Zirvede Haber

Bursa’da çok çarpıcı rakamlar! İşte kritik rapor

Bursa’da çok çarpıcı rakamlar! İşte kritik rapor

Kayıtlara göre, Aralık 2020’de 178 bin olan Bursa’daki Suriyeli sayısı 181 bine çıktı. Göçün sosyolojisini yorumlayan İl Göç İdaresi başkanı Recep Batu bundan sonrası için Bursa’nın tüm göçlere kapatıldığını açıkladı. Afgan sayısı ise Bursa’da çok fazla değil. İl Göç İdaresi kayıtlarına göre Bursa’dan gayrimenkul alan yabancı uyruklular arasında Kuveytliler ilk 10 sırada bulunuyorlar. Yabancı futbolcular da Göç İdaresi kontrolünde… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Büyük göçler alan bir kentte yaşıyoruz… Mübadele Göçmenleri geldi, eski Yugoslavya ülkelerinden göçün adresi oldu. 1950 ve 1989’da Bulgaristan’dan iki büyük göç dalgası yaşadı.

Hele…

1989 göçünde 1 gecede 300 bin kişi geldi. Normalde bir kentin taşıyamaması gerekir, ama gelenlerin çalacak kapıları olduğu için sıkıntı çıkmadı.

Yine…

Anadolu’nun tüm illerinden göç aldıGöçün psikolojisi gereği bir arada yaşama isteğiyle aynı mahalle ve bölgelere yoğunlaşan Suriyeli göçmenler gettolaşma eleştirisi alıyorlar, ama geldikleri il ya da bölge adıyla oluşan mahalleler var.

Bütün bunları…

Olay Medya’yı ziyaret eden İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu ile sohbetimizde dile getirdik. O da göçün sosyolojisine dikkat çekti:

“Dünyada en fazla göç veren coğrafyada yaşıyoruz ve insanlık tarihinin en fazla göç olan dönemindeyiz.”

Soru üzerine…

Bursa’da geçici koruma kaydı olan 181 bin Suriyeli göçmen olduğunu, dil sorununu aşmak için okullaşmalarını istediklerini söyledi.

Bu noktada…

Eğitim oranının lisede düştüğünü, çünkü Suriyeli ailelerin çocuklarını alıp çırak olarak çalışmaya verdiklerini ifade etti.

Karıştıkları organize suç oranının az olduğunu, “kendi aralarındaki suçlar ve açıktan hırsızlık” görüldüğünü söyleyip sosyolojik yaklaştı:

“Göçle gelen, yerleşik düzene geçene kadar suç işlemez. Bunu önlemenin tek yolu eğitim. Çocukların iş dünyasına girmesi de suçtan uzak tutuyor.”

Ardından…

İş bulma potansiyeli nedeniyle Bursa’nın cazibesi yüksek olduğu için Ankara ve İzmir’den fazla göçmen aldığını vurguladı.

Bursa’da yaşayan 13 bin Suriyeli’nin bayramda gitmek için başvurduğunu söylerken, şunu vurguladı:

“Bu gidişleri Bodrum tatili gibi görmemek lazım. Aileleri olanlar var, mezar ziyaretine gidenler var.”

Sonra da…

Evliya Çelebi’nin ünlü sözüne atıf yapıp “Velhasıl Bursa göçten ibarettir” dedi ve şunu açıkladı:

“Bursa yeni göçlere tümüyle kapatıldı.”

Yabancı futbolcular da, oturma izinleri de onun konusu

Geçmişte… Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Yabancılar Şube Müdürlüğü vardı. Yabancı futbolculardan yabancıların çalışma ve oturma izinlerine kadar her şey o bürodan takip edilirdi.

Şimdi…

İçişleri Bakanlığı bünyesinde emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik gibi bir statüsü olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yerel teşkilatlarının geniş bir görev alanı var.

Bursa’da Afgan sayısı az, ama gayrimenkulde Kuveytliler ilk 10 arasında

Dostumuz… Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu’nun davetiyle Aralık 2020’de yerel medya buluşmasına katılmıştık.

Orada açıklanan tablo şuydu:

“Bursa’da 178 bin 154 Suriyeli göçmen var. Bunların 778 bin 218’i 18 yaş altında. Bu da genelin yüzde 43’ü.”

Görünen o ki…

Çok büyük değişiklik olmadığını, İl Göç İdaresi Uyum ve İletişim Grup Başkanı Sosyolog Burcu Demir’le birlikte ziyarete gelen İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu’nun verdiği rakamlar gösteriyor.

Batu…

Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan’ın odasındaki sohbette sorular üzerine şunları da açıkladı:

“Afganistan her yıl 400 bine yakın göç veriyor. Bursa’daki Afgan sayısı ise 2019’dan fazla değil.”

Şu da çarpıcı:

“Bursa’dan gayrimenkul alan yabancı uyruklular arasında Kuveytliler ilk 10’da.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ