Zirvede Haber

Bursa’ya müjde gelecek mi? Kritik gün

Bursa’ya müjde gelecek mi? Kritik gün

Bursa “Türk Dünyası Kültür Başkenti” ünvanını alabilecek mi? Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın bugünkü köşesinde, bu konuyu kaleme kaleme aldı.

Ülkemizin de üye olduğu Türk Konseyi’nin kültür örgütü TÜRKSOY’un, ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanını almak büyük bir olay.

Şimdiye dek ülkemizden Eskişehir ve Kastamonu’ya verilen o unvan için Bursa da aday oldu.

Halen Özbekistan’da bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bugün Hibe kentindeki Nurullahov Sarayı’nda Türk Dünyası kültür bakanlarının da katılacağı 38. Daimi Konsey Toplantısında o unvana şehir olarak talip olduklarını bildirecek ve Bursa’nın tarihi, doğal yönleriyle, Uludağ’ı, Gölyazı’nı, denizleri, Mudanya’yı ve Osmanlı dönemini öne çıkaran özelliklerini anlatacak.

Beraberinde Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hüseyin Buran ile Kültür AŞ. Genel Müdürü Fethullah Bingül’ü de Özbekistan’a götüren Başkan Aktaş’ın uzunca süredir Türk Dünyası Kültür Başkenti organizasyonu ve unvanını Bursa’ya getirmek içi lobi yaptığını biliyoruz.

Bursa’nın 2022 yılı için aday olacağı Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını alabilmesi için elinde güçlü argümanlar var.

Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle düzenlenemeyen organizasyonun 2020 açılışı da Özbekistan’da gerçekleşti.

Bursa ile birlikte Azerbaycan’ın Şuşa ve Gence kentleri de aday. Ancak Bursa o unvan ve organizasyonu almaya daha yakın kent olarak duruyor.

Dağlık Karabağ’da Ermeni işgalinden kurtarılan Şuşa’ya bu yıl değil, gelecek yıl jest yapılabilir. Bugünkü konsey toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katılıyor. Bakan Ersoy’un da unvanın Bursa’ya verilmesi konusunda mevkidaşları ile temasta olduğunu ekleyelim.

Etkinliğini Bursa’ya verilmesi durumunda gelecek yıl kentimizde çok sayıda kültürel etkinliğe imza atılacak. Organizasyonu ise Kültür AŞ’nin yapması bekleniyor.

Ülkemizde bu unvanı 2013 yılında ilk alan Eskişehir uzun yıllar Türk Dünyası Kültür Başkenti olmanın kaymağını yedi. O unvanın alınmasında dönemin Bursalı Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir’in çabaları vardı.

Çarşı ve hanlar ile tarihi adayı ortaya çıkarmak için dev kamulaştırmalar yürüten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu unvanın şehrimize verilmesi durumunda Bursa’yı Türk dünyasına da daha geniş biçimde tanıtma şansı yakalayacak.

O unvan gerçekten Bursa’nın hakkı.

Bursa bu organizasyonun altından da layıkıyla kalkacaktır.

Kulağımız bugün Hibe’den gelecek konsey kararında olacak. Aktaş’ın müjdeyi Bursa’ya vermesini bekliyoruz.

Büyükşehir Bursalı muhtarları Demokrasi Adası’na götürüyor

Yassıada, yeni adıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası  Türk demokrasi tarihinin utanç yıllarına tanıklık etmiş deniz ortasındaki küçük bir toprak parçası.

1960’larda askeri cuntanın sebep olduğu acıların, gözyaşlarının, zulümlerin, işkencelerin ve sonunda idamların gerçekleştiği bu ada AK Parti hükümetlerince kısa bir süre önce Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na dönüştürüldü.

Merhum Başvekil Adnan Menderes’in ve kabine üyesi arkadaşlarının yargılanıp, idam edildiği o ada sonradan açık hava müzesine çevrildi.

Türkiye’nin yakın tarihinde unutulmaz izleri olan adayı toplumun her kesimine tanıtma için çabalar var.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de ildeki muhtarların tümünü guruplar halinde BUDO gemileriyle günübirlik Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na götürecek. İçinde yargılamaların yapıldığı salon, Menderes ve arkadaşlarının balmumu heykelleri ve gerçek sesleriyle yargılamaların dinletildiği bölümleri muhtarlar gezip görebilecek.

Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Mandacı, Büyükşehir’in bu jestinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mandacı, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş bize söz vermişti. Şimdi davet aldık. Büyük bir memnuniyetle katılacağız” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ