Zirvede Haber

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Uludağ’daki 32 endemik bitki tehlikede

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Uludağ’daki 32 endemik bitki tehlikede

DOĞADER, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Uludağ 2. gelişim bölge sınırlarının genişletilmesine karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Uludağ Milli Parkı’nda daha önce çevrecilerin açtığı davayla iptal edilen 2’inci gelişim bölge sınırları, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yaklaşık 2 hektar daha genişletildi. DOĞADER olarak yeniden dava açmaya hazırlandıklarını belirten Sedat Güler, alana 10 kadar otelin yapılabileceğine dikkat çekerek Uludağ’a özgü flora ve faunanın zarar göreceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Bursa Uludağ 2. Gelişim Bölgesi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırları da genişletilerek yeniden belirlendi. Daha önce de davalık olan arazide yapılaşmanın önünün açıldığı ileri sürülüyor. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Milli Park içerisinde yapılaşmadan yana olmadıklarını ve yalnızca Uludağ’da bulunan bitki türlerinin yok edileceğini ileri sürerek dava açmak üzere hazırlandıklarını kaydetti.

İkinci gelişim bölgesinde kaçak yapılar var

1961 yılında Milli Park ilan edilen Uludağ kış turizminin en popüler merkezlerinden biri olması nedeniyle yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerden. Uludağ’ın birinci gelişim bölgesinde 17 kamu, 19 özel olmak üzere toplamda 36 otel ve dinlenme tesisi bulunuyor. DOĞADER Genel Sekreteri Sedat Güler, mevcut yapıların alt yapısının yetersiz olması nedeniyle evsel atığın kirlilik yarattığına değinerek alt yapı sorunu çözülmeden yeni yapılaşmanın olmasını doğru bulmadığını söylüyor. Güler, ikinci gelişim bölgesi olarak adlandırılan bölgede inşaat halinde kaçak yapılar olduğunu da sözlerine ekliyor. Uludağ’a özgü endemik tür olan Apollo Kelebeği, ayrıca dünyada sayıları çok azalmış olan Sakallı Akbaba, Uludağ Milli Parkı’nda bulunuyor.

İki kez dava kazandık en son Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarıldı

Bugüne kadar 5-6 kere dava açıldığını belirten Güler, açtıkları davaları kazanmalarına rağmen ikinci gelişim bölgesinden vazgeçilmediğini söyleyerek 15 yıllık süreci, “Davayı kazanıyoruz plan değişikliğine gidiliyor. Softaboğan deresine kadar sınır genişletme yapılmıştı. Açtığımız davayı kazandık ama tekrar plan değişikliği yapıldı. Mevcut iktidarın yeni tarzı bu, istediğini yapana kadar deniyor. Ufak tefek değişiklikler ile tekrar izin alınıyor. Biz ikinci kez dava açtık onu da kazandık. En son Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkararak ikinci gelişim bölgesinin sınırları değişti” şeklinde anlattı.

Dünyada yalnızca Uludağ’da olan 32 bitki çeşidi tehlikede

Güler, bölge sınırının değişmesine neden karşı olduklarını ise şöyle açıklıyor; “Dünyada olmayan 32 çeşit bitki türü sadece Uludağ’da var. Bunun yanında bin 100 endemik tür yine Uludağ Milli Parkında bulunuyor. 32 bitki türünden bazıları ise genişletilmek istenen üzerinde… 2 hektar kadar sınır genişletilmesi derelere, bitkilere zarar verecek. Bahsi geçen bölge Uludağ’ın en değerli yerlerinden. Daha önceki bilirkişi raporlarını dayanak göstererek tekrar dava açmayı düşünüyoruz.”

GazeteDuvar/Osman Çaklı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ