Zirvede Haber

MMO 67.Yılında, Demokratik Özgür Türkiye Mücadelesine Devam Ediyor

MMO 67.Yılında, Demokratik Özgür Türkiye Mücadelesine Devam Ediyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Oda’nın 67. Kuruluş Yıldönümü etkinliğini BAOB Oditoryumu’nda, meslekte 40., 50. ve 60. yılını dolduran üyelerine onur plaketlerini sunduğu etkinlikle gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasını, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli yaptı. “Makina Mühendisleri Odası olarak her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz, MMO Kuruluş Yıldönümü etkinliğimizi pandemi nedeniyle geçen yıl yapamadık, bu yılda pandeminin sürmesi ve koşulların elvermemesi nedeniyle yapamayacağımızı öngörmekteyiz. Bu yıl bu etkinliğin Plaket töreni şeklinde yapılması, bununda sayımızın çok olması nedeniyle aşamalı olarak gerçekleşmesi kararını aldık. Daha görkemli bir etkinlik için pandeminin bitmesini bekleyebilirdik ama o kadar çok birbirimizi özledik, birbirimizle yüz yüze görüşmeye hasret kaldık ki bir araya gelmek, biraz sohbet etmek hepimize iyi geleceğini umarak bu töreni planladık” ifadelerini kullanan Düşünceli, konuşmasına şöyle devam etti:

Gururlandığımız bu törenimizde 2 meslektaşımıza, meslekte 60, 14 meslektaşımıza meslekte 50 ve 67. Yılda 67 meslektaşımıza meslekte 40’ıncı yıl onur plaketlerini sunacağız, meslektaşlarımızın heyecan ve gururunu hep birlikte paylaşacağız.

Sözlerime başlarken, Odamızın sonsuza kadar yaşamasını diler, tüm meslektaşlarımıza da sevdikleri ile birlikte sağlıklı bir ömür diliyorum. İyi ki varsınız.

Bugün TMMOB’nin en büyük Odası haline gelen MMO, ülke, toplum, meslek ve meslektaş çıkarlarından yana bir meslek kuruluşu olarak, yurtsever bir çerçevede, çözümler öneren bir yaklaşımla, bütün birikimlerini, ülkemizin sanayileşmesi ve demokratikleşmesinden yana bir çalışma anlayışı içerisinde seferber etmektedir.

Şube olarak bizler, bir yandan ülke ve kent sorunlarına müdahil olmaya çalışıyor, diğer yandan üyelerimize yönelik eğitim, belgelendirme ve her türlü destek çalışmaları düzenliyoruz. Bir yandan da, asli görevimiz olan Kamusal hizmet ve kamusal denetim çalışmaları yapıyoruz.

Bu çerçevede dönem boyunca pandeminin etkilerine rağmen Şube olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan bazılarını satır başları ile sizlerle paylaşmak istiyorum.

  • Üyelerimizin mesleki gelişimine ve ara teknik eleman yetiştirmeye yönelik toplam 270 eğitim etkinliğinde 5.400 kişiye eğitim verdik.

  • Dönem içerisinde 2.925’i Proje denetimi olmak üzere, değişik konularda toplam 41.419 adet kamusal denetim gerçekleştirdik.

  • Mesleğimizin, Meslektaşlarımızın ve Bursa Kentinin sorunlarına ilişkin birçok konuda yerel ve ulusal kanallarda onlarca TV programı ve 80 basın açıklaması ve basın bülteni yayınladık. Şube/temsilcilik haberlerimizin yazılı ve görsel basında yer alması ile kamuoyu bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdik.

Şubemiz, kamu adına yürüttüğü mesleki denetim ve meslek alanlarına yönelik düzenlediği etkinlikleri ile de kamuoyunda saygın bir konuma sahiptir. Bugün büyük ve güçlü bir konuma ulaşan Şubemiz, gücünü yalnızca örgütlü üyelerinin özverili çalışmalarından almaktadır.

Bu vesile ile Odamızın/Şubemizin bugünlere gelmesinde ve bu güçlü yapıya sahip olmasında, bu güne kadar emeği geçen, Odamızın/Şubemizin her kademesinde görev alan başta Oda, Şube ve Temsilcilik Başkanlarımız olmak üzere; yönetim kurulu, denetleme ve onur kurulu üyelerimize, komisyon üyelerimize, iş yeri temsilcilerimize, aidatlarını düzenli ödeyen tüm örgütlü üyelerimize ve tabi ki Oda /Şube / Temsilcilik çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Bu uzun maratonda, aramızdan ayrılmış olan, yitirdiğimiz tüm değerlerimizi de bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum.

Ülkemizde önemli gelişmelerin yaşandığı yıllardan/günlerden geçiyoruz.

Ekonomiden siyasete, dış politikadan hukuka, çevreden sağlığa kadar her alanda yaşanan derin krizler hepimizin hayatını derinden etkiledi/etkiliyor.

OHAL koşullarında gerçekleştirilen 24 Haziran 2018 Seçimleri sonrasında Parlamenter Demokrasinin ortadan kaldırılarak “cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine”ne geçilmesi, devlet kurumlarının ve idari yapılanmasının yukarıdan aşağı hızla dönüştürülmesi, TMMOB ve diğer anayasal meslek kuruluşlarının kamu idaresinden dışlanması, hukuk kurumlarının tümüyle siyasallaştırılması ve parti devleti anlayışının egemen hale getirilmesi ile süreklileşmiş bir yönetim krizi yaşamaktayız.

Bu siyasal kriz beraberinde, seçimler öncesinde geçici tedbirlerle ötelenen ekonomik krizi de tetikledi.

Uzun yıllar benimsenen yanlış ekonomi politikaları sürdürülemez hale geldi. Önce kurlardaki yükseliş, ardından buna bağlı ortaya çıkan hayat pahalılığı ve enflasyon, nihayetinde işlerin durması, işyerlerinin kapanması ile ortaya çıkan işsizlik, 3 yıl boyunca ülkeyi adeta kasıp kavurdu.

Pandeminin etkisiyle yaşanan büyük durgunluk, başta ücretli çalışanlar ve işletme sahipleri olmak üzere herkesin büyük bir borç batağına sürüklenmesine neden oldu. İşten atma yasağının kalkmasıyla beraber büyük bir işsizlik dalgasıyla daha yüz yüze bulunuyoruz.

Bilimsel gerçekler ve toplumsal ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmadan, tamamıyla rant ve sömürü anlayışıyla hayata geçirilen projeler ile kıyılarımız, ormanlarımız, denizlerimiz, vadilerimiz, derelerimiz, tarım alanlarımız mahvedildi.

Kadın mücadelesinin en önemli kazanımlarından birisi olan İstanbul Sözleşmesinden çekilinmesiyle kadınlara ve dezavantajlı gruplara yönelik şiddetin cezasızlığının önü açıldı.

Ülkemizin sanayileşme ve kalkınmanın temel gücü olan mühendisler, yıllardır süre gelen sanayiden vazgeçme politikaları ve mühendislik eğitiminde nitelik kaybı nedeniyle mesleğimizin değersizleşmesi ve hergün artan işsizlik ile karşı karşıyayız.

Bu karanlık tablo karşısında;  bizler geçtiğimiz çalışma dönemi boyunca pandemi koşullarının elverdiği ölçüde ülkemizi, mesleğimizi, meslektaşlarımızı ve geleceğimizi koruyabilmek için çaba gösterdik, göstermeye devam edeceğiz.

MMO geçmişte olduğu gibi 67. Yılında da;

  • Anti demokratik uygulamalara karşı demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve halk egemenliğini;

  • rant projelerine karşı doğayı ve toplumu;

  • laiklik karşıtı uygulamalara karşı laikliği, barışı ve kardeşliği;

  • hukuksuzluklara karşı haklarımızı;

  • sömürü düzenine karşı emeği ve alınterini;

  • ayrımcı, cinsiyetçi, dışlayıcı politikalara karşı eşitlik ve özgürlükleri savunmaya devam etmektedir.

MMO, geçmişte olduğu gibi 67. yılında da; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “yurtta barış, dünyada barış” anlayışıyla ülkemizde, bölgede ve dünyada savaşa karşı barışı, kin ve nefrete karşı halkların kardeşliğini, bir arada özgür, eşit yaşamı savunmaya, bağımsız Türkiye mücadelesini büyütmeye devam etmektedir.

Bizler, “Kentin sakini değil, sahibi olma” ve “Bizim sorunlarımız ülke sorunlarından ayrılamaz parçasıdır” anlayışı ile; ülke, kent ve demokrasi mücadelesinde yerimizi aldık, almaya devam edeceğiz.

Tüm saldırı ve hedef göstermelere rağmen dün olduğu gibi bugün de, kamu ve toplum yararı için çabalamaya, ülkemize, halkımıza, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkmaya, aklın ve bilimin ışığında gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz.

Bu etkinliğin düzenlenmesine emek veren herkese ve bu etkinliğimize katılarak bizleri onurlandıran siz değerli konuklarımıza, üyelerimize ve kıymetli eşlerine çok teşekkür ediyorum.

Son olarak pandemi döneminde kaybettiğimiz dostlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, sizleri üreten, sanayileşen, hakça bölüşen, Tam Bağımsız Türkiye özlemimizle ve yurtsever duygularla selamlıyor, saygılarımı sunuyorum. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.”

Yaşasın TMMOB, Yaşasın MMO

Ardından MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener Konuşma yaptı. Yener’in konuşması şöyle:

Coronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl yapamadığımız geleneksel etkinliğimizi bu yıl yüzyüze yapabildiğimiz için mutluyuz.

68. yılına giren Odamızın kuruluşunda 902 olan üye sayımız bugün 120 bine ulaşmıştır. Türkiye genelinde 18 Şube, 97 il-ilçe temsilciliği, 10 mesleki denetim bürosu, yüzlerce işyeri temsilciliği, eğitim merkezimiz ve ülke çapında yaygın eğitim merkezleri, 6 uygulamalı eğitim merkezi, akredite onaylanmış kuruluşlarımız, 788 çalışanımız, düzenli yayın çalışmaları, ulusal ölçekli kongre, kurultay, sempozyumlar; binlerce kurs, seminer, söyleşi, panel ile büyük bir örgütlülüğe ulaşmış durumdayız. Eğitim programlarının üyelerimizin tüm uzmanlık alanlarını kapsayacak şekilde genişletme çalışmalarını da sürekli olarak geliştiriyoruz.

Odamız, kamusal sorumlulukla yürüttüğümüz mesleki denetim, periyodik kontrol ve diğer mesleki etkinlikler ile kamuoyunda saygın bir konuma ulaşmış; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği-TMMOB’nin en büyük Odası haline gelmiştir. Ulaştığımız Oda yapısı ve mesleki hizmet düzeyinden dolayı bütün emeği geçenler olarak gurur duyabiliriz.

TMMOB’ye bağlı Odalarımız mesleki gereklilikleri, meslek onurunu ve itibarını korumakla sorumludur ve bu hususlar yasamız ile de verilmiş görevlerdir. Fakat ne yazık ki mesleki etkinlik alanları, Oda-Üye ilişkisi, mesleki denetim ve kamu tüzel kişiliği yapımız saldırı altındadır. Odalarımız ve TMMOB, Anayasa ve kuruluş yasamıza aykırı olarak, kamusal mesleki sürecin dışına itilmeye çalışılmaktadır.

Geçmişte ülkemizin kalkınma ve sanayileşmesinin asli gücü olan mühendisler olarak bugün, sanayisizleşme sürecinin, özelleştirmelerin, kamu kaynak ve varlıklarının talanının, fason-taşeron üretimin, güvencesiz çalışma koşullarının, mesleğimizin değersizleştirilmesinin, eğitimdeki nitelik aşınmasının ve işsizliğin getirdiği olumsuz sonuçlarla karşı karşıyayız. Bedeli çalışanlara, emeğiyle geçinenlere, emeklilere ödetilmek istenen ekonomik siyasi politikalarla karşı karşıyayız. Corona salgınının iyi yönetilmemesinden, yüzyüze eğitimde okulların taze hava ihtiyacının karşılanmamasına, her alandaki hayat pahalılığı, konut fiyatları ve kiraların aşırı artmasına, gençlerimizin çaresizliğine kadar bir dizi sorunla yüzyüzeyiz. Çok zor bir dönemde yaşadığımızı biliyor ve bu gerçekliğe her gün çeşitli vesilelerle tanık oluyoruz.

Bu koşullarda ülkemizi, kamu kaynak ve varlıklarını, örgütlülüğümüzü ve meslek alanlarımızı korumak ve geleceğe taşımak için haklı mücadele ve dayanışmamızı geliştirmemiz gerekiyor. Geleceğimizi elde etmek için demokratik, laik, bilimin-aydınlanmanın, planlama, sanayileşme, kalkınma, istihdam, toplumsal refah bütünlüğünün, kamu/toplum yararının, ülkede-bölgede-dünyada barış politikasının esas alındığı bir Türkiye özlemimiz ve bu yönde mücadelemiz kararlılıkla sürecektir.

Sanayisizleşmeye, tarımın geriletilmesine, rant politikalarına, demokrasi ve laikliğin tasfiyesine karşı çıkmaya; kamu mülkiyeti, kamu işletmeciliği, kamusal hizmet, kamusal denetim ve TMMOB’nin özerk, demokratik yapısının korunmasından yana tutumumuzu devam ettirmeye kararlı olduğumuzu, Oda Yönetim Kurulumuz adına belirtmek istiyorum.

Aranızda geride bıraktığımız 68 yıllık tarihe tanıklık eden, yaşam güçlükleri içinde işinden, ailesinden zaman ayırarak Odamızı bugüne taşıyanlar ve meslekte 40 yıl, 50 yıl, 60 yıl plaketini/onurluğunu alacaklar var. Bütün büyüklerimizi ve meslektaşlarımızı emeklerinden dolayı yürekten kutluyor, alkışlıyorum.

Bu anlamlı gece dolayısıyla daha güçlü bir Oda, daha güçlü bir TMMOB ve üreten, sanayileşen, hakça bölüşen, barış, huzur, refah içindeki bir Türkiye yürüyüşümüzde hepimize başarılar diliyor, saygılar, sevgiler sunuyorum.”

Konuşmaların ardından, meslekte 60, 50 ve 40 yılını dolduran MMO Bursa Şube Üyelerine onur plaketleri sunuldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ