Zirvede Haber

Formasyon Mağduru Öğretmen Adaylarının Durumu Ne Olacak?

Formasyon Mağduru Öğretmen Adaylarının Durumu Ne Olacak?

Milli Eğitim Sistemi’nin tartışmalara kararlarına pandemi sürecinde yenileri ekleniyor. Ülke genelinde 500 bin civarı öğretmen atama beklerken 30 bin de formasyon mağduru öğretmen adayı bu sayının içine eklendi. Formasyon mağduru öğrenciler siyasi partilerin il başkanlıklarına giderek durumlarını anlatan bir dosya bırakarak; “Milletvekili büyüklerimiz, Genel Merkezdeki partinizin temsilcileri bizim sesimiz olsun, bizi yalnız bırakmasın.” talebinde bulundu.

Ziyaret sonrası mağdur gençler gazetemize yaptıkları yazılı açıklamada; “Formasyon mağduru bir öğretmen adayları olarak ve size bu mektubu yüz binlerce öğretmen adayı arkadaşım adına yazıyorum. Bilirsiniz; öğretmen olunabilmesi için alınması gereken bir belge vardı, bir zamanlar. Adı FORMASYON. Bugüne kadar öğretmen olmak isteyenlerin aldığı gibi alacaktık belgemizi biz de. Ama bilin bakalım ne oldu?

Milli Eğitim Bakanımız bir açıklama yaptı, hatta defalarca açıklama yaptı. Dedi ki defaatle: “Formasyona boşuna para vermeyin, biz bunu ücretsiz bir şekilde hizmet içi eğitim şeklinde vereceğiz, puanınızı alın ve atanın, atama sonrası biz vereceğiz, formasyonu biz halledeceğiz.”

Çok güzel bir haber, biz çok sevindik. Bu açıklamalar yapıldığında. “Madem bakanımız verecek bu eğitimi biz neden binlerce lira verip alalım ki” dedik, bazılarımızın zaten maddi durumu olmadığı için alamadı belgeyi. Neyse bu açıklamalardan sonra çok geçmeden kaldırıldı formasyon. Almak isteyen bile alamadı bu belgeyi. “Peki şimdi ne oldu?” diyeceksiniz.

Şimdi, engelli öğretmenlerden formasyonu olmayanlar atanamadı. 75 puan alan belgesi varsa atandı 80 puan alan formasyon belgesi yok diye atanamadı. Neden mi?  Çünkü Talim Terbiye Kurulu öğretmen atama esasları adlı dosyada atama öncesi “formasyon ya da öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans belgesi alma şartı yayımladı. “Öğretmenlik bilgisi testi yüksek lisans da nereden çıktı?” diyorsunuz içinizden farkındayım.

Kaldırılan formasyonun yerine getirilen(!) bir eğitim bu, isim değişikliği yapıldı sadece. Hatta kağıt üzerinde bile değil, bu eğitimin şartları bile belli değil. Eğitimi verecek kurum bile yok.

Yani ki anlayacağınız; öğretmen adaylarından hiç verilmeyen bir eğitimin sertifikası isteniyor mülakatta. Hülasa efendim, bakanın açıklamalarına güvendik ve bu belgeyi almadık. Bakana güvenmeyip formasyonu alan arkadaşlarımız atanacak ama biz atanamayacağız. Aldığımız yüksek puanlar boşa gidecek, tekrar sınavlara girmek zorunda kalacağız ve en az iki yıl kaybedeceğiz. Üstüne de üniversitelerin öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans eğitimini verecekleri zamanı bekleyeceğiz. Açarlarsa…

Haksızlıkların karşısında olduğunuzu biliyoruz ve sesimiz olmanızı, bu mağduriyet giderilene kadar yanımızda olmanızı istiyoruz. Bize kendimizi ifade edebilmemiz için yardımcı olursanız da çok memnun olacağız.” ifadeleri kullanıldı. Yapılan açıklama sonrası yüzlerce mektup elimize ulaştı.

İşte O mektuplardan seçtiklerimiz; “Biliyorsunuz ki Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının öğretmen olabilmeleri için gerekli olan formasyon kaldırıldı. Milli Eğitim Bakanı, formasyon kaldırılmadan önce defalarca kez “formasyon almayın, atanacak puanı alın, biz size atama sonrası formasyonu ücretsiz vereceğiz” diye açıklama yapmıştı.

Benim gibi yüz binlerce öğretmen adayı bakanın açıklamalarına güvenip, maddi yetersizlikler sebebiyle de formasyon almadı/alamadı. Almak isteyen arkadaşlarımızın formasyon başvuruları, “zaten bakan atama sonrası verecek” diye üniversiteler tarafından reddedildi.

Talim Terbiye Kurulu ve MEB çalışanları “formasyonunuz, ya da öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisansınız yoksa atanamazsınız” diye belgeler yayımladı.

Ve en sonunda da birkaç gün önce, trajikomik bir şekilde mülakatta engelli öğretmenlerden hiç açılmayan eğitimin sertifikası (öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans) istendi.

Engelli öğretmenler, puanları formasyon alanlardan yüksek olsa bile formasyonu yok diye atanamadı.

Binbir güçlükle çalıştık, atama için çok iyi puanlar aldık, dilciler ayrıca YDS gibi dil sınavlarına girdiler. Şimdi puanlarımız boşa gidecek, tekrar sınavlara girmek zorunda kalacağız ve bir yıl tezsiz yüksek lisans yapmamız gerekecek (Ama hâlâ kontenjan bile açılmadı). Böyle bir belgeyi alabileceğimiz kurum yok. Şartları bile belli değil. Pozitif ayrımcılığı bulunan engelli öğretmen adaylarından mülakatta, verilmeyen eğitimin sertifikası istendi. Ve atama esasları dosyasına göre bizden de istenecek.

En az iki yıl kaybımız olacak. Yeni bir sistem geldi(!) aylardır kimse çıkıp açıklama bile yapmıyor. Görüşmediğimiz kurum kalmadı. Meb TTK’ya, TTK YÖK’e yönlendiriyor. Bu mağduriyet ne zaman giderilecek?

Milli Eğitim Bakanımız bir açıklama yaptı, hatta defalarca açıklama yaptı. Dedi ki defaatle: “Formasyona boşuna para vermeyin, onu zaten baz almayacağız, biz bunu ücretsiz bir şekilde hizmet içi eğitim şeklinde vereceğiz, puanınızı alın ve atanın, atama sonrası biz vereceğiz, formasyonu biz halledeceğiz.”

Çok güzel bir haber, biz çok sevindik. Bu açıklamalar yapıldığında. “Madem bakanımız verecek bu eğitimi biz neden binlerce lira verip alalım ki” dedik, bazılarımızın zaten maddi durumu olmadığı için alamadı belgeyi. Neyse bu açıklamalardan sonra çok geçmeden kaldırıldı formasyon. Almak isteyen bile alamadı bu belgeyi. “Peki şimdi ne oldu?” diyeceksiniz.

Şimdi, öğretmenlerden formasyonu olmayanlar atanamayacak. Ve bizden bir buçuk yıl sürecek bir eğitim almamız istenecek. Kaldırılan formasyonun yerine getirilen öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans.

Yani ki, 75 puan alan belgesi varsa atanacak 90 puan alan formasyon belgesi yok diye atanamayacak.

“Öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans da nereden çıktı?” diyorsunuz içinizden farkındayım.

Kaldırılan formasyonun yerine getirilen(!) bir eğitim bu, isim değişikliği yapıldı sadece. Hatta kağıt üzerinde bile değil, bu eğitimin şartları bile belli değil. Eğitimi verecek kurum bile yok. Bugün bile açılsa mezun olup elinde puanı olanlar iki yıl atanamıyor.

Hülasa efendim, ülkemizin eğitim bakanının açıklamalarına güvendik diye bu belgeyi almadık. Bakana güvenmeyip formasyonu alan arkadaşlarımız atanıyor ama biz atanamayacağız. Aldığımız yüksek puanlar boşa gidecek, tekrar sınavlara girmek zorunda kalacağız ve en az iki yıl kaybedeceğiz. Üstüne de üniversitelerin öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans eğitimini verecekleri zamanı bekleyeceğiz.

Haksızlıkların karşısında olduğunuzu biliyoruz ve sesimiz olmanızı, bu mağduriyet giderilene kadar yanımızda olmanızı istiyoruz.

Konuyla alakalı hazırladığımız belgeyi ve milli gazete haberini ekliyorum, durumun tarafımızca asla abartılarak çarpıtılmadığını kanıtlamak adına.

Ziya Bey’e adımıza sadece şu soruyu sormanızı istiyoruz.

‘Bakanımızın “Formasyon almayın, biz atama sonrası ücretsiz vereceğiz” açıklamalarına istinaden formasyon almayan ama yüksek puan alan öğretmen adaylarının atamalarda hak kaybı yaşamaması için nasıl önlemler alındı?
Ve formasyon alamayan mağdur öğretmen adayları neden klavuzda ikinci öncelik durumunda? Ki; ikinci öncelikle atanmamız milyona yakın atama bekleyen öğretmen olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda imkansız.”

Gazetemiz gençlerin sessiz çığlığını değerli okurlarımız ile paylaştı…On binlerce formasyon mezununun sesi olabilecek siyasilerin gençlere el uzatmasını bekliyoruz…

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ