Zirvede Haber

ÖĞRETMENLER BU ŞEKİLDE NASIL VERİMLİ OLUR?

ÖĞRETMENLER BU ŞEKİLDE NASIL VERİMLİ OLUR?

Emekli Eğitimci Yazar Zeki Baştürk’ün Kaleminden;

ÖĞRETMENLERİMİZ BU DAVRANIŞLARA LAYIK MIDIR?

  • Türkçe öğretmeni Saadet Harmacı, geçen nisan ayında Gaziantep 23 Nisan Mahallesi’ndeki Beykent İmam Hatip Ortaokulu’na atandı. Mayıs ayında stajyer öğretmen olarak göreve başlayan Saadet Harmancı, ailesine, okul müdürü ve yardımcısının sürekli kendisine baskı yaptığını iddia etti. Yakın arkadaşlarına da bu durumdan söz eden Harmancı, okul müdürü ve yardımcısını sık sık kendisine ve diğer stajyer öğretmenlere, “Memurluk hayatınız pamuk ipliğine bağlı. Sizi bitiririz” diyerek baskı yaptığını söyledi.
  • Bitlis’te sözleşmeli edebiyat öğretmeni A.K., “Okul müdürü, siz zaten sözleşmelisiniz, meslek hayatınız bizim iki dudağımız arasında, diyerek mobbing uyguluyor. Ben okulda ilk defa tiyatro düzenledim, okul dergisi çıkardım ve bütün bunlarda birinci olduk. Ama müdürüm bir teşekkür bile etmedi. Neden, çünkü sözleşmeli öğretmen olduğum için. Durumumuz bu kadar acı. Bunun yanı sıra idareciler kendi yapmaları gereken şeyleri sözleşmeli öğretmenlere yaptırıyor. Yapılmaması durumunda da tehdit ile karşı karşıya kalıyor” ifadelerini kullandı.
  • “Hem mobbinge uğradım hem de tehdit edildim” diyen sözleşmeli fizik öğretmeni H.T. de, “Bulunduğum okulda TÜBİTAK projelerini yürütüyordum ve müdür hibe olarak gelen paradan istedi. Ben de vermeyeceğimi söylediğimde sert çıktı ve sesini yükselti. Aramızdaki tartışma uzamaya başlayınca doğru olmadığını bildiğim halde ses kaydını açmak durumunda kaldım. Parayı istemesinin etik olmadığını tekrar dile getirince, ‘Sözleşmelisin soruşturma bile açılmaz, pıt diye gidersin’ dedi ve hakaret etti. Ses kaydını açtığımı öğrenince geri adım attı” diye konuştu.
  • “Mobbing” terimi, bir kişiyi taciz etmek, sindirmek, kabadayılık yapmak ya da rahatsız etmek için işbirliği yapan bir grup kişiyi ifade eder. Bir işyerinde, bir grup çalışanın, belirli bir çalışana yönelik düşmanca davranışlarda bulunduğunda ve bu çalışanın kendilerinini güvende hissetmesini ve görevlerini yerine getirmesini zorlaştığında mobbing meydana gelir.
  • Genellikle en yaratıcı, etik ve yetkin olanlar. Bunun nedeni, diğer çalışanların işyerinde kendi pozisyonuna tehdit olarak algılamasıdır. Denetim otoriteleri aynı zamanda mobbing için önemli bir hedeftir. Bu durumlarda astlar, birbirleriyle işbirliği yaparak denetleyicilerini zayıflatırlar. Kadınlar, genç işçiler ve yaşlı çalışanların hedef alınma riski daha yüksektir ve sosyal hizmet, sağlık ve eğitim gibi belirli alanlarda mobbing oranları özellikle yüksektir.
  • Belirli bir çalışan hakkında bir söylenti yaymak
    – İşçinin ofiste tecrit edilmesi
    – Çalışanın görevlerini yerine getirmesini zorlaştırmak
    – Çalışanın işten ayrılmasını sağlamaya çalışmak
    – Konuşurken sözünün kesilmesi
    – Küskünlükler
    – Yok sayılma
    – Lakap takma
    – Görmezden gelinme
    – Yapılan işin sabote edilmesi
    – Sürekli suçlanma ve eleştirilme
    – Uygunsuz şakalar yapılması
    – Statünün Küçümsenmesi
    – Cinsel tacize maruz bırakılması
    – Sözlü ya da yazılı tehdit
    – Kaba ve kötü sözlerle rencide edilme
    – Motivasyonun kırılmaya çalışılması
    – İş performansının dışında işler verilmesi
    – Alışılmış iş düzenini bozularak farklı işlere yönlendirilmesi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ