Özlem Nedir Bilir misin?

Eğitimci-Yazar Zeki Baştürk’ün kaleminden; “Özlem nedir bilir misiniz? Özlem; kalbinizden geçenlerin, dudaklarınızdan dökülmesidir. Uzaklara bakınca, gözlerinizin yaşarmasıdır. Sıcaklığını duyumsadığınızda var olduğunu bilmektir. Onunla yaşayıp onunla ölmektir. Birlikte olmaktır. Acı demektir özlem. Sıla demektir. Yaşadığın topraklar, doğduğun yerlerdir. Bu özlemin büyüklüğü de kime ya da neye duyduğunuza bağlıdır.
Kimileyin anneye olur, kimileyin babaya, kimileyin de çocuğunuza olur bu özlem. Bazen de mutluluğa ya da sevdiğinize duyarsınız bu özlemi. Özlemlerin en büyüğü ise Vatan Özlemi’dir. Hangisi olursa olsun duyulan özlemin sonunda kavuşmak varsa duyulan o acının yerini sıcacık gülümsemeler alıverir. Özlem duyduğunuz kişiye sıkıca sarılmak en büyük mutluluktur belki de. Çekmesi zordur, çok zordur.
Çok sızlatır insanın kalbini ama siz her zaman sonundaki sarılmayı ya da kavuşmayı hayal edersiniz; dayanırsınız bütün acılara. Ve sonunda yakalarsınız mutluluğu. İçiniz huzurla dolar. Ne kadar sancılı da olsa özlem iyidir; aslında güçlendirir sevgiyi. Hem ne de olsa her şeyin olduğu gibi mutluluğun da vardır bir bedeli. Özlem çekerek öderiz bu bedeli. Elinize aldığınız bu kitapta doyasıya yaşayacaksınız bu özlemi.
Her satırında buram buram duyumsayacaksınız bu kavramın yüceliğini. Hem de en gerçekçi biçimde. Doğduğu , yaşadığı topraklarda varlığını sürdürürken yurt özlemi, Türkiye özlemi hiç çıkmaz usundan. Düşlerinde yaşatır bu özlemi. Kavuşmak ister, ulaşmak ister bu amacına. Dindirmek ister acılarını. Salt özlem mi var ki bu romanda. Aile bağlılığı var, kardeş sevgisi var, kültürel değerlere, gelenek ve göreneklere bağlılık var.
Azim var, kararlılık var, başarı var. Gençlik aşkı var. Tütün tarlalarından okul sıralarına geçen başarıların öyküsü var. Baskılar var, zulümler var ;tüm bu baskı ve zulümlere karşı başkaldırı var. Özünü,kimliğini , onurunu koruma güdüsü ve direnişi var. Gülbiye Öztürk, yaşamını en gerçekçi biçimde yansıtmış. Sade bir dil ve akıcı bir anlatımla dile getirmiş yaşadıklarını, yaşananları. İlk ağızdan ve en yalın biçimde.
Bir döneme damga vuran olaylara ayna tutmuş. Anılarını roman türünde yazmış. Ortaya anı-roman tarzında bir yapıt çıkmış. Okunmaya değer bir yapıt. Elinizden bırakamayacağınız bir yapıt. Özetle ibretlik bir roman. İbret alınacak, dersler çıkarılacak bir roman. Herkesin okuması gereken bir yapıt.