Zirvede Haber

COVID sonrası sanat form değiştirecek

COVID sonrası sanat form değiştirecek

Dr. Yaşar Can Bağatırlar ve Özlem Özkoşar’ın hazırladığı “Kraliçe Shakespeare” oyunu, 11 Mart 2021 tarihinde sahne alıyor. Oyunculuğunu Özkoşar’ın üstlendiği tek kişilik oyunda “erkek egemen bir kültürde kadının yaşadığı sıkışmışlık” anlatılıyor.

Bursa Tabip Odası Sağlık Gündemi podcastinde bu hafta Kraliçe Shakespeare isimli tiyatro oyunu ve kadınların tarihteki yeri konuşuldu. Dr. Yaşar Can Bağatırlar ve oyuncu Özlem Özkoşar, yeni oyunları Kraliçe Shakespeare’i ve kadınların tarihteki yerini konuştular. Onur Fidansoy’un sunduğu programda söz alan Bağatırlar, oyunun Kadınlar Günü için özel bir yeri olduğunu belirterek, “Oyunumuz 11 Mart’ta ilk gösterimini yapacak. 12 Mart’ta da yine Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde olacağız” bilgisini verdi.

SANAT FORM DEĞİŞTİRECEK

Oyunu pandemiden kaçış rampası olarak niteleyen Dr. Bağatırlar, hekim camiası olarak pandemi döneminde oldukça yoğun bir tempoyla çalıştıklarını, trajedilerle karşılaştıklarını, belirsizlik içinde yaşamlarını sürdüklerini söyledi. Bağatırlar, “Bu zor dönemden kurtuluşun sanat olacağını düşünmüştük ve tiyatro bizim için çok önemliydi. Aynı şekilde Özlem de bu sıkılmışlığın içerisindeydi. Buradan çok güzel bir oyunla çıkış yapmış oluyoruz” diye konuştu. Sahneye taşıdıkları oyunla İngiltere’yi 49 yıl boyunca tek başına yöneten Kraliçe Elizabeth’i daha gerçekçi bir şekilde ele aldıklarını söyleyen Yaşar Can Bağatırlar, oyunun erkek egemen toplumu eleştiren bir yanı olduğunu da vurguladı. COVID-19 sonrası dönemde sanatın da değişim göstereceğini belirten Dr. Bağatırlar, dijital tiyatro kavramının hayatımıza gireceğini, Whatsapp, radyo tiyatrolarının popüler hale geleceğini söyledi.

11 MART’TA AHMET VEFİK PAŞA’DA

William Shakespeare hakkında bilgi veren Özlem Özkoşar, ünlü yazarın 1592-1594 yılları arasında, veba sebebiyle tiyatroların kapandığı dönemde, çok önemli eserler verdiğini belirterek, kendilerinin de bu oyunu pandemi sürecinde sahneye koymalarına dikkati çekti. Oyunu ortaya çıkarırken normalde ekip olarak çalıştıklarını söyleyen Özkoşar, bu kez yalnız olduklarını ama bu sancılı sürecin aynı zamanda besleyici olduğunu da belirtti. Oyunda erkek egemen bir toplum içerisinde ‘erkek gibi’ olarak değil erkeğin de ötesinde bir konum alarak varolan bir kadının hikayesini anlattıklarını belirten Özkoşar, Shakespeare hakkında edinilen ‘kadın düşmanı’ düşüncesinin de bu oyunla değişeceğini sözlerine ekledi.
Dr. Yaşar Can Bağatırlar, 8 Mart için özel bir yeri olan Kraliçe Shakespeare oyununun, 11 Mart’ta Ahmet Vefik Paşa’da ilk gösteriminin yapılacağını belirterek, biletlere www.biletinial.com adresinden ulaşılabileceğini söyledi.

PODCAST YAYINLARI NASIL DİNLENEBİLİR?

Bursa Tabip Odası podcastlerini, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Deezer, Spreaker gibi uygulamalar ile www.bto.org.tr web adresindeki Podcast sayfası üzerinden takip edilebilir, dinlenebilir. Cep telefonuna App Store ya da Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirebilecek Spotify, Apple Podcasts ya da Google Podcasts gibi uygulamalardan birisi kullanılarak yayınlara ulaşılabilir. Uygulama içinde “Bursa Tabip Odası” ya da “Sağlık Gündemi” araması yapılarak podcast kanalı ve yayınlar bulunabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ