Zirvede Haber

TOPRAK ADAM ORHAN SARIBAL BU ÖNEMLİ VE ÖRNEK ÇALIŞTAYA DAMGASINI VURDU.

TOPRAK ADAM ORHAN SARIBAL BU ÖNEMLİ VE ÖRNEK ÇALIŞTAYA DAMGASINI VURDU.
CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi olarak yaptığı çalıştayla iktidara yürüyüşün meşalesini yaktılar.
Hatta temel taşlarını döşediler.
CHP uzun süredir tüm vekilleriyle ülkeyi bir baştan bir başa dolaşıp halkın sorunları dinliyordu.
Sorunları dinledikten sonra iktidara gelince nasıl çözüm üreteceklerini de anlatıyorlardı.
Ancak bu çalışmaların geniş kitlelere yayılması ve doğru algılanması iktidar medyasının görmezden gelmesi nedeniyle zor oluyor ve etkisi sınırlı kalıyordu.
Geçmişte sağ iktidarlar ve sığ düşünenlerle sol düşünce ve ideoloji düşmanları “CHP iktidara gelse ne yapacak, planı, projesi, hazırlığı ve ekibi var mı?” diyerek çok eleştiri yapalardı.
Ancak 20 yıllık AKP ve Tek Adam Şahsın Devleti ile yancıları MHP’nin yıkım politikaları ülkeyi iflasa, yalnızlığa, çaresizliğe halkı açlığa itince durumlar değişti.
Özellikle 2 yıldır süren pandemi sürecindeki iktidarın beceriksizlikleri ayrıca talan ve vurgun mantığı iktidar ve yandaşlarına hâkim olunca CHP’nin birçok çalışması, hazırlığı ve projeleri önem kazandı.
Yine iktidarın hatalı tarım politikası ve her alanda ithalatı teşvik etmesi ülkede tarımı adeta felç etti.
Tarımdaki üretim dışı kalan toprak kayıpları kabul edilemez ölçekte oldu.
Yine tarımdaki ve üretimdeki her türlü girdide inanılmaz fiyat artışları çiftçilerin iflasına, halkın sağlıklı ve ucuz gıdaya erişmesine engel oldu.
Ekonomideki iflas sonucu değer kaybeden Türk Lirası ve artan dövizle ithalat yapılınca fiyatlar akıl almaz boyutlarda yükseldi ve halk açlığa mahkûm edildi.
Kendi çiftçimiz, köylümüz, çaresizlikten toprağını terk edip kent yoksulları kervanına katılırken, kendi çiftçimiz yerine yabancı ülke çiftçisi desteklenmiş oldu.
Aynı durum küçükbaş, büyük baş hayvancılık ve beyaz ette de yaşandı.
Ülkede her şey ithal politikalarına ve yabancı şirketlere endekslenince hayvancılıkla uğraşanlarda aynı yoksulluğa muhatap oldular.
Bu koşullarda yabancı şirketler ve yerli işbirlikçileri varsılaşırken ülke tarımı çöktü ve halkımız güvenli ve ucuz gıdaya erişemez oldu.
Oysa verimli topraklarımız, inanılmaz güzellikteki havamız, sularımız ve insan gücümüzle kendi kendine yetebilen ender ülkelerden biriyken samanı bile ithal eder konuma getirildik.
İşte bu zor koşullarda CHP’nin uyguladığı bilinçli çalışmalar ve bu alanda yetişmiş kaliteli kadrolarıyla ortaya koydukları proje, plan ve önermeler gerçekten çok önem kazandı.
CHP, bu ülkede tarımın desteklenmesinin, üretici ve çiftçinin dar boğazdan kurtulmasının, kendi ata tohumunun değer bulup ekilip biçilmesinin ülkenin bağımsızlığı olduğunu anlamıştı.
Bu alanda yerel yönetimlerin destek ve çalışmaları ile çözüm yollarını, ata tohumlarını çiftçimize ve köylümüze sağlarken kooperatifler kanalıyla da ürünün değer bulmasını, tüketicinin korunmasını sağlar olmuştu.
AKP ve yancısı MHP’nin ülkeyi yönetemez duruma geldiği ve her alanda ülkeyi açmaza sokması sonucu artık gidişlerinin şart olduğunun anlaşılmasından dolayı Millet İttifakının koruyucu çınarı CHP hazırlıklarına hız verdi.
Ülkede demokrasi, hukuk, adalet, sağlık ve eğitimdeki aksaklıklar artık can yakar konumdaydı.
Bu sorunlara karşı birde Taliban ve şeriat özlemcisi Diyanet Başkanının sosyal yaşama yön vermesi ve kurucu iradeyi ve Atatürk’ü hedef alması bardağı taşıran son damla oldu.
CHP ve tarımda uzman kadroları ülkeye ve halkımıza yapılan bu haksızlığa dur demek ve tarımı yeniden planlayarak ülkedeki köy ve kent yoksulluğunu ortadan kaldırmak için elini taşın altına koydular.
CHP’li 160 belediye ve 300 kooperatifin katılımıyla İstanbul Avrasya Gösteri Merkezi’nde Tarımsal Kalkınma Zirvesi düzenledi.
Bu zirvede başta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Başkanımız Ekrem İmamoğlu çok önemli katkı yaptılar.
Bu zirvenin yapılmasında ev sahipliği yapan ve güzel bir fuar düzenlenmesinde başarılı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da şu açıklamayı yaptı:
“Tarım alanlarına ve çiftçimize sahip çıkmak yerli ve milli bir vazifedir. Ayrıca İBB yıllardır çiftçileri unutmuştu… 4.2 milyon ücretsiz fide dağıttık” açıklamasını yaptılar.
Konuşmalardaki bilgileri Toprak Adam Orhan Sarıbal’ın enforme ettiği anlaşılan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’da çok önemli konulara parmak bastı.
Açılışta CHP’li Belediyelerin tarım politikalarını başarılı bir şekilde sürdürdüğünü ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında şu konulara dikkat çekti:
Yapmamız gereken var olan düzeni değiştirmektir. Bu düzeni değiştirmek için de işçisi, çiftçisi, emekçisi, taşeron işçisi hepimizin bir araya gelip düzeni değiştirmemiz lazım.
Düzeni halktan, üretenden, alın terinden, çalışandan yana değiştireceğiz. Havadan malı götürenlere karşı düzeni değiştirmek bizim elimizde.
Eğer varsanız, biz hazırız. Beraber düzeni değiştireceğiz. Bütün belediye başkanlarımız olağanüstü başarıların altına imza atıyor” dedi.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konuya verdiği önemi ve emek verenlere yaptığı katkıyı da çok önemli görüyorum.
Ancak yılardır Tarım denince, ülkede bu alanda yaşanan sorunlar ve mağduriyetlerde anında en ücra köşedeki çiftçinin, köylünün veya zora girmiş halkın yanında olan ve benim Tanımlamamla ve yakışan lakabıyla TOPRAK ADAM ORHAN SARIBAL adeta çalışmaları, hazırlıklara katkısı ve tarihi konuşması ile bu çalıştaya damga vurdu.
Toprak Adam Orhan Sarıbal, konuşmalarında etkileyici bir hatiptir.
Bu yeteneğe birde gerçekten bilgi, birikim, duyarlılık ve inanmışlık eklenenince başarı kaçınılmaz oluyor.
Senelerdir bu alanda gitmediği, emek ve katkı koymadığı il veya ilçe kalmamıştır.
Yaşamından ve sağlığından fedakârlık yaparak mağdur olan, felakete uğrayan veya acımasız iktidarın haksızlığına uğrayan tüm üreticilerin, çiftçilerin, köylülerin yanında olmuştur.
Doğal felaketlerde, sel yangın, kuraklık veya iktidar korumalı acımasız şirketlerinin mağdur ettiği, doğa felaketlerine yol açan olaylarda adeta canını ortaya koymuştur.
Toprak Adam Orhan Sarıbal, CHP içinde yine bu alanda emek veren çok değerli Milletvekilleriyle birlikte çok önemli çalışmalar yapmışlardır.
CHP’nin çözüm odaklı “Ekonomi Masasında” yer almış ve bu alanda da çok değerli çalışmalar yapmıştır.
CHP bu konuda çok şanslıdır çünkü gerçekten tarım konusunda çözüm üretecek çok bilgili, mücadeleci ve çalışkan milletvekillerine sahiptir.
Hepside bu değerli ve ülkenin geleceğine damgasını vuracak çalıştaya çok önemli katkı koymuşlardır.
Ancak Toprak Adam Orhan Sarıbal, çalıştayda irticalen yaptığı çok etkili ve tüm dinleyenleri hayran bırakan konuşması ile bu çalıştaya damgasını vurmuş ve geleceğe yön vermiştir.
Kendisinin alanındaki bilgisi, tüm illerdeki çalışmalara verdiği destek ve önem, yerel yöneticileri onurlandırması ve ayrı ayrı ürettikleri, yaptıkları ve katkılarını orada aktarması da çoğulculuk ve başarının paylaşımı konusunda sol değerlere ne kadar önem verdiğini kanıtlamıştır.
Bu nedenle Milletvekilimiz Toprak Adam Orhan Sarıbal ülkenin gururu, CHP’nin vazgeçilmezi ancak Bursa’nın şansıdır.
Çalıştayda yaptığı çok değerli konuşmada Toprak Adam Orhan Sarıbal kısaca şu konulara dikkat çekmiştir:
“İktidar hiçbir zaman yoksulluğu ve fakirliği gidermek için çaba sarf etmedi. Onu kendi çıkarları ve siyaseti üzerinden yönetmek istedi.
Koca devletin yapması gereken işi belediyelerimiz yaptılar.
Yardımlar engellensin, belediyeler çalışmasın diye de her şeyi yaptılar. Bugün yaşadığımız yüksek enflasyon, açlığın hegemonik olarak hayatta olduğu ve yoksulluğun dip yaptığı bir tarihsel dönemden geçiyoruz” dedi.
Toprak Adam Orhan Sarıbal,
Ülkemizde yoksulluğun dip yaptığı tarihsel dönemden geçiyoruz.
Öncelikle Genel Başkan’ım ve Genel Başkan Yardımcımıza birlikte bir dayanışma içerisinde bir şey yapmaya çalıştık.
Yaptığımız şey şuydu:
Dünya başka bir yere evrildi. Ne yazık ki COVİD ile beraber dünyanın yönü değişti.
Artık yeniden dünya, gıda ve tarımı önceleyen bir politikaya döndü. Türkiye’nin de acilen buna ihtiyacı var.
Bugün burada 160 belde, ilçe belediyesi, il belediyesi ve büyükşehir belediyemiz, gerçekten bizim de tahmin edemediğimiz kadar önemli işler yaptıklarını ortaya koydular.
Buradan aslında vermek istediğiniz mesaj şu CHP, Türkiye’nin tarım politikalarını baştan aşağıya yeniden düzenleyecek.
Bugün yaşadığımız yüksek enflasyon, açlığın hegemonik olarak hayatta olduğu ve yoksulluğun dip yaptığı bir tarihsel dönemden geçiyoruz.
Bu dönemi yıkıp, bunun yerine yeniden insanca yaşayacağımız gıdaya ulaşabileceğimiz, yabancı şirketlere, yabancı ülkelere gıda egemenliğimizi bırakmayacağımız kendi topraklarımızla, kendi çiftçimizle üretim yapacağımız bir tarihsel sürecin startını verdik.
Aslında belediyelerimiz bunu yapıyordu. Bugün o yaptıkları ortaya koydular. Biz şunu gördük:
Covid-19 döneminde belediyelerimiz küçük çiftçiyi örgütlediler, küçük çiftçiye sahip çıktılar. Onları desteklediler, kooperatiflere sahip çıktılar ve ürün aldılar ürün yetiştirdiler.
Devletin yapması gereken işi belediyelerimiz yaptılar. Gerçekten bu yardımlar engellensin diye belediyeler çalışmasın diye de her şeyi yaptılar.
Şunu gördük biz: Biz bu ülkede umudu büyüttük, biz bu ülkede yeniden tarımda bir reformu, bir yeni düzeni kurabiliriz bu mümkün.
Çünkü bu kadar zora, bu kadar baskıya rağmen belediyelerimiz bir kamuyla çiftçi arasındaki ilişkiyi kurdular.
Yani daha önce 80 yıllarında var olan devlet, çiftçi ilişkisini belediyelerimiz kurdu. Bu ülkede üretilen her şey halkındır, devletindir ve insan hakkıdır.
Bunun üzerinden belediyeler kaynaklarını buna ayırdılar ve kullandılar. Dolayısıyla burada biz bunu kamuoyuna anlatmak zorundayız.
Toprak Adam Orhan Sarıbal’ın kısaca konuşmasından aktardığım sözlerinden anlaşılıyor ki CHP artık başta tarım politikaları olmak üzere iktidara hazır ve ülkenin kurtuluşunda temel taşıdır.
Bu çalıştaya yine damga vuran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve bu alanda çok emeği olan kıymetli eşi ve yoldaşı Neptun Hanımada teşekkürlerimizi iletmek zorundayız.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılışını yaptığı zirveye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer de katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonuyla katılımcı olarak yer aldığı CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesinde Tunç Soyer, üreticilerin sıkıntılarını dile getirdi.
Çok önemli katkı koyup rol model oldular.
Ankara Belediyemizinde bu alandaki katkıları çok değerli ve önemliydi.
Daha doğrusu katılan tüm il, ilçe ve belde belediyeleri bu alanda gerçekten çözüm odaklı çalışmalara imza atmışlardı.
Benim burada hepsini saymam mümkün değil ancak kendi ilimin hatta yaşadığım ilçem Nilüferinde örnek çalışmaları çok beğenildi ve dikkat çekti.
Nilüfer Belediyesi’nin, İstanbul’da gerçekleştirilen “CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi”nde açtığı stant yoğun ilgi gördü.
Fadıllı’nın Bursa Siyahı incirinden Atlas’ın çilek reçeline pek çok ürün ve yerel tohumun yer aldığı standı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ziyaret etti, ürünler hakkında bilgi aldı.
Belediyelerin ve kooperatiflerin tarımsal ürünlerinin de fuar alanında sergilediği zirvede, Nilüfer’deki kadın derneklerinin Nilüfer Bostan için hazırladıkları tarhana, Ürünlü biberinden elde edilen turşu çeşitleri, Atlas’ın çilek reçeli, Nilüfer Kent Bostanları’nda elde edilen pazı, patlıcan, bakla, domates gibi 15 çeşit yerel tohumun yer aldığı Nilüfer Belediyesi standına katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, gün boyu stantta durarak, gelen konuklara tarımsal ürünler hakkında bilgi verdi, ikramlarda bulundu.
Yine Bursa’da Gemlik Belediyemiz bu sene yaşanan felaketlerde inanılmazı başardı:
İlçede yağan ve bir felakete yol açan şiddetli dolu ve yağmur, Engürücük, Kurtul, Umurbey ve Kurşunlu’daki zeytinliklere hasar verdi.
Daha öncede Gemlik Belediyemiz, Kumla, Karacaali ve Narlı bölgesi dolu yağışından meydana gelen yaraları sarmıştı.Bu kez ilçenin güney bölgesi afet derecesindeki yağışlardan zarar gördü.
Özellikle yüksek yerlerdeki zeytinlikler yağışlardan zarar gördü.
Tonlarca ürün kullanılamaz hale geldi.
Zarar gören zeytin para etmezken Gemlik belediyesi olaya el koydu ve ederinden zeytinleri satın aldı.
Başkan Uğur Sertaslan:
“Dünyanın en kaliteli zeytinini kaderine terk etmeyiz” diyerek sosyal belediyeciliğin önemini göstermiş oldu.
Ürünü zarar gören zeytincilerden 100 ton olarak yola çıkıp yaklaşık 200 ton zeytini kilosu 4 Liradan aldı.
Bu zeytinleri işleyip zeytinyağı olarak çiftçisine önemli bir katkı sağladı
Sonuç olarak CHP’li yerel yöneticiler gerçekten katkıları, ürettikleri ata tohumlarını ve fidelerinizde ülkenin her yerine dağıtarak inanılmaz bir başarı elde ettiler.
Bu alanda katkı koyan emek veren herkese binlerce teşekkürü borç biliyoruz.
Artık yeter.
Soygun düzenine, yandaş varsıllaştırmaya, talana ve haksızlıklara dur demek için sol/sosyal demokrat anlayışın ülkeyi yönetmesine halkımızın tümü onay vermeli.
Sevgiyle saygıyla, eşit yurttaşlar olarak barış ve kardeşlik duyguları ile insanca, onurluca, özgürce, haksızlıklara ve hukuksuzluklara izin vermeden yaşayalım ve yaşatalım.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ