Zirvede Haber

Onların yükü herkesten ağır!

Onların yükü herkesten ağır!

Akranları okulda veya yazın tatilde iken onlar kendilerinden çok fazlaca büyük çekçekleri peşlerinden sürükleyen çocuklar… İşte kimimizin farkında kimimizin yok saydığı bir gerçeği gözler önüne seriyor… Olay Gazetesi Yazarı Günay Yumruktay bugünkü köşesinde…

Onları, gecenin karanlığında, sabahın ilk ışıklarında, kışın soğuğunda, yazın sıcağında, kısaca günün herhangi bir saatinde herhangi bir yerde görmekteyiz.

Kadını erkeği, yaşlısı genci ve hatta çocuklar, çöpleri karıştırıp, kâğıt, cam, plastik gibi geri dönüştürülebilir atıkları toplamak için ellerini, ağız ve burunlarını hiçbir koruma olmadan çöp konteynerine elini daldırıp adeta altın çıkarma edasıyla ince ince karıştırıp işe yarar atık arayan toplayıcılardan bahsediyorum.

Akranları okulda veya yazın tatilde iken onlar kendilerinden çok fazlaca büyük çekçekleri peşlerinden sürükleyen çocuklar olarak görürüz.

Onlar, topladıkları geri dönüştürülebilir atıkları, atık fabrikalarına çok cüzi bir fiyatla teslim ederek hayatlarını devam ettirip, şehir hayatına tutunmaya çalışıyorlar.

Ülkemizde toplanan ambalaj atığının en az yarısı sokak toplayıcıları tarafından sisteme kazandırılmakta. İşin ekonomik boyutu, ülke ekonomisine katkısı yadsınamaz elbette.

Atık toplayıcıları daha doğrusu ayrıştırıcıları sayesinde belediyelerin çöp toplama işleri bile neredeyse yarı yarıya düşmekte.

Aslında ülkemizde genel olarak yerel yönetimler tarafından kaynağında çöp/atık ayrıştırma sistemi tam oluşturulamadığından yük daha çok atık/çöp toplayıcılara kalmakta.

Konunun diğer tarafı da, yaşadıkları sağlık riskleri…

Özellikle sokaktaki çöp konteynerleri içindeki organik evsel atıklar fermente olduklarında, mikrop ve bakteriler için çok uygun bir ortam oluşmakta ve bu atık toplayıcılar da hiçbir hijyene dikkat etmeden çoğu zaman çıplak elle çöpleri karıştırarak atık toplamaya çalışmaktalar.

Üstüne üstlük pandemi döneminde durumu daha ciddi boyuta taşımakta.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ