NURAN DUMAN’DAN “DERİNLİKLER”
Muhasebeciler sergide buluştu! Mali Müşavir Soner Duman’ın eşi Nuran Duman tarafından yapılan eserleri Akademik Odalar Salonunda Bursalılarla buluştu. 1 hafta sürecek olan sergide Nuran Duman söyleşide;
Kendinize özgü tarzınızla uyguladığınız bu sanata nasıl başladınız? Eserleriniz hangi türden oluşmaktadır?
Yıllar önce ismini hiç bilmediğim mandala sanatına evde geçirdiğim süreç içerisinde, kendime terapi olarak iyi hissettiren çizim çalışmaları ile başladım. Tamamen kendi iç dünyamdan gelen ruhani bir yolculuktu. Sonrasında araştırdığım bu sanatın adının mandala olduğunu öğrendim, içten gelen duyguların kağıda sağaltımını gerçekleştirerek rahatlama yani medite olduğumun farkına vardım. Tesadüfen gelişen bir resim tarzını kullanıyorum.
Dot mandala nedir?
Dot mandala bir noktalama sanatıdır. Desen tekrarı ile dairesel simetrik bir tasarımdır. Bütünlüğü, sonsuzluğu, zamansızlığı ve birliği temsil eden daire; evrenin sembolik bir resmidir. Mandala resmi; zihni korumak için kullanılan, esasen derin düşünme amacıyla yapılır.
Tablolarınızda bir başka teknik olarak doku tekniğini görüyoruz. Nedir bu doku tekniği?
Eserlerimde modern doku sanatını kabartmalarla ön plana çıkartıyorum. Bu kabartmalarda karışımlarımı kendim yapıyorum. Bunlar hacim ve katmanlar şeklinde oluşuyor. Bu tarz tablolarım soyut resme daha yakın. Kullanılan maddeye dokunmak, onlarla duygularını yoğurmak, bunu tablolaştırarak ve desen vererek sunmak hem çok zevkli hem de çok rahatlatıcı bir şey diyebilirim.
Sanatınızın size en büyük katkısı nedir?
Sanat benim hem ruhumu hem de bedenimi iyileştiriyor. Aslında sanatın her dalının müthiş bir terapi olduğunun altını çizmek isterim. Örneğin; ben mandalayı eskiden annelerimizin elinde ördükleri dantellerin kağıda geçirilmiş hali gibi görürüm. Onların da o zamanlarda dantelleri yaparken kendilerini rahatlatarak, bunun kendilerine iyi geldiğini hissederek terapi amacı ile yapmış olduklarına inanıyorum. Aynı zamanda mandala sanatı; benim korkularımla başa çıkabilmemi, asla yapamam dediğim şeyleri yapmama vesile olan ve bana sabrı öğreten şifalı bir sanat olmuştur.
Sanata ilgi duyan kişilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Sanata ilgi duyan herkese en önemli tavsiyem, çeşitli sanat dallarına yönelmeleridir. Nitekim bir insanın yeteneğini bulması o alanda denemeler yaparak ortaya çıkmaktadır.
İlham kaynağınız nelerdir?
Tablolarımı yapmadan önce herhangi bir planlama yapmıyorum. Genellikle tablolarıma başlarım ve ilham sonradan gelir. Her tablomu da ayrı bir hikaye ve niyetle tamamlarım.
Mandala Tarihçesi hakkında kısa bir bilgi verebilirmisiniz?
Mandala, desen tekrarları ile dairesel simetrik bir tasarımdır. Bütünlüğü, sonsuzluğu, zamansızlığı ve birliği temsil eden daire, evrenin sembolik bir resmidir. Mandala resmi, zihni korumak için kullanılan, esasen derin düşünme amacıyla yapılmaktadır.40.000.yıl öncesine dayanan Mandala, yaşama çekilmek istenen şeyleri elde etmek amacıyla mağara duvarlarına çizilen daire içine alınmış resimlerde görülmüştür. Mandala desenleri insanların hayatlarında dileklerinin ve arzularının gerçekleşmesi için yaptıkları manyetik çekim gücü olduğuna inanılan şekillerdir.