Zirvede Haber

Muhtar, Hoca oldu!

Muhtar, Hoca oldu!

Bu haberi okurken belki gülme krizine gireceksiniz, ama sakın gülmeyin! Türkiye’de 11 Bakanlık bütçesini sollayan Diyanet’in içler acısı durumunu, Bursa’da sadece tesadüf eseri öğrenme şansını bulduğumuz durumu siz değerli okurlarımızla da paylaşmak istedik! Bu mahallenin muhtarı, kapı kapı imam arıyor! Cami imamının müftülük tarafından kursa gönderilmesinin ardından imamsız kalan Dağyenice Mahallesi sakinleri isyan etti. Konuyu İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Levent Öncü ve yönetimi Bursa gündemine taşıdı. Dağyenice’ye ziyarete giden İYİ Partililer mahalle sakinleriyle sohbet eden partililer sorunlarını da dinledi. Camilerinde kadrolu imam bulunmasına rağmen aylardır imamsız kaldıklarını belirten Dağyenice Muhtarı Rıdvan Tekin, sorunun çözümü için gitmediği müftülük, çalmadığı kapı kalmadığını söyledi.

Cuma’dan Cuma’ya açık cami!

Köy muhtarı Rıdvan Tekin: “Camimiz var, hocamız var, her şey var ama kağıt üzerinde var. Görüntüde var. Geçen sene hocamız emekli oldu. Yerine yeni bir hoca tayin edildi, genç bir hocamızdı çok sevindik. Gel gör ki, hocamız geldikten kısa bir süre sonra izne ayrıldı ve geri döndükten sonra aradan 15 gün geçti geçmedi askere gitti. Askerden geldi bir daha izin aldı. Derken bir gün öğlen namazında dedi ki; “Ben 3 sene sürecek bir kursa gideceğim, eğitim alacağım; pazartesi, salı, çarşamba perşembe haftada 4 gün kursta olacağım, bu arada öğlen ve ikindi namazlarında ben olmayacağım, izinli sayılacağım.” Ben, 3 sene çok uzun süre biz buna nasıl dayanacağız? Öğlen ve ikindi hoca nasıl olmaz? deyince; hoca dedi ki: “Ben gideceğim, siz diyanetle konuşun, müftüyle konuşun, ben hak kazandım gideceğim, devlet bana bu hakkı verdi.” Ben de kendisine dedim ki: Tamam devlet sana bu hakkı vermiş ama bu köyde tek bir cami ve tek bir imam var. Eğer böyle bir durum varsa müezzinli olan camilere, iki imamlı camilere tayinini iste burada cemaatimiz mağdur olmasın. Burada 5 gün boyunca hoca yok, cuma günleri hoca var, cumartesi resmi izinli olduğu için gelmiyor, bir de pazar günleri hoca var. Haddimi aşmak istemiyorum tövbe haşa burası kilise değil ki! Bir cuma günü hoca var. Diğer günler hoca yok. Kaldık hocasız.” İfadelerini kullandı.

Cenazeyi kim kaldıracak? Muhtar mı?

Muhtar Tekin; “Tamam, köyde cemaatimiz namaz kıldırır. Ben de kıldırıyorum. Namaz kıldırmak mesele değil ki… Milleti camiye nasıl çekeriz? derdimiz bu olmalı. Müftüyle görüştüm, ‘hocamız yok’ dedim. Diyanet bize bir tek cuma günleri hoca gönderiyor. İyi de bu cami 7/24 açık. Halk camiye geliyor hoca yok. Hoca nerede? Hacca gitti. Allah kabul etsin gitti. Kuran kursuna giden çocuklar vardı onların da kursu yarım kaldı. Çocukların ne günahı var? O zaman müftülüğe sesleniyorum, il müftüsüne sesleniyorum bize bir tek cuma günleri hoca gönderiyorsunuz, diğer günlerde bize hoca lazım değil mi? Bu cemaat nasıl namaz kılacak? Nilüfer Müftülüğü hocaları denetlemiyor. Bütün mahallelerde, köylerde görüyorum ben hoca ile mahalleli veya muhtar karşı karşıya geliyor. Hocanın bir görev tanımı vardır. Sorumluluğu vardır. Hoca cemaate, devlete, müftülüğe karşı sorumludur. Muhtarlığa karşı sorumludur. Bu nedenle izne gittiğinde bana da haber vermesi gerekir. Yaşadığı topluma karşı sorumludur hoca. Hoca sorumluluğunu yerine getirmiyor, ‘ben devlet memuruyum’ diyor. İzne gittiğini haber bile vermiyor, ‘ben haber vermek zorunda değilim, kimseye hesap vermem’ diyor. Camide tahta var bari ona yaz, ne günleri izinliysen bilelim diyoruz onu da yapmıyor.” Dedi.

İmam, esnaf mı? Tüccar mı?

Muhtar Tekin: İlçe müftülüğü sürekli imam gönderemiyor, ‘sadece cuma gönderirim’ diyor. Cumadan Cumaya imam gelecekmiş. İl müftüsü de ilçe müftüsü de cumadan cumaya hoca gönderiyor. Hocalar çok serbest, bir iş disiplini yok. Köyde bir cenaze olsa

kim kaldıracak? Bir köyün hocasını il

müftülüğüne almışlar, yerine başka hoca atanmamış, 6 aydan beri hocası olmayan mahalle var. Hoca gelmiyormuş. İçler acısı bir durum. Hocalar 20-25 sene köyde görev yapıyor hoca cambazlık(canlı hayvan ticareti) yapıyor, hoca emlakçılık yapıyor, hoca kasaplık yapıyor. Bir çok köyde hocalar, hocalıktan başka her işi yapıyor. Müftülük hocaları denetlemeli, görevinin başında mı? Mahalle halkını bilgilendiriyor mu? Tebliğ görevini hakikaten yerine getiriyor mu hoca? Hoca maaşını alıyor bir de ticaretini yapıyorsa köye dini kuranı tebliğ etmiyorsa bu hak mı, adalet mi? Hoca gençliği camiye kazandırıyor mu? Sadece cumadan cumaya bizlere hutbe veriyorsan kendin ne yapıyorsun? Diyanet nasıl hoca gönderemiyor? Bu kadar mı serbest bu diyanet? Başka köylerden de duyuyorum, hocalar cumadan cumaya camiye geliyormuş. Bu kanayan bir yara. Diyanetin bunlara bir el atması gerekiyor. Lojman dört dörtlük, caminin dibinde lojmanımız. Hoca maaşını alıyor, lojman ücretsiz. Bu hocalar cumartesi günleri izinli, devlet izin vermiş camiden 20 metre ileride lojmanı, ben izinliyim deyip camiye gelmiyor. Namazı evinde kılıyordur ama evin buradaysa camiye gelmek zorundasın. Sen millete camiye gel demen gerekirken, cemaatle birlikte namaz kılma alışkanlığı kazandırman gerekirken “ben bugün izinliyim camiye gelmeyeceğim” diyorsun. Biz bunu gençlere nasıl anlatırız? Gençler diyor ki: “Cumartesi günü hoca bile camiye gelmiyor ben neden camiye geleyim?” diyor. Yapmayın bunu ya!” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ