Bursa’nın Kültürüne Kadife Dokunuş! GÜLLÜCE KÖYÜ

Araştırmacı mühendis yazar Ekrem Hayri Peker’in kaleminden yeni bir eser yayına hazırlanıyor. Peker; ” Güllüce Köyü, Mustafakemalpaşa-Susurluk yolu üzerinde yer alıyor. Yetmişli yılların sonuna kadar Mustafakemalpaşa’ya giderken yanımda yaşlı bir adam oturuyorsa onunla sohbet eder ve onlara iki dedemi tanıyıp tanımadıklarını sorardım. Genellikle her iki dedemi de tanırlardı. Babamın babası Ahmet Çavuş ve annemin dedesi Zekeriya Efendi bölgede iyi bilinirdi.
Dedem Ahmet Çavuş, İstiklal madalyası sahibiydi. Bir kardeşini Çanakkale’de, bir kardeşini Sarıkamış’ta kaybetti. Bir kardeşi de Çanakkale’de gazi oldu. Atatürk’ün Çanakkale Savaşı sırasında emir eri olan Pepe Ali de bizim köyümüzdendir. Atatürk’le olan anısına da yer verdim. *
Köyüm, ilçenin batısında, Mustafakemalpaşa’ya 8 km uzaklıktadır. 7 hane Yörük tarafından kurulmuştur. Köyde yerlilerin dışında 100 hane kadar Çerkes yaşar. Yörükler 185 yıl önce, bölgede yaşanan büyük bir depremden sonra köyün terk edilmesi üzerine gelip yerleşmişlerdir.
Köyümüze 1880’li yıllarda Bulgaristan’ın Osmanpazarı bölgesi ile 1951 yılında Bulgaristan’ın Şumnu ve Eskicuma bölgesinden 150 hane göçmen gelmiştir. Köyde,6-7 hane kadar da Tuncelili göçmen yaşamaktadır.
Çalışmamda; köyden hikayeler, deyimler ve atasözleri yer almaktadır. Halk inançlarına değinilmiştir. Düğün adetleri anlatılmıştır. Bir nevi etnografik çalışma oldu.
Çalışmamda köyümüzde öğretmenlik yapan Çiçek Arif lakaplı Arif keskiner’in anıları da yer almaktadır.
Girişte Mustafakemalpaşa’nın kısa tarihi ve İstiklal Harbi yıllarında yaşanan olaylara da yer verdim. Köyde yaşatan ailelerin resimlerine ve o dönemde kullanılan ev eşyaları, tarım aletleri ve hayvancılıkta kullanılan eşyaların resimlerine geniş şekilde yer almaktadır.
Kitap olarak basıldığında tahminen 320 sayfa olacaktır.” ifadelerini kullandı.