Zirvede Haber

Bursa Barosu Avukatları İsyanda!

Bursa Barosu Avukatları İsyanda!

Bursa Şehir Hastanesinin açılması ve süregelen tartışmalarının alevi üstünde tüterken yeni cephe Hükümet’in Bursa’ya kazandırdığı Bursa Adliye Sarayı üzerinden açıldı. 11 Eylül Bulvarı’nın, İstanbul Caddesi ile birleştiği 83 dönümlük Hazine Arazisi üzerine yapılan Adalet Sarayı’nın imalatındaki eksikliklere rağmen açılmasına avukatlar sert tepki gösterdi. 1999’da dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmasına rağmen 10 yıl içinde ihtiyaca cevap veremez hale geldiği için 2005’te yeni adliye için girişimler başladı. Toplam 55 duruşma salonunun olduğu mevcut adliyenin yerine yapılacak adliye için Adalet Bakanlığı en az 40 dönümlük arsa şartı araması ile gözler şehir merkezi dışına çevrilmişti. O dönem 15 asliye ceza, 5 sulh ceza, 6 asliye hukuk, 5 ağır ceza, 5 iş makinesi, 2 ticaret mahkemesi, 3 bölge idare mahkemesi, çocuk ve icra mahkemeleri ve aile mahkemeleriyle beraber 60’ı aşkın mahkemenin hizmet verdiği Bursa Aliye Sarayı’nda Cumhuriyet Savcıları ve hakimler fiziki yetersizlikten dolayı mecburiyetten oluşturulan odalarda çalışmak zorunda bırakılmıştı.

Yeni mahkemeler oluşturuldu!

6 Mayıs 2016 yılında 11 Eylül Bulvarı-Yakın Çevre Yolu’na cepheli 83 dönümlük alanda temeli atılan Bölge Adliye Mahkemesine, Sulh Hukuk Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi, Ticaret Mahkemesi, İş Mahkemesi, Aile Mahkemesi, İcra Mahkemesinin bazı bölümleri 2 Eylül adli yıl açılışıyla taşındı. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nca, Bursa Adliyesi’nde,  yeni mahkeme ve hakimliklerin faaliyete geçirilmesini kararlaştırdı. Buna göre Bursa’da 1 ağır ceza, 4 asliye ceza, 1 ticaret, 2 icra, 3 asliye hukuk, 3 aile, 1 çocuk, 2 de sulh hukuk olmak üzere toplam 17 yeni mahkeme ve 1 infaz ile 1 sulh ceza hakimliği oluşturuldu. HSK’nın yayınladığı karara göre, Bursa 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Bursa 29, 30 ,31 ve 32. Asliye Ceza mahkemeleri, Bursa 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, Bursa 2. İnfaz Hakimliği, Bursa 9 ve 10. İcra Mahkemeleri, Bursa 6. Sulh Ceza Hakimliği, Bursa 10, 11 ve 12. Asliye Hukuk mahkemeleri, Bursa 10, 11 ve 12. Aile Mahkemeleri, Bursa 4. Çocuk Mahkemesi, Bursa 9 ve 10. Sulh Hukuk mahkemeleri,  2 Eylül 2019 tarihi itibariyle bu binaya taşındı.

Ulaşım yok! Otostopla mı gidelim Adliye’ye

Taşınmaların tamamlanmasına rağmen binanın fiziki yetersizliği Bursa Barosu Avukatlarını çıldırttı. Bursa Barosu Avukatlarından ve DP Osmangazi İlçe Başkanı Ersin Aktaş, Bursa’daki arkadaşları adına açıklamalarda bulundu. Aktaş; “Türkiye’nin her yönüyle 4’cü büyük ilinde 300 milyon liralık yatırıma imza atıldığı halde, adeta gecekondu bir Adalet Sarayına sahibiz! Sözleşmesi 2020 yılının 5 yada 6’cı aylarında bina teslimi olmasına rağmen, Bursa Baş Savcılığının talebi ve Komisyon kararı ile apar topar Adliye Sarayı açıldı. Halen bina içersin tadilatlar ve imalatlar devam ediyor. Elektrik-doğalgaz ve su boruları salkım saçak bina içersin de kendisine adalet arayan vatandaşları karşılıyor. Bina içersin de normalde bir ardışık düzende mahkeme nizamı olması gerekirken ilgisi ve birbirini tamamlamayan mahkeme salonu düzeni oluşturulmuş.

Mahkeme Hakimleri, Salonları ve Kalemleri tamamen birbirine zıt noktalara serpiştirilmiş. Suç tanımlaması oturmayan bir düzende gayrı ihtiyari Mahkeme Kalemleri birbirine komşu yapılmış! Bina içersin de ne kamera nede güvenlik var. Vatandaşın canı Allah’a emanet. Savcılığın Baroya vermesi gereken yüzde 3’lük alanın yer teslimi yapılmamış. Bursa Barosu bu sorunu çözmek için kapı kapı dolaşmasına rağmen sonuç alınmadı. En sonunda Baro Avukatları için Adliye Kampüsüne bir Tanzim Çadır’ı kurarak bu sorunu kökünden çözecek sanırım! Baronun bu konuda sertçe masaya vurma vakti gelmiştir. 2 parçalı bir sistem içersin siz Adalet’i savunamazsınız! Adalet Bursa’da fiziki anlamda 3 parça! Uluyol’da bir binada İcra Mahkemeleri bir binada Ağır Ceza ve bazı mahkemeler görevine devam ediyor. Bursa Büyükşehir ulaşım noktasında verdiği sözleri tutmalıdır. 2 otobüsle ulaşımı kökünden çözemezsiniz. Adalet Kampüsünde oluşturan Otopark da yetersiz. Bursa’nın yeni Adalet Sarayı çevresinde de avukatlar için yeni iş hanları için harekete geçilmesi için tüm taraflarla ve akademik odaların görüşleri alınmalıdır. O bölgede yeni Doğanbey’ler için zemin oluşturulmasına karşıyız!” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ