Zirvede Haber

Hükümeti ve politik sistemi korumak.

Hükümeti ve politik sistemi korumak.

Ahmad Khesrow İshanch; Siyaset Felsefesi Yüksek Lisans öğrencisi ve aynı zamanda, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde okuyan 124 ülkeden gelen 6 bin 500 öğrencinin bir çatı altında toplandıkları Uluslararası Öğrenci Topluluk Başkanı. Aslen Afganistan Türkü olan İshanch son yaşanan olaylar sonrası gazetemize bir değerlendirme yazısı yazdı.

İshanch; “Modern siyasetin kurucusu ve filozofu Machiavelli’ye göre “siyaset” güç kazanmak, iktidarı sürdürmek ve gücü büyütmekle ilgilidir. İdeal hükümetin temeli, tüm vatandaşlar için aynı iyi yasadır. Bir devletin egemenliği, kendi topraklarında ve belirli uluslararası ve insani kurallar ve normlar çerçevesinde tanımlanır ve oluşturulur. Ve yürütme bürokrasisinin kuralı eşit derecede uygulanabilir.

Nasîrüddin Tûsîye göre Politika, toplum üyelerini yetenek temellerine göre yönlendirmek anlamına gelir. Ve yöneten kişinin, toplumun siyasi, sosyal ve ekonomik durumunu düzenleyerek toplumun istenen duruma yönelmesini sağlayan bir stratejidir.

Siyaset ya da iktidar İnsanın kendi uygarlığı alanında düşünüp deney imlediği en önemli amacı devlet olmuştur. Devlet, medeni insanın düşünce yoluyla elde ettiği içeriktir.Bazen iktidar, sadece egemenlik değildir.  Devlet, insan yaşamının genelliklerini içerir ve bu genellemeler korunmadığı takdirde ayrıntıları anlamsız hale gelir. Adaletin özgürlükle, refahla, adaletle sunulduğu yer burasıdır.

Bu yüzden bütün  düşünürlerin amacı başarı camianın saadet ve mutluluğu olmuştur.

Asıl soru bu bir anlaşma ile tali banın rejimi iktidara geldi ama siyasi sistemi sürdüre bilecekler mi ?

Daha geniş bir yelpazede yer alan dış politika konuları uluslararası örgütler, insan hakları, kadın hakları, STK’lar, nasyonalist, ekonomik ilişkiler ve kalkınma, sivil toplum, medya özgürlüğü ve hükümetlerle askeri sözleşmelere olacak mı ?  yada ev yıkan savaşlar yolda ?

Terörist Taliban otuz yıl içinde vahşet dehşet canlı bomba, savaş suçları, insana karşı saldırlar, aydınlığa karşı saldırılar okullara, dershanelere, üniversitelere camilerde bomba düzenleme ve saldırılar  ve yüz binlerce insanların kanını akıtarak yüzlerce aileye kan ağlatarak yüzlerce çocuğu annesiz babasız bırakarak  insanlık  onuru için hiçbir ilkesi, ve normu ne de değeri olmayan karanlığın propagandacıların eğitim ve ibadet yerine saygı duymayan terör örgütü bu ideoloji ile  birleşmiş milletler meşruiyet ve barışçıl uluslararası ilişkiler için bir sözleşme yapacak mı? Yabancı ülkeler resmi olarak hükümet olarak tanınacak mı? Talabani’nin fikirlerine karşı çıkan liderler, ülkelerin ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğuyla bu  terör örgü anlaşacaklar mı? Yoksa ülke yine birçok ülkenin meydan  savaşlarına sahne olacak…” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ