Zirvede Haber

Minibüs-dolmuş esnafı zor günler geçiriyor!

Minibüs-dolmuş esnafı zor günler geçiriyor!

Koronavirüs nedeniyle minibüs ve dolmuş esnafı büyük sıkıntıda. Bursa Minibüsçüler Odası Başkanı Rafet Burgaz, “Alınan hibe desteği kaybımızın yüzde 10’u kadar. 18 aydır kimsenin cebine para girmiyor. Herkes kredi kartlarına ya da kredilere yüklendi. Esnafın yüzde 90’ı bankalara borçlu. Bunların ödenmesi en az 2 yılı bulacaktır” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN                         bursadabugun.com

Koronavirüs salgını nedeniyle ulaşım sektörü ekonomik anlamda güçlük çekiyor.

Bursa‘daki minibüs ve dolmuş esnafı ise çareyi kredi çekmekte buluyor.

YOLCU ÜCRETLERİNE 50 KURUŞ ZAM YAPTIK”

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Topçu,  “Dolmuşçular pandemiden en fazla etkilenen ulaşım sektörlerinden birisi. Bu hastalıkta insanlar birbirinden kaçar oldu. İnsanlar mecbur kalmadıkça araçlarımızı kullanmadılar. 18 aydır bu hastalık devam ediyor. Umarım en kısa zamanda normale döneriz. Bizim esnafımız çok mağduriyetler yaşadı. Sıkıntılarımızı yetkili kişilere ilettik. Faizsiz kredilerin verilmesi ve hibe desteği gibi çalışmalarımızı yaptık. Hükümet bu konuda bizlere destek sağladı, ama bu bize yeterli değil. Esnaf çok borçlandı. Borçlarını ödeyebilmesi için de işlerin artması gerekiyor. Araçlarımızı yenilemeye kalksak, sıfır araç alamıyoruz. Bir sıfır araç 200 bin lira oldu. Bu durum nasıl sağlanacak? Çok zor durumdayız. Bu durumu hep birlikte aşacağız. Bu sorun Bursa’nın değil, Türkiye’nin sorunu. Esnafın kefalet faizlerinin alınmaması yönünde çalışmalarımız sürüyor. Esnafa 2 yıl geri ödemesiz faizsiz krediler verilirse, kendimizi anca toparlayabiliriz. Araçlarımız şoför hariç 4 kişilik. Pandemiden dolayı biz bu sayıyı düşürmek zorunda kaldık. Zaten biz 3 kişiyi bile zor buluyoruz. İnsanlar araca binerken tedirgin oluyor. Aşılamadan dolayı biraz daha rahatlama oldu. Yolcu ücretlerine 50 kuruş zam yaptık. Yeterli mi? Değil. Gelen zamlar yaşam giderlerini karşılamıyor” ifadelerini kullandı.

“18 AYDIR KİMSENİN CEBİNE PARA GİRMİYOR”

Bursa Minibüsçüler Odası Başkanı Rafet Burgaz, “Pandemi, hem minibüsçü hem de tüm taşımacı esnafı için zor geçti. Kazançlarımız yüzde 30’a kadar düştü. Bazı bölgelerde zaman zaman kontak kapattık. Bu araçlar kenarda bekletildi. Bu durumdan esnaf aşırı darbe aldı. Maliyetler aşırı yükseldi. Geçen yıl 150 bin lira olan araç, bu yıl 400 bine kadar çıktı. Bir aracın motoru 12 bin liradan, 40 bine yükseldi. Lastiğin maliyeti 300 lirayken 1000 liraya çıktı. Şoför SSK’sı 900 liralardan 1.380 liraya çıktı. Bir aracın kaskosu, trafik sigortası ortalama 1.500 lirayken 6 bin liraya çıktı. Bütün maliyetler yüzde 100 üzerinde bir artış gösterdi. Devletimiz elinden geleni yaptı ama bu bizi kesinlikle kurtarmaz. Aldığımız darbe esnafı 2-3 yıl geriye attı. Esnaf 2 yıldan önce kendini toparlayamaz. Alınan hibe desteği kaybımızın yüzde 10’u kadar. 18 aydır kimsenin cebine para girmiyor. Şehir içi esnafı yüzde 30’luk döngü içindeydi. Peki, esnaf geriye kalan yüzde 70 kaybı nasıl kapatacak? Herkes kredi kartlarına ya da kredilere yüklendi. Esnafın yüzde 90’ı bankalara borçlu. Herkes işi bu şekilde götürdü. Kredi kartlarının ise yüzde 100’ü dolu durumda. Bunların ödenmesi en az 2 yılı bulacaktır. Herkes şu anda hazır olanı kullanıyor. Bu iş başka türlü yürümedi. Esnaf kötü bir dönemden geçti. İnşallah toparlama sürecinde düzelir. Yasaklarda bile biz hizmet verdik. Araçlar 2 dakikada bir çalışıyorsa bu süre 15 dakika aralıklara dağıldı. Bize bağlı 26 durağın hepsi hizmet etti. Sokağa çıkma yasağında bu hizmeti her daim sağladık. Bu konuda duraklarımızda eksik ya da araçsız bırakmadık. Sadece araç süreleri uzadı. Görükle Bölgesinde 135 araç tamamen öğrenciye çalışıyor. Okullar bölgesinde olan duraklar var. Okulların kapalı olması sadece bizi değil servisçileri de etkiledi. Aylardır onların kontağı kapalı. Sadece okul servisçiliği yapan onlarca insan var. Herkes bunlardan zarar gördü. En büyük darbeyi minibüsçüler ve servisçiler aldı. 18 aylık pandemi sürecinde fiyatlara yüzde 30 gibi bir zam yaptık ama maliyetimizi karşılayacak durumda değil. Bu sadece bir nefes alma. Yüzde 100’ün üzerinde maliyet artışı var ve yüzde 70’si cebimizden çıkıyor. Bu bizim için sadece 2 yıl çalışarak yaramızı kapatabileceğimiz bir süre” ifadelerine yer verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ