Zirvede Haber

Yüz yüze eğitimin devamı için tüm eğitim çalışanlarının zaman kaybedilmeden aşılanması için neyi bekliyorsunuz!

Yüz yüze eğitimin devamı için tüm eğitim çalışanlarının zaman kaybedilmeden aşılanması için neyi bekliyorsunuz!

Eğitim İş Bursa Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirerek, Eğitim ve Bilim İş görenlerine yönelik aşılamanın bir an önce tamamlanması için Valiliğe iletilmek üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe verdi.

Eğitim kurumlarında her geçen gün vaka sayılarının hızla arttığını, Bursa’da şu an itibariyle covid-19 pozitif olan ve tedavi süreci devam eden öğretmen sayısının 150’ye yaklaştığını aktaran Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, öğretmenlerin temaslı ya da pozitif olması nedeniyle 5 bin civarında öğrencinin uzaktan eğitime dönmek zorunda kaldığını, ilimizde aşılanan eğitim çalışanının oranı yalnızca yüzde 4 olduğunu söyledi.

İktidar ateşe körükle gidiyor

Hükümetin aşılama sürecini tamamlamadan yüz yüze eğitimi başlatmasıyla ateşe körükle gittiğini belirten Toy, “Bilindiği üzere 24 Şubat’ta aşı olurken poz veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin aşılanmasına dair de takvim açıklamıştır. Bakan Selçuk, aşılama süreci sayesinde yüz yüze eğitimde bir tehlike olmadığını, okulların da ‘zaten’ yüz yüze eğitime hazır olduğunu söylemiş ancak süreç yine kendisini yalancı çıkarmıştır.” açıklamasında bulundu.

Toy; “Eğitim kurumlarında her geçen gün vaka sayıları hızla artmaktadır. Bursa’da şu an itibariyle covid-19 pozitif olan ve tedavi süreci devam eden öğretmen sayısı 150’ye yaklaşmıştır. Yüz yüze eğitime başladığımız 2 Mart tarihinden bu güne kadar temaslı ve pozitif olan öğretmen sayısı ise bunun çok üzerindedir. Öğretmenlerin temaslı ya da pozitif olması nedeniyle 5000 civarında öğrenci de uzaktan eğitime dönmek zorunda kalmıştır. Oysa ilimizde aşılanan eğitim çalışanı oranı yalnızca yüzde 4’tür. Bunun yanın sıra çok sayıda öğrencimiz karantinaya alınmış, sınıflar kapatılmıştır.

Hükümet, tehlike çanlarının böylesi sesli çaldığı bir dönemde salgını zayıflatmak için kararlar almak bir yana dursun, aşılama sürecini tamamlamadan yüz yüze eğitimi başlatarak ateşe körükle gitmiştir.

Bilindiği üzere 24 Şubat’ta aşı olurken poz veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin aşılanmasına dair de takvim açıklamıştır. Bakan Selçuk, aşılama süreci sayesinde yüz yüze eğitimde bir tehlike olmadığını, okulların da “zaten” yüz yüze eğitime hazır olduğunu söylemiş ancak süreç yine kendisini yalancı çıkarmıştır.

Bakanın çıtını çıkarmadığı gerçekler şunlardır:

– 15 Şubat’ta köy okulları açılmış ve bu okullardaki öğretmenlerin aşılanmasının derhal başlatıldığı duyurulmuştur. Sendikamızın edindiği bilgilere göre, köy okulu öğretmenlerinin; birçoğu asgari ücretin dahi çok altında çalıştırılan ücretli öğretmenlerden oluşmakta olup bu grup aşılanacak öğretmenler kategorisine dahi alınmamıştır. Üstelik taşımalı eğitim utancının bu çağda sürdürülmesi nedeniyle, köy okulları dolmuş taşmış, sendikamız MEB’i bu konuda uyarsa da bir cevap alamamıştır. Köy okullarının hiçbir yoksulluk ve yoksunluğunu gidermeden, içini aşı yapılmamış eğitim çalışanları ve öğrenciyle dolduran zihniyet, bu kabusla diğer okul türlerinde yaşatacaklarının adeta fragmanını izletmiştir. 

– Bakan Selçuk’un olurken poz verdiği aşılar, onun söylediğinin aksine eğitim çalışanlarına uğramamıştır. Resmi rakamlar bile 1 milyonu aşkın öğretmen varken, sadece 80 bininin aşılandığını ilan etmektedir. Üstelik bu rakamdaki 2.dozu tamamlanan öğretmen sayısının ne olduğu ise açıklanmamıştır. Ayrıca virüs sanki mesleki özelliklere göre bulaşıyormuşçasına okullarda bulunan öğretmenler dışındaki eğitim emekçilerinin aşı konusunda adı dahi anılmamıştır.

Eğitimin yüz yüze yapılması gerektiği açıktır fakat evrensel, anayasal, yasal ve sonucunda insani bir hak olan sağlık ve yaşam hakkını tehlikeye atacak uygulamaların sonlandırılması riskin en aza indirilmesi gerekmektedir.

Yüz yüze eğitimin devamı için tüm eğitim çalışanlarının zaman kaybedilmeden aşılanması son derece önemlidir.

Ancak, gelinen noktada, eğitim emekçilerini aşılamadan yüz yüze eğitim kararı veren MEB, bu yolla hem eğitim emekçilerinin canını hiçe saymış, hem de öğrencilerin birbirlerine ve evlerine virüs taşıma ihtimalini görmezden gelerek toplum sağlığını tehlikeye atmıştır.

Eğitim-İş olarak mevcut şartlarda verilen yüz yüze eğitim emirlerinin gerekli şartların sağlanamamasına ve aşılama sürecinin tamamlanmamasına bağlı olarak hukuka aykırı olduğunu vurguluyor, Valiliğe iletilmek üzere az sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne vereceğimiz dilekçe ile 

-Eğitim ve Bilim İş görenlerine yönelik aşılamanın bir an önce tamamlanmasını,

-İlimizdeki eğitim öğretim süreci ile ilgili karar verme merci olan Vali başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulunca aşılama işlemi ile aşı etki süreci ve salgına ilişkin alınması gereken tedbirler tamamlanana kadar yüz yüze eğitime ara verilmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kulandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ