Zirvede Haber

Bursa’ya 4. dalga uyarısı! Yeni tehlike kapıda…

Bursa’ya 4. dalga uyarısı! Yeni tehlike kapıda…

Tatil sezonunun sona ermesiyle birlikte 4’ncü dalganın geleceğinden endişe ettiklerini belirten Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, “4’ncü dalga, varyantın daha fazla bulaşmasından dolayı 3.dalgayı aratır” dedi.

Hatice DAL    olay.com.tr
Temmuz ayı başında kalkan kısıtlamaların ardından vatandaşların soluğu tatil beldelerinde almasıyla birlikte yaşanan yoğunluk, uzmanların 4. dalga tehlikesiyle ilgili endişelerini de arttırdı. Temmuz başında ülke genelinde 5 binlerde seyreden vaka sayıları 19 binlere kadar yükseldi. Bursa’da kısıtlamaların ardından yayınlanan tabloda 100 binde 31.98 olan vaka sayısı ise güncel tabloda 129.70 olarak kayıtlara geçerken, aşılama oranı ise yüzde 73’lerde kaldı.

Vaka sayıları artarken düşen aşılama hızı ise sonbaharda yaşanması öngörülen 4. dalga tehlikesini de beraberinde getirdi. Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da Covid-19 vakalarının hızla arttığını belirten Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, şuan yoğun bakımlarda yatan hastalarda gözle görülür bir çoğalma yaşandığını ancak hizmette bir aksama olmadığını söyledi.

3. DALGAYI ARATIR

Önümüzdeki aylarda vakalarda çok ciddi bir artışın yaşanacağından endişe ettiklerini de kaydeden Türkkan, “Geride bıraktığımız Kurban Bayramı’nda vatandaşlar uzun süreli aynı ortamda bulundu. Hemen akabinde ise tatil beldelerinde büyük bir yoğunluk oluştu. Bu ortamlarda da maske, mesafe ve hijyen kurallarından uzaklaşıldı. Tatil sezonunun sona ermesiyle birlikte eylül sonu, ekim ve kasım aylarında 4’ncü dalganın geleceğinden endişe ediyoruz. Ve bu 4’ncü dalganın, varyantın daha fazla bulaşmasından dolayı da 3’ncü dalgayı aratacağından korkuyoruz” dedi.

AŞILAMA DA YÖNETSEL ZAFİYET
Pandemi sürecinde en çok yıpranan kesimin sağlık çalışanları olduğuna da vurgulayan Türkkan, Tabip Odası olarak görevleri dışında olmasına rağmen aşılama kampanyası yürüttüklerine dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının aşılama başladıktan sonra Covid-19 nedeniyle yaşadıkları hastalanmalar ve ölümlerde ciddi bir azalmanın söz konusu olduğunun altını çizen Türkkan, “Aslında bu aşı etkili mi etkisiz mi tartışmalarına ciddi bir yanıttır. Sağlık çalışanları kendilerini korumayı çok iyi biliyor artık. Aşılama konusunda yönetsel bir zafiyet var. Aşı karşıtlığı giderek artıyor ve aşı tereddütü olan insanların fazlalağı da 4’ncü dalga üzerinde etkili olacak” diye konuştu.

YOĞUN BAKIMDAKİ HASTALAR PİŞMAN
Covid-19 ile savaşılabilecek tek noktanın aşı olmaktan geçtiğini vurgulayan Türkkan, “Toplumun yüzde 80’nin biran önce aşılanması gerekiyor. Yoğun bakıma düştükten sonra tedaviler çok yeterli olmuyor. ‘Şimdiki aklım olsaydı ilk ben aşı olurdum’ diyen çok sayıda yoğun bakım hastası var. Aşı olmadığı için yaşamını yitiren, hastalığı çok ağır geçiren ya da bir takım izlerle yaşamını sürdürmek zorunda kalan insanlar var. Vatandaşın yapması gereken acil aşı olmak. Halka aşı konusunda doğru ve net bilgiler anlatıldığı takdirde tereddütün kalmayacacığını veda aşı karşıtlığının azalacağına inayıyorum. Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı da, bu hastalığın ciddiyetini, aşı olma zorunluluğunu anlatmanın dışında denetimleri de aktif bir şekilde yapmalı” dedi.

Önlem alınsın okullar açılsın
Yeterli ve doğru önlemler alınarak çocukların ve ülkenin geleceği açısından okulların açılması gerektiğine dikkat çeken Türkkan, “Ancak hiçbir önlem alınmadan kalabalık sınıflarda aşısız öğretmenlerin vereceği eğitim vaka sayılarını arttırır. Bizi kaygılandıran asıl konu bu. Önlemler alındığında okulların açılması herhangi bir şekilde zarar vermez. Zaten okulları kapatmanın bir çözüm olmadığını gördük geçmiş dönemde. Çocukları ve öğretmenleri aşılayalım. Şartları uygun hale getirelim ve okulların açılması öncelikli hedefimiz olmalı” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ