1981’in Karanlık Fırtınası: Arapsuyu’nda Bir Gemi Faciası
Şubat 1981… Antalya’nın Arapsuyu sahilinden yayılan bir haber kısa sürede köyü ayağa kaldırmıştı: “Gemi batmış!” Konyaaltı’nda o dönemde petrol ofisinin dolum tesisleri vardı. Antalya, Burdur ve Isparta’ya yakıt bu merkezden tanker gemilerle taşınıyor, şamandıralara bağlanan gemiler denizden depolara yakıt pompalıyordu.
Ancak o gün yakıtını henüz boşaltamayan bir tanker, ani bir fırtına sonucu dengesini kaybetti ve kıyıya sürüklendi. Hazırlıksız yakalanan kaptan deniz suyu alamayınca gemi hızla karaya oturdu. Felaket dakikalar içinde başladı.
Dev dalgalar geminin alt kısmına her çarptığında, büyük bir gürültüyle yürekler ağızlara geldi. Kıyıya yanaşan kurtarma ekipleri, dozerler ve çelik halatlarla gemiyi karaya çekmeye çalıştı. Dalgıçlar fırtınaya rağmen suya girip kazazedelere ulaşmaya uğraşıyordu. Herkes canhıraş bir şekilde yardım etmeye çalışırken, fırtına durmak bilmedi.
Gece yarısından sonra hava sakinleşti, kaptanın ailesi ve tüm kazazedeler kurtarıldı. Ancak olay anında suya düşen bir mürettebata ulaşılamadı.
Ertesi gün sabah, dev bir balina ölüsü gibi kumsalda yatan o gemi, yaşanan facianın sessiz tanığıydı…
Haber: Sevgi Yıldız