Mahallemizde Kapasitemizden Fazla Suriyeli Yaşıyor

Bursa’nın Yıldırım ilçesi Yavuz Selim Mahallesi tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan pandemi sürecinde, başka sorunlarla da mücadele ediyor. Mahalle sakinleri ikamet ettikleri yerin taşıyabileceği kapasiteyi aşan sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığını ve bu durumun bölge halkını oldukça rahatsız ettiğini savundu.

Bursa’nın Yıldırım ilçesi Yavuz Selim mahallesinde yaklaşık 7 bin Suriyeli mülteci yaşıyor.
Ancak vatandaşlar mahallelerinin bu sayıyı kaldıracak kapasite olmadığını, mültecilerin toplumsal kurallara uymayarak, pandemi sürecinde hijyen ve sosyal mesafeyi göz ardı ettiğini dolayısıyla başta sağlık olmak üzere pek çok sorunla karşılaştıklarını iddia ediyor.
Yetkililere şikayetlerini belirttiklerini ancak çözüm bulanamadığını ifade eden mahalle sakinleri dertli.
“YOLLARDAN ARABAYLA GEÇMEK BİLE MÜMKÜN OLMUYOR”
26 yıldır Yavuz Selim mahallesinde ikamet eden Cemil Yurtlu, “Bu mahallede mülteci yoğunluğu çok fazla akşam saatlerinde bir dükkanın önünde 20-30 kişi toplanıyorlar, bu sokaklarda arabayla bile ilerlemenize engel olacak yoğunlukla bir arada duruyorlar, özellikle pandemi sürecinde olduğumuz bu günlerde sosyal mesafe ve hijyen kurallarını yok saymaları bizi endişelendiriyor” dedi.
“MÜSLÜMAN OLMAMIZIN GEREĞİNCE ONLARI İYİ BİR ŞEKİLDE KARŞILADIK”
Uzun yıllardır mahallede esnaflık yapan vatandaş sorunlarını şöyle dile getirdi: “Türk ve Müslüman olmamızın gereğince mültecileri, başta devlet büyüklerimiz olmak üzere hepimiz iyi bir şekilde karşıladık fakat bu mahalleye yoğun bir göç oldu. Biz bir dükkan açarken ne isteniyorsa veriyoruz onların da bir yer açarken bu kurallara tabi olmasını istiyoruz, onlara sağlanan pozitif ayrımcılığın bizlere de sağlanmasını istiyoruz. Caddelerde topluca dolaşıp yığılma yapıyorlar, özellikle hanımefendiler yolda yürürken zorlanıyorlar, bizim mahallemizin en haylaz delikanlıları bile biri geçerken yol verir ama diğerlerinin bunu yapmadığını görünce onlar da rahatsız oluyorlar, daha büyük sorunlar ortaya çıkmadan devlet büyüklerimizin gerekenleri yapmasını umuyoruz.”
“ESNAF İŞ YAPAMAZ OLDU”
Vatandaş, “Mahallenin yerlisi buradan taşındı, haliyle burada mülteciler dükkanlar açmaya başlayınca yerli esnaf iş yapamaz oldu, satış kapasitemiz normalde olduğunun yarısına kadar düştü. Onlar bizim misafirimiz, onları istememe gibi bir durumumuz yok, biz birlikte huzur içinde yaşamak istiyoruz ama kültürümüze uyum sağlayamadıkları ve mahallenin kaldırabileceği kapasitenin çok üzerinde nüfusları olduğu için zorluklar yaşıyoruz. Bu mahallede adeta biz yabancıyız. Çocuk parklarında topluca nargile içilmesi parklara değil çocuklarımızın bizim bile gitmemize engel oluyor” diyor.
“YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
Mahallede yıllardır dükkanları olan kadın esnaf ise, “Kadın olarak sokakta rahat yürüyemiyoruz, gelen müşterilerimiz de aynı şikayette bulunuyor, sağlığa çok dikkat etmemiz gereken bu günlerde kuralları hiçe saymaları artık bizi korkutuyor. Yetkililerin sesimizi duyup, sorunumuzla ilgilenmelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.