Zirvede Haber

YENİ YILA YENİ ‘BEN’LE GİRİN “İÇ’İNİZ VE DIŞ’INIZ BARIŞSIN!”

YENİ YILA YENİ ‘BEN’LE GİRİN “İÇ’İNİZ VE DIŞ’INIZ BARIŞSIN!”

COVID – 19 sadece fiziksel sağlığımızı tehdit etmekle kalmadı psikolojimizi de alt üst etti. Pandemi sürecisinin  en başından itibaren ortaya çıkan stres, kaygı ve değişen alışkanlıklar her bireyde farklı etki yarattı. Psikosentez yaşam koçu Cangül Soydemir, her şeyin normale dönmesinin zaman alacağını ancak ruh sağlımızı normalleştirmenin elimizde olduğunu söylüyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınıyla beraber müthiş bir değişim ve dönüşüm başladı. Eve kapanmalar, zorunlu karantinalar pek çok kişide psikolojik sorunlara neden oldu. Bu süreç sosyal bir varlık olan insan’ı çok etkiledi. Pandemi döneminde insan davranışlarını inceleyen Psikosentez Yaşam Koçu Cangül Soydemir, “Pandemiyle birlikte İÇ’imize düştük. Düştük diyorum çünkü genelde İÇ’e bakmaktan kaçınıp, DIŞ’a kaçarız. Dış bize sosyal aktiviteler, eğlence, alışveriş ve yeni insanlar tanıma fırsatı sunar. Biz oyalanırken içteki ‘ben’ bastırılmış korkular, kompleksler, dürtülerin içinde karanlıkta kalır” diyor.

Koronavirüs sürecinin insan psikolojisi ve yaşamı açısından farklı etkilerinin de olduğunu söyleyen Soydemir, “Birçoğumuz hayatını nasıl yaşamak istediğini yeniden düşündü, yaşamındaki insanların değerini anladı. Bu nedenle, karantina sonrasında hayatında radikal değişiklik yapanlar ve geleceğe yönelik kurduğu hayalleri gerçekleştirenlerin arttığını görüyoruz” diye anlatıyor.

Pandeminin insanları önce korkuttuğunu ve paniklettiğini ifade eden Soydemir, “İçteki ‘ben’le dıştaki ‘ben’ i nihayet tanıştırmak zorunda kaldık. Bazılarımız bu karşılaşmadan hiç hoşnut kalmadı belki yine kaçmanın yolları aradı. Kendilerini sosyal medya ve bilgisayar oyunlarının başından alamadı. Kimimizin yaşamlarında ise ciddi kırılmalar oldu ve ‘kaçamadı’. Siz hangi gruptasınız bilmiyorum ama artık kaçmamanızı öneririm. Çünkü dış’ta nereye kaçarsak kaçalım, düşeceğimiz yer iç’imiz. Onun için gönüllü olarak iç’inizle güzel bir buluşma ayarlayın. Yeni yılda iki ‘Ben’ buluşup tanışsın ve özgür, huzurlu ve bütün bir ‘ben’e dönüşsün” diyor.

Daha sağlam bir ruh hali için öneriler

  • Meditasyon için zaman ayırın. Nefes egzersizleri, rahatlama ve gevşeme teknikleri ile stres ve kaygıyı azaltın.
  • Arkadaşlarınızla iletişim halinde olun.
  • Aile bireyleriyle farklı aktiviteler yapın. Farklı kültürlerin yemeklerini öğrenin, beraber mutfağa girin.
  • Size iyi gelen müziği açın ve dans edin.

Cangül Soydemir Hakkında:

2013 yılında 20 yılı geçen profesyonel iş hayatını sonlandırıp, yaşama, evrene, insana dair derin sorulara yanıt arayan kişilere rehberlik yapmak amacıyla Benden Bana Bir Adım platformunu kurdu. Bu alanda güvenli, sağlam içerikli çalışmalar yapabilmek amacıyla; uluslararası grup psikoterapileri alanında tanınmış Profesör Dr Maurizio Gasseau’nun yönetiminde 150 saat psikodrama eğitimi aldı. Profesör Gasseau aynı zamanda Cangül Soydemir’in Benden Bana Bir Adım olarak organize ettiği Psikodrama workshoplarını bir çok kez yönetti. Oxford Üniversitesi’nde Psikoloji’ye Giriş Sertifika programına katıldı ve bu programla ilgili Oxford Üniversitesi Psikoloji Sertifikası aldı. Uzun yıllardır ilgilendiği astrolojiye uluslarası tanınmış psikoterapist ve astrolog Mark Jones sayesinde farklı bir bakış açısı kazandırma fırsatı buldu.

Amerika ve Avrupa’da merkezleri ve enstitüleri bulan Psikosentez Psikoloji Ekolünün eğitimini San Fransisco merkezinde aldı. Bu eğitimin ardında  ve CANGÜL SOYDEMİR PSİKOSENTEZ METODU’nu oluşturdu.

Kendine doğru 18 sene önce bir adım atan Cangül Soydemir, kendisine bir adım atmak isteyenlere bir rehber, bir yol gösterici olarak çalışıyor.

http://cangulsoydemir.net/

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ