Zirvede Haber

Yumurta fiyatı tavuk fiyatını geçti!

Yumurta fiyatı tavuk fiyatını geçti!

İhracatın artmasıyla birlikte yumurta fiyatları rekor seviyeye ulaştı. Pazarda yumurta fiyatları 25-27 lira arasında değişirken, Türkiye’nin önde gelen zincir marketlerinde kolisi 30 liradan satılıyor. Vatandaş tavuktan daha pahalı fiyata satılan yumurtanın, bu derece zamlanmasından şikayetçi ve temel gıda malzemesi olan yumurtayı eskisi gibi yiyememekten dert yanıyor.

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Yumurtada son aylarda yaşanan fiyat artışı son günlerde adeta rekor seviyeye ulaştı.

Türkiye’nin önde gelen ucuzluk marketlerinde bile 30 adet L boy (63-72 gram) yumurtanın kolisi 30 liradan satılıyor.

Pandemi dolayısıyla ekonomik olarak zaten zorda olan vatandaş, temel gıda maddesi olan yumurtayı eskisi gibi yiyemekten şikayetçi.

Pazarda yumurta satan esnaflar ise, “Şu anda 30 adet yumurta 27 lira. 1-1,5 ay içerisinde 18 liraya sattığımız koli 27 liraya çıktı. Satışlar yarı yarıya düştü” diyerek zamlardan kendilerinin de memnun olmadığını söylüyor.

SATIŞLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ!

“Yumurtada fiyat günden güne artıyor” diyen esnaf, “Kış ayları geldiğinde tavukların yumurta potansiyeli düşüyor. Üreticiler dışarıya çok fazla ihracat yapıldığı için de yumurtanın piyasadaki fiyatının arttığını söylüyor. Şu anda 30 adet yumurta 27 lira. 1-1,5 ay içerisinde 18 liraya sattığımız koli 27 liraya çıktı. Satışlar yarı yarıya düştü” şeklinde konuşarak zamlardan kendilerinin de memnun olmadığını vurguladı.

“NE YİYECEĞİMİZİ ŞAŞIRDIK”

Fiyatların rekor seviyelere gelmesiyle eskisi gibi yumurta yiyemediklerinin altını çizen bir vatandaş ise, “Geçen sene 10-12 liraya aldığımız yumurta şimdi 25 lira olmuş. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz, yumurta tavuktan pahalı olmuş, ne yiyeceğimizi şaşırdık. En fazla tükettiğimiz şey yumurta ama bu fiyatlarla zor” diyerek durumun zorluğundan dert yandı.

GEÇEN YIL 9,90 BU YIL 24,90

Bir yıl içinde yumurta fiyatlarını hayli yükseldiğinden bahseden pazarcı esnafı ise, “Günlük olarak tüketilen bu ürünün fiyatlarının bu kadar yükselmesi vatandaşı zorluyor, şu anda zaten alım gücü düşük. Ekonominin durumu ortada herkes pandemiden etkileniyor. Geçen yıl 9,90’a sattığımız yumurta şu an biz de 25, büyük marketlerde 30 lira. Ekonominin durumu ortada herkes pandemiden etkileniyor, vatandaşın alım gücü iyice düştü bizim ricamız hükümetimizin bu konuya el atması” diyerek yetkililere seslendi.

“DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR”

Fiyatlarda çok fazla kar payı olmadığını ve önümüzdeki günlerde de bir düşüş beklenmediğini belirten esnaf, “Şu an bir düşüş olması beklenmiyor, böyle gideceğini tahmin ediyoruz. Koli bazında 25-30 lira arasında değişiyor. Biz de çok büyük kar payları koymuyoruz, 22 liraya aldığımız koliyi 26 liraya satıyoruz. Üretici yem fiyatları ve ihracattan dolayı fiyatların arttığını söylüyor. Biz de bize geldiği fiyata az bir kar koyup satıyoruz” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ