Zirvede Haber

Çelik’ten yangın ve göç tepkisi!

Çelik’ten yangın ve göç tepkisi!

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Ömer Çelik, ”Kendisinin göçmen olduğunu söyleyip de milletimize karşı aşırı ifadeler kullanan bazı tipler sosyal medyada gözüküyor, bunlara karşı da gereği hukuk içerisinde yapılır. Ne Türkiye’yi bir göçmen kampı gibi niteleyenlerin istismarına müsaade ederiz, ne de göçmenim diye milletimize saygısızlık edene müsaade ederiz” dedi. Çelik, yangınlarla ilgili son durumu da paylaştı ve ”43 vilayette 260 adet orman yangını meydana geldi. 256’sı kontrol altına alındı. 4 adet yangına müdahale çabaları sürüyor” ifadelerini kullandı. ”Bazı siyasilerin yangın ateşinin yanına fitne ateşi körüklemeye çalıştığını gördük” diyen Çelik, ”Selfie çekilerek burada müdahale edilmiyor gibisinden göz göre göre yalan diyebileceğimiz fitne ateşinin körüklenmeye çalışıldığını gördük” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip ErdoğanAK Parti Genel Merkezi’nde MYK toplantısına başkanlık etti.

AK Partili Çelik’in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Ülkemiz yangın felaketinden sel felaketine kadar bir çok felaketle karşı karşıya kaldı. Hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz.
MYK’da gündem başlıklarımızın başında orman yangınları vardı. Cumhurbaşkanımız geniş kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Büyük oranda bir artışla orman yangını tablosuyla karşı karşıya kaldık. Karşılaştığımız tablolardan en ağırlarından biri. 43 vilayette 260 adet orman yangını meydana geldi. 256’sı kontrol altına alındı. 4 adet yangına müdahale çabaları sürüyor. Antalya Valiliği emrine AFAD, İçişleri, bakanlıklar tarafından 52.5 milyon liralık nakdi kaynak aktarıldı. Muğla Valiliği emrine 17.5 milyon liralık nakdi yardım gönderildi.

YANGINA MÜDAHALE SÜRESİ 12 DAKİKAYA İNDİ

Dünyanın çeşitli yerlerinde haritaya baktığınızda pek çok yangın devam ediyor. Orman teşkilatımızın kahramanlığına teşekkürlerimizi bir kez daha sunuyoruz. Orman yangınlarıyla ilgili her sene geniş bir senaryo ile hazırlık yapılıyor. Toplam 21 bin 90 personelle hazırlık her sene sözkonusu oluyor. 1178 arazöz, 2277 müdahale aracı, 501 iş makinesi olmak üzere 4311 araç bulunuyor. dünyada ilk oalrak İHA’ların kullanılmasıyla büyük bir kapasiteye sahipler.  Neredeyse sıfır olan gölet sayısı 4150’ye çıkarıldı.Yangınlara müdahale açısından geçmişte 40 dakika olan müdahale süresi 12 dakikaya inmiş durumda. Son tabloda çok fazla yangının çıkmasının zorlayıcı bir tablo olduğunu görüyoruz. Son 2 yılda 5 büyük yangın çıkmışken, son 12 günde yangınların 16’sı büyük yangındır.

HER BİR VATANDAŞ İÇİN 3 FİDAN

Yeşillendirme çalışmaları gündem oluyor. Yeşil vatanımızı daha da büyütüyoruz. Her bir vatandaşımız için 3 fidan dikerek  252 milyon fidanla başlangıç için güçlü bir şekilde devam ettireceğiz. Dünyanın mücadele ettiği bir tablo sözkonusu. Önceliğin yangının söndürülmesine verilmesi sözkonusu.  OGM, Kızılay, AFAD; Jandarma, polis, gönüllüler, arkadaşlarımız vatandaşlarımızın yanında olmak için gayret sarfettiler.

Herhangi bir şekilde yalan haberlerin yayılmasına karşı güçlü bir duruş sergilemeliyiz dedik.  Bazı siyasilerin yangın ateşinin yanına fitne ateşi körüklemeye çalıştığını gördük. Selfie çekilerek burada müdahale edilmiyor gibisinden göz göre göre yalan diyebileceğimiz fitne ateşinin körüklenmeye çalışıldığını gördük. Siyasetçi birisi ‘Sadece AK Partililere yardım ediliyor’ gibisinden en vahşi yalanlardan birini söyleyebiliyor.

Kim yaraların sarılması için gayret gösterdiyse hangi siyasi partiden olursa olsun şükranlarımızı sunarız. Yangın devam ediyor, çıkmışlar kurumlarla ilgili tartışma yapıyorlar. Yangını söndürdükten sonra isterseniz basın toplantısı yaparsınız. Biz de cevabını veririz. Yangın devam ederken kuvvetimizi bölen bu yaklaşımlar ibretlik bir tablo ortaya koymuştur.

FİTNE ATEŞİNE KARŞI MÜCADELE 

Yangına müdahaleye katkısı olan herkese teşekkürlerimizi iletiyoruz ama maalesef fitne ateşinin yangın kadar kolay yayılabildiğini de müşahade ettik. Fitne ateşine karşı mücadele yöntemlerimizi daha da güçlendirmemiz gerektiği ile ilgili değerlendirme yaptık.

Rize, Artvin, Van’daki sel felaketleri ile ilgili de değerlendirme yaptık. Yangının ortasında vatandaşlarımızın nezaketini, asaletini daha net bir biçimde gördük.

TOKYO OLİMPİYATLARI’NDA SPORCULARIMIZIN ELDE ETTİĞİ BAŞARILAR

13 madalya ile toplam madalya basamak sıralamasında 20. sırada yer aldık. Okçulukta Mete Gazoz’un, boksta Busenaz Sürmeli’nin altın madalyalarının ayrı bir yeri oldu. Filenin Sultanları’nın mücadelesini gururla izledik. Kadın sporcularımızın öne çıkması, 5 kadın sporcumuz madalya elde etti, onları da tebrik ediyoruz.

YUNANİSTAN’DAKİ TÜRK AZINLIĞIN SORUNLARI

Tasaruf tedbirleri diyerek okullar kapatılmış durumda. Sistematik dışlama apolitikası Yunanistan tarafından devam ettirilmektedir. Bu dışlayıcı tutumu güçlü bir şekilde reddettiğimizi bir kez daha duyurmak isterim.

Yangın şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Yangınlarla ilgili çeşitli raporlar yayınlanıyor. Son yayınlanmış raporlar da gündeme getirildi. Raporların neticelerini, Akdeniz’deki ülkeler için ne ifade ettiğini de değerlendirdik. Gelecekte orman yangınlarına karşı çok daha güçlü olma yönünde değerlendirmelerimizi ele aldık.

SORULAR

Yazın yangın bekleniyor. OGM‘nin de eylem planları var, yangın riski ile ilgili yerlerle ilgili işaretlemeleri var. Yangınları söndürmeye çalışırken yeni bir yangın tablosu ile karşı karşıya kalmamak için teyakkuzda herkes. Yangını söndürdüğümüz yerlerde de ufak tefek yangınlar çıktı, hızlı müdahale ile söndürüldü. Müdahale süreleri 4 dakikaya kadar inmiş durumda. 2.5 km’lik mesafede söndürme çalışmaları sabaha kalmasın diye hortum çekerek söndürdükleri oldu. İHA’lar vasıtasıyla takipler sürüyor hem de karadaki imkanlarla takip sürüyor. Böyle bir tehlike var mı? Elbette var. Çok sayıda yangının çıkması eldeki kuvvetin çok fazla dağılmasına sebebiyet verdi, bu da yangınla mücadeleyi güçleştirdi. Her afet bir tecdürbedir.  Bir yıl sonra bu yangın tablosu tekrar gelirse daha güçlü nasıl mücadele ederiz diye dersler çıkarılıyor. Bu sene farklı bir tablo ile karşılaştık. Aslında söndürme açısındani teknolojik donanım açısından, havadan atılan su miktarı açısından dünyadaki önemli teşkilatlardan birisi Orman teşkilatımız. Sebebi belli olmayan yangınlar sözkonusu olabiliyor, ihmal sonucu çıkan yangınlar sözkonusu olabiliyor.

FİTNE ATEŞİNİ KÖRÜKLEMEK İSTEYEN YENİ BİR TAKIM METOTLARLA KARŞILAŞTIK

Tek tek örnekler üzerinden gittik. Bir yeri ziyaret ediyoruz. Orada gerçekle alakası olmayan bambaşka bir şey söylenmiş. Vatandaşımız bize soruyor, ‘Kim söyledi size’ diye soruyorum. Vatandaşım ismini vererek ‘Şu siyasetçi geldi, söyledi’ diyor. Olağan şüpheliler ne yaptılar? Yangının ortasında bir sürü dezenformasyon ortaya koydular.  Burada hem parti açısından ne yapmamız gerektiğini değerlendirdik, arkadaşlarımız sahada karşılaştıkları bazı grupları siyasetçi görünümü altında bu tür grupları da tespitlerini ortaya koydular.  Genel başkanımız talimat verdi, Erkan Bey koordine etti, teşkilatlarımız sahaya inerek, vekil arkadaşlarımız da sahaya inerek orada bulundular, kadın kollarımız da güçlü bir şekilde sahadaydı. Fitne ateşini körüklemek isteyen yeni bir takım metotlarla da karşılaştık. Gereken tedbirleri alacağız. İşin sosyal medya tarafı var. Sosyal medyadaki yalan dolanla mücadele ederken esas olan vatandaşımızın yarasını sarmaktır.

TÜRKİYE, ÖLÜMDEN KAÇANLARA KUCAK AÇAR

Devlet birimleri ilgili tüm gruplarla görüşür. Devlet kurumları arasında rol paylaşımı var. Kriz bölgelerinde çoğu kez kullandığımız metottur. Orada hiç kimse açıklama yaparken saygısızlık noktasına gelen bir değerlendirme yapmamalıdır. Türkiye ölümden kaçan insanlara kucak açar. Bunun istismar edilmesine kesinlikle müsaade etmeyiz. Türkiye, hiç kimsenin göçmen kampı değildir.  Göç dalgası söz konusu olmasın diye sayın Cumhurbaşkanımız Suriye içinde güvenli bölge oluşturulması için gayret etti. Türkiye ne transit geçiş noktasıdır ne de göçmen kampıdır. Bunun istismar edilmesine fırsat vermeyiz, Avrupa’daki ırkçıların yaptığı gibi insanları hedef göstermesine müsaade etmeyiz. Kendisinin göçmen olduğunu söyleyip de milletimize karşı aşırı ifadeler kullanan bazı tipler sosyal medyada gözüküyor, bunlara karşı da gereği hukuk içerisinde yapılır. Ölümden kaçana sahip çıkmamak ahlaki olmaz. Mesele para meselesi de değildir. Ne Türkiye’yi bir göçmen kampı gibi niteleyenlerin istismarına müsaade ederiz, ne de göçmenim diye milletimize saygısızlık edene müsaade ederiz. Bu süreci devlet tecrübemize, dünyaya verdiğimiz insanlık deesine uygun biçimde sürdüreceğiz. Bir takım marjinal yaklaşımlara asla teslim olmayacağız. Türkiye’nin sınırları delik deşikmiş gibi videolar falan gösteriliyor, sınır hakimiyetimiz yüksektir.

SEÇİM BARAJI TARTIŞMASI

Bu konu Cumhur İttifakı içinde görüşülüyor. Görüşme nihayete ermediği için Genel Başkanlara sunulacak duruma gelmedi.

YKS BARAJI DÜŞÜRÜLSÜN TEKLİFİ

Kurumların görüşleri sayın Cumhurbaşkanımıza sunulduğunda sonuç ortaya çıkacaktır. MYK’da da zaten daha çok geniş manada yangınlar meselesi görüşülmüş oldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ