Zirvede Haber

“Şehir ve işletmeler olarak pandemi sonrasına hazır olmalıyız”

“Şehir ve işletmeler olarak pandemi sonrasına hazır olmalıyız”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi ve Burkon Turizm Genel Müdürü Hasan Eker, “Turizmciler olarak yıllardır, krizler yaşadık. Bombalar, uçak düşmesi, darbe girişimleri, savaşlar gibi nedenler ile turizmin krize girdiği dönemler oldu. Fakat bu krizler ya sadece bir bölgeyi ya da turizmin bir kısmını etkilemişti. İlk kez turizmin tamamını etkileyen ve 1 yıldan fazla süren ve sürecek olan bir kriz yaşıyoruz. Pandemiden en çok etkilenen sektörün turizm olduğu konusunda herkes fikir birliği içerisinde. Bizler turizmiler olarak ilk kez böyle bir turizm haftası kutluyoruz. Umarız son olur” dedi.

Pandemi sonrası Bursa’nın turizm açısından şanslı olduğunu söyleyen Eker açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Turizmde yeni trendlere göre; yakın çevreye seyahatler artacak, bireysel araç ile bireysel seyahatler artacak, doğa turizmi, karavan turizmi, sağlık turizmi artacak. Bu öngörülere baktığımızda; Bursa’nın da Türkiye’nin en büyük 3 şehrine birkaç saat uzaklıkta olması, Balkanlara karayolu ile 8 saat uzaklıkta olması, doğal güzellikleri, ve sağlık alt yapısı olarak avantajlı bir konumda. Bu pandemi sürecini, tanıtıma ayırarak, beklentiler doğrultusunda ürün yani tur paketleri hazırlayarak, dijitalleşmeye, online satışlara ağırlık vererek değerlendirebiliriz. Şehir ve işletmeler olarak pandemi sonrasına hazır olmalıyız. Ülke olarak ise, turizm yerinden yönetilmeli, Bursa Turizm Platformumuz gibi, resmi alan başkanlıkları kurulmalı, turizmi özel sektör ve kamu birlikte yönetmeli. Turizmde vergi yükü çok fazla, konaklama vergisi ve tanıtım ajans payı kaldırılmalı. Tanıtımlar devlet tarafından yapılmalı. Bu vergiler yerine şehir vergisi gelebilir. Turizmden alınan tekrar turizme ve vergi toplanan şehre harcanır. Bu yapıları ülke genelinde kurmamız lazım. Dünyada kişi başı turizm geliri ortalaması 1000 USD’nin üzerindeyken, bizde bu rakam 616 USD’ye düşmüş durumda. Turizmden kişi başı geliri arttırmalıyız. Bunun da yolu yatırımdan geçiyor. Yatırım, yönetim ve denetim bundan sonra turizmde ana ilkemiz olmalı.”

TÜRSAB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi ve Burkon Turizm Genel Müdürü Hasan Eker, açıklamasını, “Turizm haftalarımızı gelecek yıl, pandeminin bittiği, bol turistli, mutlu ve huzurlu bir ortamda kutlayabilmeyi diliyoruz” diyerek tamamladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ