kolu zaten Bursa’dan, üstelik Bursa’nın yerleşim birimlerinden geçiyor.

Yani Bursa’da risk çok ama çok büyük.

Ve tedbir alınmazsa  zaman her geçen gün aleyhimize işliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ