Zirvede Haber

Mimarsız hayat, kentleşme olmaz!

Mimarsız hayat, kentleşme olmaz!

Mimarlık Haftası’na özel açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, ”Mimarlık bireysel bir meslek olmasına rağmen ülke çapında yaşanan sektörel krizlerden etkileniyor. Bursa’da ustasından, üreticisine kadar sektörün krizi çok fazla hissedildi. Her yerde mimar ve mühendis olmaya başlayınca iş değersizleşmeye gidiyor. Buradaki en büyük sıkıntı sayının çok olmasına zemin hazırlayan üniversitelerin çoğalmasıdır. Mimarın gerekliliğini, ne yaptığını anlatmak bizim asli görevimizdir. Bir taraftan meslek sorunlarının yanı sıra kent konuları da öncelikli gündemimizde yer alıyor. Sağlıklı kentlerde olursak huzurlu olacağımız gerçeği çok ortada. Mimar, konfor alanlarınızı inşa eder. Mimarsız hayat, kentleşme olmaz” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN           bursadabugun.com

Dünya Mimarlık Günü, 1985 yılından bu yana her sene Ekim ayının ilk Pazartesi günü, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Konut Günü’ne paralel olarak kullanılmaya devam ediyor.

”MİMARLIK BİREYSEL BİR MESLEK OLMASINA RAĞMEN ÜLKE ÇAPINDA YAŞANAN SEKTÖREL KRİZLERDEN ETKİLENİYOR”

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, ”Dünya’da her yıl ekim ayının ilk haftası Mimarlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Düzenlenen etkinliklerle farkındalık oluşturmak hedefleniyor. Bazen sosyal etkinlikler bazen de yapılan açıklamalarla neler yaptığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Üye dayanışması ve meslektaşların bir arada olması için de bir fırsat elde etmiş oluyoruz. Bugünlerde birlikte olmamız gereken zamanlar yaşıyoruz. Mimarlık bireysel bir meslek olmasına rağmen ülke çapında yaşanan sektörel krizlerden etkileniyor. Ruhsat aşaması,  şantiyecilik, malzeme ve dekorasyon gibi farklı alanlarda çalışan mimarlarımız var. Bu yüzden sektörel krizler kişide, hem psikolojik hem de maddi etkiler yaratıyor. Bir taraftan ise çok fazla sayıda kontenjan açılıyor. Sosyal medya itibariyle meslek, popüler hale geldi. İhtiyaçlara bakılmaksızın okullar sürekli Mimarlık Bölümü açıyor. Hal böyle olunca nitelikli kişilerde sahada bulunamıyor. 4 yıllık eğitim alan kişi mimar oluyor, ama dışarıda yeterli donanıma sahip olmadığı için iş bulmakta güçlük çekiyor. Bu seferde zor koşullarda çalışmak durumunda kalıyor. Sonucunda ise niteliksiz projeler üretiliyor. Maalesef ki 4 yıl okuyan her mimarın proje üretme hakkı var. Biz bu konuda uzmanlaşmayı öneriyoruz, ama kanuna bu sıkıntılar yansıtılamıyor. Bursa’da ustasından, üreticisine kadar sektörün krizi çok fazla hissedildi. Hepimiz bir çarkın dişlisi gibiyiz. Çark sıkıntıya girdiğinde veya dişliden biri kırıldığında çark dönmüyor. Dolayısıyla işe bütüncül gözle baktığımız için ortak bir görüşle bakanlığa sorunlarımızı aktardık. Meslektaşların sıkıntılarından tutun da, işsizlik sorunlarının nasıl çözülebileceğine dair öneriler konuştuk.  Sayı çok olunca işleri tartmadan kabul eden kişiler de çıkıyor. Her yerde mimar ve mühendis olmaya başlayınca iş değersizleşmeye gidiyor. Maalesef git gide nitelik düşüyor. Aslında çok teknik gerektiren, zor ve matematiksel bir eğitim süreci yaşanıyor. Bu niteliği almadan mezun olan kişilerle, aynı şartlarda iyi okullarda okuyan öğrencilerse istediği karşılığı alamıyor. Buradaki en büyük sıkıntı sayının çok olmasına zemin hazırlayan üniversitelerin çoğalmasıdır” dedi.

”MÜHENDİS OLAN 3 KİŞİDEN 1’İ İŞSİZ”

Şimşek, ”Mimarın gerekliliğini, ne yaptığını anlatmak bizim asli görevimizdir. Bir taraftan meslek sorunlarının yanı sıra kent konuları da öncelikli gündemimizde yer alıyor. Kamusal suçları takip ediyoruz. Sıkıntılar bir yana öneri getiren ve proje sunan tarafta da olmayı önemsiyoruz. Bu kapsamda belediyelerle iş birliği yapıyoruz. Hiçbir ayrım gözetmeksizin teknik ve mimari ihtiyacı olan bütün kurumlara destek olmaya çalışıyoruz. Şube olarak bu yıl birçok ilke imza attık. Belediye ile yapılan yarışmalardan, protokol imzalarına kadar çok sayıda çalışmalar düzenledik, ama bu asli görev olan kent suçlarını takip sürecimizi değiştirmedi. Üyelerimizle bir araya gelerek toplantılar düzenliyoruz. Bilinmeyen işlere imza atılmaması konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Şantiye şefi, inşaat mühendisleri ve bizim için çok büyük bir sorun. Genç meslektaşlarımız şantiye şefliğini kağıt üzerinde atılan bir imza olarak düşünüyor. Birçok büyük programlı işler ise şantiye şefi tarafından sorumlu tutuluyor. Yarın öbür gün kaza olduğunda hem hukuksal hem de maddi sorumlusu oluyorlar, ama bunun farkında değiller. Biz verdiğimiz eğitimlerle bunun sıkıntıları anlatıyoruz. Ancak anlık günü kurtaran çözümler üyelere daha cazip geliyor.  O yüzden kurumları yaptırıma teşvik etmeye çalışıyoruz. Bu konular çözüme kavuşursa; işsizliğe çözüm olması, nitelikli konut üretimi yapılması sağlanmış olacak. Üniversitelerden çok sayıda mezun veren tüm meslek gruplarında işsizlik çok ciddi bir sorun. Haftada iki veya üç kişi bize iş başvurusunda bulunuyor. Burada ciddi bir işsizlik oranı olduğunu görüyoruz. Mimarlar için yüzde 20, mühendislikler için de yüzde 30 ‘a varan bir işsizlik oranından bahsedebilirim. Mühendis olan 3 kişiden 1’i işsiz. Nice umutlarla yetişen öğrenciler en üretken oldukları dönemde hiçbir şey yapamıyor. Bu da müthiş bir buhrana neden oluyor. Yüzde 20’lerde dediğimiz işsizlik kişinin ailesini ve çevresini de etkiliyor” şeklinde konuştu.

”MİMARSIZ HAYAT, KENTLEŞME OLMAZ!”

Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

”Tarih boyunca var olan bu meslek; eğitim politikasındaki bazı yaklaşımlar değiştirilmediği sürece alelade olmaya devam edecektir. İşsizlik probleminden mimarlık mesleği de muzdarip. Bu yıl Uyuyan Mimarlar Birliği’nin belirlediği temamız ‘Sağlıklı bir yaşam için temiz çevre’ olmuştur. Pandemi koşullarında mekansal farklılık arayışları bu temaya da yansıdı. Sağlıklı kentlerde olursak huzurlu olacağımız gerçeği çok ortada. Kentlerin konfor dışı olduğunu, pandemi döneminde deneyimledik. Bu doğrultuda Mimarlar Birliği’nin de üzerinde durduğu tema bu şekilde belirlendi. Biz meslektaşlarımıza bazı görevleri aktarırken kamuoyuyla da paylaşmak istiyoruz. Mimar, konfor alanlarınızı inşa eder. Konfor alanlar olmadan yaşam iyi halde olmaz. Temiz bir çevre, doğru bir yaşam için çok önemli. Bu anlamda tüm meslektaşlarım Mimarlık Haftası’nı kutlamak istiyorum. Mimarsız hayat, kentleşme olmaz!

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ