Zirvede Haber

İşte Bursa esnafının borç bilançosu!..

İşte Bursa esnafının borç bilançosu!..

Pandemi döneminde sıkıntıya düşen esnaf, kredi için kooperatiflere koştu. 25 bin liralık kredi kullanımında Bursa’nın 3. sıraya yerleştiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkan Vekili Bahri Şarlı, Bursa’da esnafın kooperatiflere olan toplam kredi borcunu da açıkladı.Pandemi döneminde ekonomik sıkıntı yaşayan esnaf, kredi için kooperatiflerin yolunu tuttu. Bursa esnafının Şubat 2021 sonu itibari ile kredi borcu 2 milyar 433 milyon 743 bin liraya çıktı.

7. Bölge Esnaf Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı ve TESKOMB Genel Başkan Vekili Bahri Şarlı, pandemi sürecinde kooperatiflerin pozisyonundan Bursalı esnafın borcuna kadar çarpıcı açıklamalar yaptı.

Özellikle müşteri ile ilişkileri bire bir olan esnafın daha mağdur olduğunu dile getiren Şarlı, konuşmasına şöyle devam etti:


“Pandemi tüm esnaf ve sanatkarları etkiledi. Etkilenmeyen hiçbir kesim yok. Müşteri ile birebir ilişkisi olan berber, lokanta, kahvehane, masaj salonları, düğün salonları gibi, üretim değil de hizmete ağırlıklı olan, müşteri ile yakın ilişkisi olan esnaflarımız daha çok mağdur oldular. Esnaf Kefaret kooperatifleri kuruluş amacı esnaf ve sanatkara iyi ve kötü günde yanında olmak için. Pandemiden çok etkilenenler de var, az etkilenenler var. Ama netice itibari ile etkilendiler. Tabi biz burada hemen merkez birliği TESKOMB olarak Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül, Halk Bankası Genel Müdürlüğü, bizler ve hükümet yetkilileri ile yakın temasa geçerek neler yapabilirizi görüştük.”

Bursa’nın 25 bin liralık kredileri en çok veren iller arasında olduğunu belirten Şarlı, şunları kaydetti:

“BURSA 25 BİN LİRALIK KREDİLERİ EN ÇOK VEREN İLLER ARASINDA”

“Öncelikle senetlerin ertelenmesini gerçekleştirdik. Bunların bir kısmı faizli bir kısmı ise faizsiz ertelendi. 2020 ve öncesi alınan krediler Haziran sonuna kadar ertelendi. Bu esnaf ve sanatkar için önemli bir katkıydı. İkincisi 25 bin liralık krediler verildi. Hem kamu bankaları hem bizler tarafından verildi. Şunu da iftiharla söyleyeyim Bursa kooperatifi Türkiye’de 25 bin liralık krediyi en fazla veren kooperatif olduk. Bu gerçekten önemli bir hizmet Bursa esnafı için. Yine 25 bin liralık kredilerde il bazında baktığımız zaman İzmir ve Ankara’dan sonra 3. sıradayız. Yani İstanbul’u geçmiş durumundayız.”

Şarlı, şöyle devam etti:

“BURSALILAR BORÇLARINA SADIK”

“Bursa’da ilçeler ve merkez ile beraber 20 tane esnaf kefaret kooperatif var. Bunların hepsi kredi verebilir düzeyde. Bursa esnafı açısında bu da çok önemli. Başarılı kooperatiflerin kullanabileceği kredi yüksek, daha az başarılının ise rakamı daha aşağıda. Eğer tamamen başarısız ise onlara banka para göndermiyor. Bursa’da 20 kooperatiften 18’i en yüksek krediyi verebilecek konumda. Burada bizim başarımız olduğu kadar Bursa esnafının en büyük başarısı bu. Çünkü onlar borçlarını zamanında ödemese biz bu başarıyı sağlayamayız.”

En çok kredi talebinin hizmet sektöründen geldiğini söyleyen Şarlı, Bursa’da esnafın geri ödeme noktasında yüzde 98’in üzerinde bir performans sergilediğini söyledi.

Şarlı, konuşmasına şöyle devam etti:

“En çok krediye talep edenler hizmet sektörü oldu. Bunun içinde minibüsçüler servisçiler, kantinciler de dahil. Hizmet sektörleri daha çok etkilendi. Haziran sonuna kadar ertelendi borçlar. Haziran sonuna kadar avukatlık icralık bir dosya olmayacak. Bursa’da 2016’dan 2019 yılına kadar ödenmeyen rakam kullanılan kredinin yüzde 2’sinin altında. Bu fevkalade bir başarı rakamıdır. Avrupa’da bile ödenmeyen rakam yüzde 4 ise bunu bile başarı sayıyorlar. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yüzde 2’nin altında olması sevindirici bir şey. Bu Bursa esnafının borcuna ne kadar sadık olduğunu gösteren açık ve net bir şeydir.

BURSALI ESNAFIN 2 MİLYAR 433 MİLYON 743 BİN BORCU VAR

Bursa’da kaç esnafın kredi aldığına ve borcuna da değinen Şarlı, şunları kaydetti:

Bursa’da şuanda 33 bin civarında esnaf kredi kullanıyor. Sadece Bursa kooperatifinden yani bizim kooperatiften şuana kadar 32 bin 500 civarında esnaf kredi aldı. Bu rakam kuruluş yılından (1952) bugüne kadar olan rakam. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Diğerlerinden de kullanılan krediler var. Sadece yine Bursa kooperatifini söylüyorum. 2002 yılından bu yana verdiğimiz kredi 1 milyar 200 milyon. Bursa’da 2002 sonunda Bursa’daki esnafın kullandığı kredi miktarı 11 milyon 657 bin. 2020 sonunda ise bu rakam 2 milyar 368 milyon. 20 yılda nereden nereye geldi. Esnafa kooperatifler sayesinde önemli bir destek sağlanıyor.  Bursa esnafının kooperatiflere olan borcu Şubat 2021 sonu itibari ile 2 milyar 433 milyon 743 bin lira. 
İstanbul’da kullanılan kredinin yüzde 86’sını Bursa kullanıyor. İstanbul’da 50 kooperatif var. Nüfus ve esnaf sayısını bir göz önünde bulundurun. Bursa ile oranlayın ve düşünün yüzde 86’sını Bursa kullanıyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ