Zirvede Haber

Bursa’da enflasyon sonrası pazarda son durum ne? Artık paranın bir değeri kalmadı mı!

Bursa’da enflasyon sonrası pazarda son durum ne? Artık paranın bir değeri kalmadı mı!

Türkiye’de artan enflasyon son 26 ayın en yüksek zirvesine ulaştı. Yükselen enflasyondan yakınan esnaf ise “Enflasyon rakamları, pazar tezgahlarına baya yansıdı. Elemanların parasını zor çıkartıyoruz. Vatandaş pahalı olduğu için pazara gelmiyor, gelen bir kilo alıp gidiyor. Alım gücü tamamen düştü. Köylü mal ekemiyor. Vergimizi bile ödeyemiyoruz. Enflasyon bizi yüzde 100 etkiledi. Kredi kartlarına 40 bin lira borcumuz var. Allah büyük, bir tarla satar öderiz” diyor.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN   bursadabugun.com 

TÜİK hesaplamalarına göre; temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 18,95’le son 26 ayın zirvesine çıktı.

Yükselen enflasyon sonrası pazar esnafı da fiyatların cep yaktığını söylüyor.

“KÖYLÜ MAL EKEMİYOR”

Esnaf Yasin Yasan, “Enflasyon rakamları, pazar tezgahlarına baya yansıdı. Mazot, gübre ve işçilik yükseldikçe bizde de fiyatlar yükseliyor. Pazarda durum kötü. Alışveriş yok denecek kadar az. Dört kişi aynı tezgahta, müşteri gelmesini bekliyoruz. Arkadaşlarımız kişi başı 300 lira yevmiye alıyor, ama sabahtan bu yana kazandığımız para bin lira. Elemanların parasını zor çıkartıyoruz. Vatandaş pahalı olduğu için pazara gelmiyor, gelen bir kilo alıp gidiyor. Çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacağız derken, kazandığımız paradan geriye bir şey kalmıyor. İşler pandemi dönemine kadar iyiydi. Şu an ise aldıklarımızın parasını anca bir sonraki gün verebiliyoruz” şeklinde konuşurken, Mustafa Öncül ise “Enflasyon fiyatları, tezgahlara olumlu yönde yansımadı. Alım gücü tamamen düştü. Esnaf ucuz mal almak için pazar haline genelde akşam gidiyor. Eğer halde müşteri çok ise fiyat hemen yükseliyor. Köylü mal ekemiyor. Artık paranın bir değeri kalmadı. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en güzel göreneği hale gelen pazarlarda artık alım gücü kalmadı. Sıcaklığın artması köylüyü çok etkiliyor, tarlada çalışma olmuyor. Durumu iyi olanlar alışveriş merkezlerini tercih ediyor” dedi.

“KREDİ KARTLARINA 40 BİN LİRA BORCUMUZ VAR”

Pazarda bulunan diğer esnaflar da, “Esnaf gülmeyi çoktan unuttu. Gülmediğimiz için eşlerimiz bizi eve almıyor. Vergimizi bile ödeyemiyoruz. Enflasyon, mazot derken işin içinden çıkamaz olduk. Yaz mahsulü olan kabak şu an 6 lira. Domatesin fiyatı hala düşmedi, normalde bu zamanda düşmüş olması gerekiyordu. Enflasyon çok yüksek, göründüğü gibi değil. Fiyatlar baya yüksek, ama üretime destek verirlerse fiyatlarda düşer. Pazarcılık sektörü bitti. Bizi büyük marketlere teslim ettiler. Artık herkes marketten alışveriş yapıyor, bize gelen yok. Marketler sağ olsun pazarcının işini bitirdi. Esnaf şu an zararda. Üç adam boşuna bekliyoruz. Enflasyon bizi yüzde 100 etkiledi. Vatandaş fiyatlardan tezgaha yanaşmıyor. Kredi kartlarına 40 bin lira borcumuz var. Allah büyük, bir tarla satar öderiz. Yapacak bir şeyimiz kalmadı” şeklinde konuştu.

“ENFLASYON BURADA DEĞİL, MECLİSTE”

Pazarda alışveriş yapan bir müşteri, “Pazarlar pahalı, istediğimiz ürünü alamıyoruz. Fiyatlar birbirini tutmuyor” diye konuşurken başka bir müşteri de, “Burada fiyatlar çiftçinin ürettiği maliyetlere göre çok düşük. Çiftçi ürettiği maldan para kazanamıyor. Enflasyon burada değil, mecliste. 550 milletvekili ne yapıyor? Gübre, mazot bunlar hep dışarıdan geliyor. Çiftçi yanıp, kavruluyor. Yaptığı üründen para kazanamıyor. Bu yüzden enflasyonun pazarı etkilemesi normal. Vatandaşa yüksek gibi geliyor, ama çiftçiye fiyatlar hep yüksek gidiyor” ifadesini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ