Bursa’daki kantin ve kırtasiyelerde son durum ne?

Okulların kapalı olması nedeniyle birçok esnaf bu durumdan kötü etkilendi. Kantincilerle kırtasiye sektöründe hizmet veren esnaf yüz yüze eğitimin başlamasını dört gözle bekliyor. Bursa Kantinciler Odası Başkanı Recep Çam, “Sağlık Bakanlığı rehberinin hepsini uyguladık” derken “Fiyatlar konusunda da piyasaya göre zamlanmalar elbet olacak” açıklamasını yaptı. Kırtasiyeciler Odası Başkanı İsmail Akar da market reyonlarında kırtasiye ürünlerinin satılmamasını istediklerini kaydetti.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com
Yüz yüze eğitime geçme kararıyla birlikte milyonlarca öğrenci, öğretmen ve veli hazırlık yapmaya başladı.
Okulların açılacağını duyan esnaf da gözlerini ilgili kurumlara çevirdi.
“Sağlık Bakanlığı rehberinin hepsini uyguladık“
Bursa Kantinciler Odası Başkanı Recep Çam, “Kantin sürecinin sıkıntılı başlayacağını düşünüyorum. Ekim-Kasım döneminde açıldığımızda günlerimizi sıkıntılı atlattık. Mart ayından itibaren umarım daha rahat edebiliriz diye tahmin ediyorum. Bizim üyelerimiz bu konuda biraz daha bilinçliler, çünkü biz onları daha önce elimizden geldiği kadar seminere tâbi tuttuk. Nasıl hareket edeceklerini anlattık. Onların da bu konuda çok sıkıntı çekeceklerini sanmıyorum. Biz onlara alınması gereken tüm tedbirleri tek tek anlattık. Bunlarla ilgi 1.5 metre mesafe afişlerini dağıttık. Sağlık Bakanlığı rehberinin hepsini uyguladık” dedi.
“Ürünleri aldığı fiyata satacak hali yok“
Satış fiyatlarını konusuna da değinen Çam, “Biz bir haftadır bu konuda çalışıyoruz. Nereden baksanız sattığımız ürünlere %50-%60 zamlar gelmiş. Eylül ayından bu yana biz eski fiyatları unuttuk. Bizim fiyatlardan önce tek derdimiz arkadaşlarımızın evlerine bir çorba parası götürebilmeleri. Fiyatlar konusunda da piyasaya göre zamlanmalar elbet olacak. Sonuçta kantincilerin de ürünleri aldığı fiyata satacak hali yok. İster istemez belirli kâr oranını koyup, satışını yapacaktır. Zaten bununla ilgili bizim oda olarak belirli fiyat tarifemiz var. Kantincilerin o fiyat tarifesinin üstüne çıkma şansı yok” şeklinde konuştu.
“Kantincilerimiz bu konuda bilinçli“
Ürünlerin ambalajlı satılıp satılmamasından da bahseden Çam, “Sağlık Bakanlığı’nın rehberinde bu konu var. Bisküvi grubunun zaten hepsi ambalajlı oluyor. Onunla ilgili sıkıntımız yok. Simit, tost, poğaça çeşitleri satılmayacak diye okul müdürlerimizle ilgili bir takım sıkıntılarımız oluyor. Böyle bir şey yok. Biz arkadaşlarımıza tostu yaptığınızda ambalaja koyup o şekilde satışa sunmaları gerektiğini söyledik. Zaten geriye kalan ürünler ambalajlı olduğu için sorun kalmıyor. Kantincilerimiz bu konuda bilinçli. Okullarla beraber kantinlerimiz de açılacaktır. Yasaklı ürünlerle ilgili sıkıntısı olanlar bizleri uyarabilirler. Şu anda da yasaklı ürünlerimiz yoktur. Yeter ki herkes sağ salim işini yapsın. Bizim başka beklentimiz yok” dedi.
“Çok mağdur durumdalar“
Kırtasiyeciler Odası Başkanı İsmail Akar ise “Okulların açılmasıyla kırtasiyelerin de açılmasını istiyoruz. Hafta sonları da kapalı oldukları için zor durumdalar. En azından dükkânlarını açarsalar az çok onlar da ticaretlerini yapmış olurlar. Yoksa çok mağdur durumdalar” ifadelerini kullandı.
Marketlerde kırtasiye ürünü satılmasın talebi
Market reyonlarında satılan kırtasiye ürünleri hakkında da açıklamalarda bulunan Akar, “Market reyonlarında kırtasiye ürünlerinin satılmaması için oda olarak çok girişimlerimiz oldu. İlgili yerlere müracaat ettik. Neticesini beklemekteyiz. Umarım market reyonlarında satılmasını yasaklarlar. Esnafımız da böylelikle rahat etmiş olur. Kazancını sağlar. Başka bir dileğimiz yok zaten. Şu anda hepsi zarardalar. Kira yardımı yapılmadı. Sadece gelir kaybı desteği yapıldı. Kira yardımı yapılması yönünde öyle bir kanun çıkmasını da isterdik, ama çıkmadı” ifadelerine yer verdi.