100….

Eğitimci-Yazar Zeki Baştürk’ün kaleminden “23 Nisan ve Çocuk” ; “Bugün 23 Nisan. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı..Özel bir gün. Bizler için ne denli anlamlı, ne denli önemli ve ne güzel bir gün. Ulusal egemenliğin 100.yılı. Egemenliğin, saltanatın elinden alınıp ulusa verildiği gündür.
Ülkemizin kapılarını sömürgenlere açanların egemenliğine son verilmesidir. İşgalcilerle işbirliği yapanların egemenliğine son vermektir. Egemenliğin kayıtsız koşulsuz ulusa verildiği gündür.. Sömürüye, tutsaklığa ulusça başkaldırmaktır.
Elbirliği ile ulusça kazanmaktır bağımsızlığı. Birlikte koklamaktır bağımsızlık gülünü. Yeni Türk Devleti’nin, emperyalizme direnen bir ulusun ilk bayramıdır. Dünyada kutlanan ilk ve tek çocuk bayramıdır. Bugün 23 Nisan. Nasıl sevinmez insan? Tarihe tanıklık ettiğimiz, 100.yılı kutladığımız için ne kadar sevinsek azdır.
Geleceği görmek, ileriyi görebilmek büyüklüktür. Öngörü gerektirir, uzgörü gerektirir, önsezi gerektirir. Bilgi , birikim, deneyim, donanım gerektirir. Büyük insan, yüce insan geleceğin büyükleri olarak çocuklara büyük önem vermiştir. TBMM, bugünü Ulusal Egemenlik Bayramı olarak ilan ederken Ulu Önder Atatürk, çocukları unutamazdı elbet.
Geleceğin büyükleri olacak Çocuklar önemliydi. O’nun gözünde çocuklar değerliydi. Gelecekte ülkeyi yönetecek onlardı. Öyleyse iyi yetiştirilmeliydi çocuklar. Bu nedenle Ulusal Egemenlik Bayramı günü olan 23 Nisan, Türk Çocuklarına bayram olarak armağan edildi.
Çocuk Bayramı’nın amacı o dönemde çocukların birkaç gün eğlendirilmesinden çok , çocuk sorunlarını kamuoyunun gündemine taşımaktı. Çocuk ölümlerini azaltarak nüfus artışının desteklenmesini sağlamaktı. Böylece hem çocuk hakları ve çocuk sorunları daha çok gündeme getirilmiş hem de tüm halkın coşkuyla kutladığı bir bayram olmuştu.
Yineliyorum: Dünya da çocuklara armağan edilen ilk ve tek bayramdır. UNESCO, çok yıllar sonra 1979 yılını ‘’DÜNYA ÇOCUK YILI’’ilan etmiştir. Bugün çocuk sorunlarını , çocuk istismarını, çocuk taciz ve tecavüzlerini konuşuyorsak Ata’mızın büyüklüğünü bir kez daha anlamış oluruz.
Ne güzel dönemdir çocukluk dönemi. Hepimizin içinde o günlere özlem vardır. Hepimiz yaşarmak isteriz içimizdeki çocuğu. Çocuk olmak , koşmaya çalışmaktır yürümeyi öğrenmeden. Sabahtan akşama dek oyun oynamaktır. Hiç bitmeyen enerji demektir. Korkusuz olmaktır.
Bisikletle yokuş aşağı son hızla inmek, düşeceğini bile bile ağaca çıkmaktır. Masal dinlemek, masallara inanmaktır. Yağmur yağdığında gök gürlediğinde annesine sığınmaktır. Büyüklerin sevgi yumağı, altın topu olmaktır çocuk olmak.
Hayal kurmaktır çocuk olmak. Okula başladığında yerinde duramamaktır. Olmayacağını bilse de isteklerinin, yine de şansını denemektir. Sonuçlarını düşünmeden davranmaktır. İnsanlığın en temiz, en çıkarsız, en masum ve günahsız halidir. Dil, din , renk, mezhep ayrımı yapmamaktır.
Çocuklarımız. Gelecek için biricik umudumuz. Kimi sarışın bir ışık parçası. Kimi kapkara üzüm tanesi. Savaş, nedir, kötülük nedir bilmezler. Savaşa karşıdır çocuklar. Barıştan yanadırlar hep. Barış’tır onların adı. Sevgi’dir, Emek’tir, Umut’tur tümünün adı. İşte bu yüzden çocukların hakkıdır bu bayram. Sevinçle, mutlulukla, barış içinde kutlasınlar diyedir.
Olumsuz yanları da vardır elbet çocuk olmanın. Küçük bir sokakta koca yürekli insanlarla yaşarsın. Uslu olman istenir hep. Büyüklerin buyruklarını dinlemen, onların sözünden çıkmaman istenir. Kendilerinin yapamadıklarını senden Bir çikolataya , bir dondurmaya kandırırlar seni. Çünkü sen sevilmek istersin. Kötülük bilmezsin.
Her ne olursa olsun çocuk olmak güzeldir. Büyüsen de anılar kalır gözlerinde. Çocuk olmanın, çocuk kalabilmenin değerini ve önemini anlayan insanlar olmak umuduyla Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mız kutlu olsun. Bağımsızlık gülüdür 23 Nisan. Ciğerleriniz doluncaya dek koklayın bu gülü. Doyasıya çekin içinize gülün kokusunu. İçinizdeki çocuğu hep yaşatın. Barış içinde sevgi ve mutlulukla umutlarınızı yeşertin ve çoğaltın. Kutlu olsun 23 Nisan. Büyüsün içinizdeki çocuk.