Zirvede Haber

Bursa’da 27 sandıkta makineli oy!

Bursa’da 27 sandıkta makineli oy!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bulgaristan’da yapılacak seçimlerle ilgili Bursa’da yaşayan soydaşları ilgilendiren önemli bir konuyu köşesine taşıdı…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı;

Aslında… Bulgaristan’da genel seçimler 4 Nisan’da yapıldı. Ancak koalisyon ve hükümet kurulamayınca 11 Temmuz’da erken seçim kararı alındı.

Bu seçim…

Hem Bulgaristan’da yaşayan Türkler, hem Türkiye’ye göç eden çifte kimlikli vatandaşlar için büyük önem taşıyor. Çünkü koalisyonda yer alma şansı var.

Nitekim…

Geçen ay, 11 Temmuz seçiminde Bursa’da sandık kurulması için yoğun şekilde dilekçeyle başvurular yapıldı.

Öyle ki…

4 Nisan seçimi için Bursa’dan 4 bin 247, Türkiye’den 20 bin 890 dilekçe verilirken, 11 Temmuz’da sandık kurulması için Bursa’dan 5 bin 554, Türkiye’den de 24 bin 640 dilekçe verildi.

Rakamlar…

4 Nisan’a göre 11 Temmuz sandık başvurularında Bursa’dan yüzde 30, Türkiye’den yüzde 18 artış olduğunu gösteriyor. Bursa’da yaşayıp oy kullanma hakkına sahip çift kimlikli vatandaşların ilgisinin daha da arttığı görülüyor.

Böylece…

15 Haziran’da sona eren başvurularla 11 Temmuz seçimi için Bursa’da 27, Türkiye’de 112 sandık kurulması kesinleşti.

Buna göre…

Bulgaristan Konsolosluğu’na kurulacak sandığın yanı sıra; İnegöl’de 2, Karacabey’de 1, Kestel’de 2, Mustafakemalpaşa’da 1, Nilüfer’de 6, Orhangazi’de 1, Osmangazi’de 8, Yıldırım’da 5 sandık kurulacak.

Seçimi…

Yıllarca Bal-Göç Başkanlığı yapan, CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan’la konuştuk.

Öncelikle…

Verilen dilekçe sayısındaki artışa dikkat çekti, oy hakkını kullanma isteğinin yüksekliğini vurguladı.

Sonra da sandık başı sürprizine karşı uyardı:

“Bulgaristan’ın aldığı karara göre, bu seçimde ilk kez oy verme işlemi makineyle olacak. Türkiye’deki 112 sandığın yarısında, yani yaklaşık 60 sandıkta bu sistem uygulanacak.”

Kaygısı şu:

“Bulgaristan basınının yoğun şekilde tartıştığı bu sistemin oy verme işlemini yavaşlatacağı, sandık başlarında uzun kuyruklara yol açacağı kaygısı var. Bursa’daki seçmenler de dikkatli olmalı.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ