Zirvede Haber

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun

Bugün, Büyük Taarruz’un 99’uncu yıldönümü… 1922 yılında Anadolu’yu işgalden kurtaran şanlı ordunun bu kutsal toprakları vatan yaptığı tarih olan 30 Ağustos, gün boyunca yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Anadolu’nun kader yılı 1922, Türkiye’nin geleceğinin de şekillendiği bir dönemin başlangıcı olarak tarihe geçti. 7’den 70’e bağımsızlık ateşi tüm yüreklerde alev alev yanıyordu ve sıra en son Sakarya’da durdurulan düşman ordusunu artık tamamen Türk yurdundan atmaya gelmişti. Tam bağımsızlık için istikamet belliydi, zaman savaş zamanıydı. Asker düşmana vurulacak o son darbe için hazırlık halindeydi.

ÖLÜM KALIM SAVAŞI…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘‘Yarım hazırlıkla yapılacak taarruz, hiç taarruz etmemekten çok daha kötüdür” dedi ve süre istedi. Uzun hazırlıklar sonunda sayısal üstünlük bir yana ancak bir denge kurulabilmişti. İmkanlar belliydi ama Gazi Paşa’nın komutasındaki bir orduda ‘imkansız’ kelimesi kabul edilemezdi. Cefakar Anadolu insanı elindekini avucundakini Milli Mücadele için ordunun emrine verdi; evladını, erkeğini cepheye yolladı. Çünkü bu bir milletin ölüm kalım savaşıydı.

MEHMETÇİK, GAZİ PAŞA’NIN EMRİNDE…

… Ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, Haziran ortalarında taarruza geçme kararı aldı. 27 Temmuz gecesi de ordu komutanlarıyla Akşehir’de bir araya geldi, harekat için direktifler verdi. Yunan ordusunu en güçlü olduğu yerde, Afyon’da vuracaktı. Plan çok gizliydi. Mustafa Kemal Paşa işgal devletlerini ve Yunan ordusunu yanıltmak için kritik bir adım attı. 21 Ağustos’ta Çankaya Köşkü’nde bir çay daveti vereceğini gazetelere bildirdi. Haber yayımlandığında Mustafa Kemal çoktan cepheye ulaşmıştı. Saldırı için seçilen gün oldukça manidardı. 26 Ağustos yani bir yıl önce Yunan taarruzunun başladığı gün.

ŞAFAKTA BASKIN…

Türk ordusu bir şafak vakti ansızın düşman mevzilerinin karşısında belirdi. 26 Ağustos’ta Mustafa Kemal, yanında Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Batı Cephesi kumandanı İsmet Paşa ile Afyon Kocatepe’deki alanda yerini aldı. Mehmetçik taarruz emri bekliyordu. Saat 04.30’da topçuların Yunan siperlerini yumuşatmak için başlattığı mermi sağanağı, ilerleyen dakikalarda düşmanın ikmal hatlarına yöneldi. Ardından Türk piyadeleri tel örgüleri aşıp saldırıya geçti.

ÖLÜM ÇEMBERİ…

Gün ışıdığında Türk kuvvetlerinin düşmandan kurtardığı ilk yer Tınaztepe’ydi. Aynı gün Ankara’da da büyük bir heyecan vardı. Büyük taarruzun başladığı Meclis’e bildirildi, şenlikler düzenlendi. Mustafa Kemal’in askeri dehası olarak savaşlar tarihine geçecek planı, düşmanı çember içinde çevirip yok etmekti. Afyon güney batıdan çevrilirken Yunan birliklerinin İzmir ile bağlantısı kesildi.

DUMLUPINAR EMRİ…

27 Ağustos’ta ordu yeniden taarruza geçti. Mehmetçik süngü hücumlarıyla savaş meydanında insanüstü bir mücadele sergiliyordu. Gün sonunda Afyonkarahisar geri alındı, kurtuluş müjdesinin işaret fişeğiydi bu. Başkomutanlık Karargahı Afyon’a taşındı. 29 Ağustos gecesi, Mustafa Kemal karargahta son bir toplantı gerçekleştirdi. Orada, düşmanı sarıp teslim alma kararı alındı. 30 Ağustos günü gelip çattığında savaşın en şiddetli safhasına geçildi. Saat 06.30’u gösterdiğinde Türk ordusuna verilen emir şöyleydi: ‘‘Dumlupınar hızla geri alınacak, düşman teslim olmaya mecbur edilecek.”

SİMGE TARİH: 30 AĞUSTOS…

Çarpışma öğleden sonra daha da çetin bir hal aldı. Zafer, adına yakışan bir mücadeleyle geldi. 30 Ağustos’taki bu taarruz Türk milleti adına kesin bir galibiyet ile sonuçlandı. Milli mücadelenin zaferini simgeleyen 30 Ağustos 1922 Çarşamba tarihi, yeni bir Türk destanının adıydı artık. 99 yıldır her 30 Ağustos’ta milyonlarca yurttaşın minnetle andığı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.

Mehmetçiğin savaş meydanında insanüstü bir mücadele sergileyerek zafer ilan ettiği 30 Ağustos 1922 tarihi, Türk milletinin küllerinden doğuşunu simgeleyen kutlu gün olarak kayıtlara geçti. Zafer Bayramı tam 99 yıldır kurtuluşun simgesi olarak kutlanıyor.

BURSA’DA GEÇİT TÖRENİ

30 Ağustos Zafer Bayramı, ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nin Heykel’deki Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni saat 09.30’da başlayacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla Türk Bayrağı göndere çekilecek. Saat 09.50’de de Tarihi Heykel Valilik Binası’nda tebrikler kabul edilecek. Saat 10.30’da ise Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın katılımıyla Atatürk Caddesi’nde geçit töreni düzenlenecek. Törene katılan birliklerin ve halkın bayramı kutlanacak. İstiklal Marşı ve şiir okunmasının ardından Osmangazi Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, Bursa yöresinden bir dans gösterisi icra edecek. Askeri Veteriner Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı ve Garnizon Komutanlığı tarafından görevlendirilen bir subay tarafından günün anlam önemini belirten konuşmanın yapılması sonrasında etkinlik sona erecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ