Zirvede Haber

Ulucami’de 2’ci ŞANLI Dönemi!

Ulucami’de 2’ci ŞANLI Dönemi!

Bursa Ulu Cami’de olağan genel kurul gerçekleşti. Yapılan genel kurulda halen başkanlık görevini yürüten Hilmi Şanlı güven tazeleyerek yeniden başkanlığa seçildi.Başkan Şanlı Ulu Cami‘ye yapılan hizmetin kendilerine huzur verdiğini ve ecdadın emanetine sahip çıkmaya devam edeceklerini ifade etti.

Şanlı konuşmasında; “Sayın Divan, Muhterem Üyelerimiz,  Kuruluşumuzun aziz hatıralarını ruhunda barındıran, her köşesinde tarihin silinmez izlerini taşıyan Bursa’mızda, bu tarihi salonda sizlerle birlikte olmaktan gurur ve sevinç duyuyorum.

Hepinizi en içten hasret ve hissiyatımla selamlıyorum.

Gönülleri birleşenler! Selam sizlere!

Uzaklarda dertleşenler! Selam sizlere!

Selam olsun,gönlünde iman, dilinde Kur’an, gözünde bayrak, gönlünde vatan, gövdesinde hayatın yükünü taşıyan muhteşem milli varlığa,

Selam olsun, helal lokması için çırpınıp haysiyetiyle yaşayan namus timsallerine,

Selam olsun, ezeli kardeşliği ebedi kader gören millet ve memleket evlatlarına,

Selam olsun, tarlasında, bağında, bahçesinde, bostanında, tezgâhında emek ve ömür veren tertemiz vicdanlara,

Selam olsun, sözü ak, gözü tok, duruşu dik, duyuşu berrak fazilet ve feraset kalelerine,

Selam olsun, Kerkük’ten Akmescit’e, Kaşgar’dan Bosna’ya, Halep’ten Üsküp’e, Karabağ’dan Kudüs’e, Gazze’den Bakü’ye kadar Türk ve İslam’ın nefes aldığı her yere,

Selam olsun, Turan illerine, Türkistan diyarlarına, Kızılelma ülküsüyle yürüyen nesillere,

Selam olsun, Bugün, bu salona Bursa’mızın tüm güzelliklerini, tüm değerlerini, tüm özlemlerini taşıyan kardeşlerime,

Bir obadan başlayarak muazzam bir devlet çıkaran yüksek meziyetler, silinmez hasletler asil ve tertemiz Bursalı kardeşlerimde hala yaşamaya devam ediyor.

Ne kadar övünsek yetersizdir.

Bizler, bu topraklara tutunup cihat ve gaza ruhuyla devamlı ilerleyen, ilerledikçe cihana Türk milletinin ismini ve izlerini kazıyan aziz ecdadımızın ülkü ve özlemlerini temsil ediyoruz.

Sayın Divan, muhterem üyelerimiz,

Tarihteki başarılarımızın sırrı birlik ve beraberliğimizi diri tutmamızdır.

Bir ve bütün olduk kıtalarla buluştuk.

Kutlu bir irade, kutsal bir ittifakla cihana damga vurduk.

Her adımımızı bir sonraki tamamladı.

Her mücadelemizi bir diğeri izledi.

Her başarımız bir başka zaferi müjdeledi.

Saflarımızı kimseye bozdurmadık.

Aramıza kimseyi sokmadık, sokturmadık.

Biz hep birlikte büyük Müsüman Türk milleti olduk.

Zulmeti dayattılar, milli imanla dağıttık.

Zulmü reva gördüler, milli onur ve direnişle reddettik.

Dünden bugüne hep el ele, her zaman gönül gönüle, bir ve beraber olduk.

Sayın Divan, kıymetli Üyelerimiz,

İslam medeniyeti, cami merkezli bir medeniyettir. Camiler, tarihten günümüze sosyal hayata şahitlik eden, İslam beldelerinin, etrafında hayat bulduğu, mümin yüreklerin kendisinde buluştuğu kutlu yerlerdir. Mahallelerimizin kalbi, şehirlerimizin ruhu, aziz milletimizin ve ümmet-i Muhammed’in güvenli yuvasıdır. Camilerimiz, sadece ibadetlerimizin değil, aynı zamanda tarihimizin, edebiyatımızın, örf ve adetlerimizin, kültürümüzün iç içe geçtiği merkezlerdir.

Peygamberimiz, cami ve mescit yapılmasına ayrı bir önem vermiştir. Resul-i Ekrem (s.a.s), Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde ilk olarak Mescid-i Nebevî’yi inşa etmiştir. Yesrib’i Medine’ye çevirmiş, Mescid-i Nebevî’yi ilmin beşiği kılmıştır. Rahmet Peygamberi imar ettiği bu mescitle cami merkezli bir şehir modeli ortaya koymuş, camiyle hayat arasında güçlü bağlar kurmuştur. Peygamber Efendimiz, Asr-ı Saadetten itibaren, ulaştığı toprakları adalet, hikmet, merhamet, huzur, güven ve bilgiyle yoğuran İslam Medeniyetinin temellerini bu mescitte atmıştır. Mescid-i Nebevî’nin içinde ayırdığı suffe isimli özel bir bölümde kendisini ilme ve ibadete adayan, genç ve özverili bir grup sahâbî, güzide bir neslin öncüleri olmuştur. Allah Resûlü (s.a.s), bir hadis-i şeriflerinde kalbi mescitlere bağlı olan kimseleri Yüce Rabbimizin kıyamet günü arşın gölgesinde gölgelendireceğini müjdelemiştir. Müminleri şehirlerin gözbebeği olan camileri imar etmeye ise şöyle teşvik etmiştir: “Her kim ki Allah için bir mescit bina ederse, Allah ona Cennet’te bu mescidin benzeri bir köşk bina eder.”

Yeme-içme, alış-veriş bizler için ne kadar gerekli ve anlamlı ise camilerimizi hayatımızın merkezine almak da o kadar gerekli ve değerlidir. Zira camiler, hayatın günlük telaşı içinde kendimizi dinleyebileceğimiz, kubbeleri altında Rabbimize kulluğumuzu arz edeceğimiz müstesna yerlerdir. Müslümanlar olarak kardeşliğimizi pekiştirmeye, birlik ve beraberliğimizi sağlamlaştırmaya vesiledir. Her türlü benlik duygusundan arınarak bedenlerimizle beraber gönüllerimizi de birleştiren mübarek mekânlardır. Hepimiz için cami, kimi zaman huzur ve sükûn, kimi zaman da umut ve teselli kaynağıdır.

Minarelerimizden yükselen ezan sesleri bizi sadece vakit namazlarımızı eda etmeye çağırmaz. Cami, ezanıyla, minaresiyle, kubbesiyle, mihrabıyla, minberiyle aynı zamanda kulluğa, ibadete, takvaya, ilme ve güzel ahlaka davet eder. Öyleyse Rabbinin huzurunda divan durup O’na kulluğunu arz eden her mümin, cami dışında da Cenâb-ı Hakk’ın kendisini görüp gözettiğinin idrakinde olmalıdır. Aynı safta iman ve ihlas ile buluşan müminler daima kardeşliklerini korumak ve gözetmekle mükelleftir. Camileri imar ve ihya eden her bir Müslüman, yaşadığı çevreyi de aynı şekilde korur ve güzelleştirir. Yerde biten bir ota, rızkının peşinden koşan bir karıncaya dahi zarar vermez. Camisini temiz tutmaya özen gösteren mümin, Rabbimiz tarafından Müslümanlar için tamamı mescit kılınan yeryüzünü de temiz tutar.

Ne hazindir ki yalnızlaşma ve yabancılaşma illetine düçar olduğumuz günümüzde camilerimiz, şehrin merkezindeki konumunu her geçen gün kaybetmektedir. Oysaki bizleri tıpkı bir anne şefkatiyle saracak yegâne mekânlar camilerimizdir. Yorgun ruhlarımız camilerde dinlenecek, maneviyatımız camilerde güçlenecek, anlam arayışımız camilerde cevap bulacaktır.

Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yıllarında 20 kubbeli olarak Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’da yaptırılan, Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ve Emeviye Camisi’nden sonra “en yüksek mertebeli mabet” olarak bilinen 600 yıllık Ulu Cami, ihtişamıyla yüzyıllara meydan okuyor.

Ecdat yadigarı olduğu kadar gelecek nesillere bırakılacak bir emanet niteliği taşıyan, inanç turizmi açısından önemli konumda bulunan Ulu Cami, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Osmanlı Devleti’nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yıllarında yaptırılan abidevi eser, erken dönem Osmanlı sanatının en önemli örneği, Türk ve İslam dünyasının da önemli camileri arasında yer alıyor.

Açılışında ilk hutbeyi Somuncu Baba’nın verdiği, ilk imamı da Mevlid-i Şerif’in yazarı Süleyman Çelebi olan bu kutlu mekan, büyük alimlerin eserlerinde Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevî, Mescid-i Aksa ve Şam’daki Emeviye Camisi’nin ardından beşinci ziyaretgah olarak zikrediliyor.

Evliya Çelebi’nin, “Bursa’nın Ayasofya’sıdır. Bütün camilerin ulusudur” ifadesiyle anlattığı Ulu Cami, Bursa’nın itibarı en yüksek mabedi ve kalbi konumunda bulunuyor.

“İnsanın ruhuna işleyen bir atmosfer var burada”

Murat Sevinçtekin, İstanbul’dan arkadaşlarıyla birlikte Ulu Cami’de sabah namazını kılmaya geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Burada İstanbul’daki camilerden farklı bir atmosfer vardı. Mekke ve Medine’yi ziyaret etme şerefine nail oldum. O atmosferi burada yaşadım diyebilirim gerçekten. Sabah namazında insanın ruhuna işleyen bir atmosfer var burada. İmkanı olan herkesin burayı gelip görmesi gerekiyor. Gelenler, burada hem namaz kılabilir hem de Osmanlı tarihine ait bilgiler edinebilir. Ulu Cami’yi gezince mimari özellikleri ve içindeki hat levhalarıyla ilgili bilgiler edindik ve çok etkilendik.”

Sayın Divan, kıymetli Ulu cami sevdalıları, Geçtiğimiz genel kurulumuzda ifade ettiğimiz gibi, Ulu Camimizin bünyesinde Küçük Balıklı Mahallemizde 2,5 dönüm arazi üzerine erkek yatılı 130 kişi kapasiteli İslami ilimler ve Kur’an Eğitim Merkezimizin inşası ile ilgili yaptığımız çalışmalarımız tamamlanmıştır. Allah nasip ederse yeni yönetim kurulumuz göreve başlar başlamaz müteahhit ile sözleşme imzalayarak temeli atılacaktır. Burada emeği geçen her bir kardeşime huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Derneğimize bugüne kadar hizmet vermiş önceki dernek başkanlarımız sırasıyla , Sadık Uysal, İbrahim AYDIN, Mustafa GÖKBULUT ve Merhum İbrahim ŞAHİN başkanlarıma ve beraberlerinde görev alan yönetim kurullarına ,destek veren üyelere şükranlarımızı sunuyoruz. Hakkın rahmetine kavuşanlara yüce Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlık ,afiyet ve huzur diliyorum. Allah hepsinden ve hepinizden razı olsun. Birlikte huzur içerisinde görev yaptığım Yönetim Kurulumuz Mustafa KAYMAZ , Ahmet TUNÇ, Osman ŞAHİN, Mustafa ŞAHİN, İzzet TOHUM ve Mustafa NADİR beylere de huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Hangi saat hangi iş olsa ibadet aşkıyla koşup geldiler, her türlü işe omuz verdiler.

Sayın Divan, Muhterem dostlarım, Sözlerimi Yüce Allah’ımızın ayeti ve Hz. Peygamberimizin hadisi ile bitirmek istiyorum.

Yüce Allah; Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yolda olmaları umulanlar bunlardır.”

Hz.Peygamberimiz “…Beldelerin Allah’a en sevimli olan mekânları, camilerdir.” dedi.

Ulu Cami Faaliyet Raporu’nda ise; “Sayın Divan, muhterem üyelerimiz, hepinizi en derin saygı ve hürmetlerimizle selamlıyoruz. Gerçekleştirmekte olduğumuz genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını yüce Allah’tan diliyoruz.

Derneğimiz, bundan önceki olağan genel kurulunu 13.05.2018 tarihinde yaptıktan sonra, 14.05.2018 tarihinde toplanarak kendi içinde görev bölümü yapmış ve işe başlamıştır. Aynı gün kendi içerisinde imza yetkilendirilmesi yapılan yönetim kurulu üyelerimizin noterden imza sirküleri çıkartılarak ilgili yerlere teslim edilmiştir.

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünden DERBİS şifresi ve kutu koyarak para toplama ile ilgili yazılar yazıldı. Akabinde Derneğimiz adına yapılacak giderlerin Derneğimiz hesaplarından karşılanması ile ilgili karar alındı.

Camimizin iç duvar restorasyonu tamamlattırılarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşülmüş ve işin derneğimiz tarafından teslim alınması sağlandıktan sonra Türksoy firmasına gerekli ödeme yapılmasının yanı sıra, ramazan ayı münasebetiyle Camimizde çalışanların tamamına erzak yardımı ve yazlık elbise alınarak dağıtımı yapılmıştır.

Sırasıyla,

09.06.2018 Cumartesi günü; gençlerimizi camimiz ile buluşturmak, bir birleriyle tanıştırmak ve kaynaştırmak maksadıyla Bursa İl Müftülüğü ve BİHMED ile irtibata geçilerek gençlere yönelik Kur’an ziyafeti düzenlendi, Kur’an ziyafetine katılan okuyucu öğrencilerimize takım elbise, katılan bütün misafir öğrencilerimize çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Camimizin ihtiyaçları ve tüzüğümüzde belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla Kutu koyarak yardım toplama ile ilgili Bursa Valiliğine yazı yazıldı.

Camimizde ibadet ve ziyaret bir arada yapıldığından her gün yaşanan kargaşa ve olumsuz şikayetlerin önüne geçmek, huzur içinde ibadet yapılabilmesi için Bursa Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Müftüsü, Vakıflar Bölge Müdürü ve Derneğimizin almış oldukları ortak karar doğrultusunda, camimizin belirli bölümüne camimizin tarihi dokusuna ve mimarisine uygun seperetörler yaptırılmıştır.

Cami içerisinde camiye yakışmayan kıyafetle dolaşan ziyaretçilerimizi uyarıcı yazılar ve ikaz işaretleri yazdırılarak ilgili yerlere konuldu.

Tuvalet ve şadırvanlarımızda ki eskiyen ve akan çeşmelerimiz sürekli yenilenmiştir.

Özellikle camimize yapılan terör saldırısı ile birlikte güvenlik kameralarının ne denli önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Cami içi ve dışı hiçbir kör yer bırakmaksızın yüksek çözünürlük özelliğine sahip kamera sistemi yaptırılmıştır.

Mülkiyeti Vakıflara, kullanımı Cami imamlarımızdan birine ait olan evin çatı tamiri, mutfak, banyo ve kullanılamaz durumdan olan yerlerin yenilenmesi, bakımı ve onarımı yapılmıştır.

Derneğimize üye olup ta hiçbir faaliyetine katılmayan, yıllarca üye aidatı ödemeyen üyelerimize sorumlulukları yerine getirmeleriyle ilgili yönetim kurulu kararımız ve tüzüğümüzün ilgili maddesi yazı ile bildirilerek, sorumlulukları hatırlatılmıştır olup, verilen 1 aylık süre sonunda yükümlülerini yerine getirmeyenlerin üyelikleri yönetim kurulu kararı ile sonlandırılmıştır. Güvenlik sistemlerimizin güvenlik ve ilgili birimlerimizce yakinen takip edilmesi için sabit IP alınmıştır.

Müezzinlerimizin oturdukları lojmanlardaki ısıtma sisteminin eskimesi, kombi cihazlarının sürekli arızalanmasından dolayı yenilenmiş, keza imam ve müezzin lojmanlarımızın bazı tamirat ve bakımları yapılmıştır.

Nalbantoğlu mahallesinde bulunan taşınmazımızın yeniden inşası ile ilgili Osmangazi Belediye Başkanlığı nezdinde proje ve plan bazlı çalışma yapılmış, yapılacak inşaat alanının mevcut halinden daha küçük olacağı için şimdilik çalışma zamana bırakılmıştır.

Bursa’mızın dünyaya açılan penceresi olan Camimizin her zaman temiz olması için gerekli süpürge ve temizlik aletleri alınmıştır.

Cami içi ve dışındaki ampüller sık sık eskidiğinden mütemadiyen yenilenmiştir.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma haftası münasebetiyle İl Müftülüğümüzün tertip ettiği hatim ve mevlit programı sonrası Derneğimiz tarafından 4500 kişilik lokma şehitlerimizin anısına vatandaşlarımıza ikram edilmiştir.

Cami içinde kullandığımız akülü süpürgelerimizin aküleri bittiğinden yenileri ile değiştirilmiştir.

22.03.2019 tarihinde Uludağ Üniversitesinin misafir öğrencelerinin bir kısmına Rektörlüğümüzün talebi üzerine camimizde misafir edilmiş ve kendilerine derneğimiz tarafından akşam yemeği ikramında bulunulmuştur.

Gençlik buluşmaları adı altında 04.04.2019 tarihinde derneğimizin öncülüğünde KYK ile iş birliği yapılarak 400 erkek ve kız öğrencimiz ile sabah namazında ulu camide buluşulmuş, namazdan sonra kendilerine yönetim kurulumuz tarafından kahvaltı ikram edilmiştir.

15.04.2019 tarihinde DERBİS üzerinden Dernekler İl Müdürlüğümüze beyannamemiz verilmiştir.

Etek ve başörtülerimizin eksilmesinden dolayı Ulu cami logolu 5000 adet etek, 5000 adet şal yaptırılmıştır.

Derneğimize verilen bir defalık zekat makbuz karşılığı teslim alınarak, ihtiyaç sahibi öğrencilerin talepleri doğrultusunda kendilerine elbise alınmıştır.

Mülkiyeti Derneğimize ait olan ve halen İmam-Hatip, Müezzin kayyım ve dernek çalışanlarımızın oturdukları lojmanlarımız çatılarının yenilenmesi başta olmak üzere, dış cephelerinin mantolama, boya, badana, oluklar, lojman mutfak, banyo, yer döşemeleri, kalebodur, fayans ve mermer vs leri yenilenmiş ve üst seviyede bakım ve onarımları yapılmıştır.

Camimizin içinde bulunan şal ve eteklerin günlük olarak temizlik ve ütülerinin yapılması ile ilgili kuru temizlemeci ile anlaşma yapılmıştır.

11.11.2019 tarihinde Tavşanlı’ da mukim Ali ÇAKMAK isimli hayırsever dostumuz tarafından Alacamescit Mahallesinde bulunan genelde ofis büroların bulunduğu bir apartmanda tek odalı bir ofisin bağışı sağlanmıştır.

01.06.2020 tarihinde derneğimiz tarafından görevlendirilen personelimizin maaşları belirli bir oranda artırılmış, kışlık elbiseleri alınmış ve Şubat 2020 den itibaren iktisadi işletmemizin giriş ücretlerine zam yapılması için Burulaş’a yazı yazılmıştır.

Limak Uludağ Enerji AŞ ile görüşülerek cami içerisinde kullanılan elektrikte indirim yapılması sağlanmıştır.

Kamera kayıt cihazının yıldırım düşmesi sonucu arızalanmasından dolayı bunun daha düşük çaplısı alınmış olup, böylelikle söz konusu cihazın bakımı ve onarımı sırasında yedek cihazımızın devreye girmesi sağlanmıştır.

Dünyayı etkisi altına alan korana virüs ile ilgili Bilim Kurulunun tavsiye ve tedbir kararlarını en titiz bir şekilde dikkate alarak, her türlü hijyen ve el dezenfektanının da temin edilmesinin yanı sıra, Türkiye’ ye örnek olacak biçimde cami içi cemaat saf düzeni oluşturulmuş, “1,5 metre fiziki mesafe sağlığınızı korur” yazıları seccade tipli halı üzerlerine konulması uygulanması bütün ajans, tv ve basın organlarının jenerik veya kadrajlarına girişi sağlanarak hem camimizin reklamı yapılmış ve hem de diğer camilerimizde salgın kurallarına karşı en uygun tedbir alındığı hususu da kamuoyu ile paylaşılmıştır. Özellikle Cuma , bayram ve kandil günlerinde seccadesi olamayan cemaatimize tek kullanımlık seccade vermek suretiyle virüsün yayılmaması hususunda gerekli tedbirler alınmıştır.

2019 yılına ait derneğimiz ile ilgili beyanname DERBİS üzerinden ilgili müdürlüğe gönderilmiştir.

01.10.2020 tarihinde camimize düşen şimşek sonucu çalışamaz duruma gelen ses, internet ile, cami iç ve dışında bulunan kameraların bir kısmı yenilenmiş, yedek kayıt ve ses cihazları alınmıştır.

Osmangazi ilçemizde 2 ayrı camide olan merkezi vaaz ve ezan sistemi birleştirilerek sadece Ulu Cami’den yayın yapmaya başlanmış, keza, mevzubahis cihaz derneğimiz tarafından alınmış ve hizmete sunulmuştur.

Halı üzerine yapıştırılan “1,5 metre fiziki mesafe sağlığınızı korur” yazılarımızın bir kısmının aşınması ve cami içi 750 kişilik kapasiteyi artırmak maksadıyla saf düzenini gösteren işaretler yenilenmiştir.

Geçtiğimiz olağan genel kurulumuzda da söylediğimiz gibi, Ulu Cami’miz başta olmak üzere, Ülkemizin muhtelif camilerine din insanı yetiştirmek, her alanda imanlı, ahlaklı ve bilgi ile donatılmış kişiler yetişmesine ortam hazırlamak amacıyla yeri Hazineye ait 2,5 dönüm üzerine kurulacak camimizin ismini taşıyan İslami ilimler ve Kur’an Eğitim Merkezimizin proje, zemin etüdü gibi işleri bitmiş inşallah yeni göreve gelecek yönetim kurulumuzun müteahhitle yapacağı anlaşma ile temeli atılacaktır. Bu projenin tamamlanabilmesi için siz değerli üyelerimizden ayni katkıda bulunabilecek hayır severlerin yönlendirilmesini ve seçilecek yönetim kuruluna destek olmanızı hasseten istirham ediyoruz.

Derneğimizin 2020 yılına ait beyannamesi DERBİS üzerinden ilgili müdürlüğe gönderilmiştir.

Sizlerin de müşahede ettiği gibi, cemaatle namaz kılmanın dışında huzur içinde ibadet yapabilmeleri için ön direkler arasına seperatör yaptırılmıştır.

Cami içerisinde bulunan ayakkabılıkların eskimesi, bazılarının kullanılmaz hale gelmesinden dolayı camimizin estetik mimarisine uygun ayakkabılıklar yaptırılmıştır. Hatırlanacağı üzere eski ayakkabılıklar özellikle Cuma ve kandil gecelerinde ihtiyaca cevap veremiyordu. Camimizin belirli sütunlarına iç mimarimizle uyumlu kavisli ayakkabılıklar yaptırılarak cami içindeki tertip ve düzen sağlanmıştır.

Kadın cemaatimiz için ayrılan mekanın dağınıklığı ve buna ilişkin gelen yoğun şikayetler üzerine orada bulunan seperatörler yenilenmiş ve kadın cemaatimizin nezih ortamda ibadet etmeleri sağlanmıştır.

Cami içinde bulunan kasalar ve televizyonlar ahşap giydirme yapılarak hoş bir görünüm kazandırılmıştır.

Sürekli basına malzeme olan cami girişlerinde bulunan metal poşetliklerin yerine ahşap yaptırılmıştır.

Cami içindeki pencerelerin tamir ve tadilatları yaptırılmış, kol kilitleri değiştirilmiş ve çelik sineklik taktırılmıştır.

Havuz etrafında bulunan bil umum temizlik malzemelerini muhafaza edecek şekilde içi metal, dışı ahşapla kaplı muhafaza dolapları yaptırılmıştır.

Tuvalet girişinde bulunan dolaplar başta olmak üzere her türlü malzemelerinin tamir-bakım ve onarımı yapılmış, bu sırada yenilenmesi gerekli olanların yenisi ile değişimi cihetine gidilmiştir.

Sık sık arızalanan engelli asansörü kabin hariç yenilenerek yaşlı ve engellilerimizin hizmetine sunulmuştur.

Cami iç ve dışında bulunan tabela ve yazılar disipline edilerek tek tip haline getirilmiş, bu suretle yazı kirliliği ortadan kaldırılmıştır.

Cami girişlerinde bulunan bilgilendirme yazıları ve girişteki paspaslar yenilenmiştir.

Camimizin içinde bulunan vaaz kürsüsünün küçük olması, bazı ziyaretçilerin kürsünün camiye yakışmıyor gibi sözlü ve yazılı müracaatları, vaaz eden hocalarımızın otururken daraldığı şikayetleri üzerine, klasik sanatlar, ahşap oyma sanatı, naht sanatı, kundekari sanatı, bezemeler, Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimarisine uygun kürsü yapılmıştır.

www.bursaulucami.com alan adı üzerine Ulu Cami’ye yeni bir web sitesi kurulmuştur.

Tüm ziyaretçilerin kolaylıkla indirip kullanabilecekleri İOS ve ANDROİD tabanlı mobil uygulamalar yapıldı. Bu uygulamalar sayesinde ziyaretçiler cami içerisindeki hatların ve eserlerin ne anlama geldiklerini, kimin ne zaman yaptığını hem Türkçe hem de İngilizce olarak öğrenebilecekleri gibi, isterlerse sesli olarak ta dinleyebileceklerdir.

Cami içerisine yerleştirilen profesyonel Mobese kamerası sayesinde 24 saat canlı yayında cami içerisini görebilecekler, namaz vaaz ve programları izleyebileceklerdir. Uygulama içerisinde ayrıca ulu cami hakkında yazılmış pek çok makaleye de erişebileceklerdir. Bu sayede ziyaretçiler Ulu Cami hakkındaki doğru bilgiye doğru kaynaktan ulaşabileceklerdir.

Ulu Cami için instagram, Facebook ve Youtube hesapları açılarak buralarda düzenli olarak paylaşımlar yapılmakta. Youtube kanalı üzerinden 24 saat canlı yayınla cami izlenebilmektedir.

Bu vesile ile, başta hayır severler olmak üzere maddi ve manevi desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyoruz. Bizden önce görev alan, taş üstüne taş koyan Dernek Başkanlarımıza, yönetim kuruluna ve üye olarak katkı sunan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Katılımınızdan ve verdiğiniz destekten dolayı tekrar teşekkür ediyor, yeni seçilecek yönetim kuruluna başarılar diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ