Zirvede Haber

Taraftar Tokenlar Kulüplerin Dördüncü Büyük Gelir Kalemi Olacak

Taraftar Tokenlar Kulüplerin Dördüncü Büyük Gelir Kalemi Olacak

Spor ve e-spor endüstrisinin yeni gelir modeli ve taraftar etkileşiminin dijital dünyadaki açılımı taraftar tokenlar Türkiye’de de yayılmaya başladı. Bu model sayesinde kulüpler gelirlerini yükseltmeye başlarken, taraftarlar da birbirleri ve kulüpleri ile etkileşimlerini arttırıyorlar.

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği (FINTR) tarafından düzenlenen CINO Day’de spor endüstrisindeki yeni gelir modeli olan taraftar tokenlar konuşuldu. Spor Yazarı ve Akademisyen Sema Tuğçe Dikici moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte Chiliz (CHZ) coin’i 2018 yılında piyasaya süren Socios.com Kurucusu ve CEO’su Alex Dreyfus ile Socios.com Bölge Pazarlama ve Halkla İlişkiler Uzmanı Denizcan Soner yer aldı.

Taraftarlık Tutkusu Kripto Piyasasını Besliyor

Türkiye’de iki ana taraftar tipi olduğunu söyleyen Socios.com Kurucusu ve CEO’su Alex Dreyfus, ilkinin kripto paralar konusunda bilgili ve Chiliz kripto para birimini takip edenler, ikincisinin bu konu hakkında bilgi sahibi olmayan ancak taraftar token’ı tuttuğu takımı desteklemenin yeni bir yolu olarak görenler olduğunu aktardı. Her iki taraftar tipinden de ilgi gördüklerini vurgulayan Dreyfus, bu ilgide Türkiye’deki kripto para bilinirliği ve kullanım yaygınlığının rolü olduğunu belirtti.

Dreyfus “Türkiye’de taraftarlık ve spor severlik oldukça tutkulu yaşanıyor. Taraftarın takımına destek olma isteği, bizim bu yeni modeli anlatmamızı kolaylaştıracak. Socios.com olarak biz, pasif taraftarı aktif taraftara dönüştürüyoruz. Taraftarlar hem kripto para temelli taraftar tokenları kullanarak bir topluluğun parçası oluyor hem de takımlarını doğrudan destekleyip, takımların alacakları kararlarda söz sahibi oluyorlar. Tüm bu süreçler blockchain teknolojisi ile güvenli bir şekilde saklanıyor” dedi.

Taraftar tokenların gelecekte kulüpler için dördüncü büyük gelir kalemi olacağını da belirten Dreyfusbu gelir modelinde henüz yolun başında olunduğunu aktardı. Dreyfus “Galatasaray ve Barselona gibi takımlar için taraftar tokenlar yeni bir gelir kaynağı. Bu bize büyüme imkanı sağlıyor. Belki de 10 yıl sonra taraftar tokenlar büyük kulüpler için çok önemli gelir kapılarından biri olacak” dedi.

Taraftar Etkileşiminin Dijital Dünyadaki Yeni Açılımı

Taraftarların hem birbirleri hem de kulüpleri ile etkileşimini artırıp, bu etkileşim üzerinden yeni gelir modelleri yaratabilmek için yola çıktıklarını söyleyen Socios.com Bölge Pazarlama ve Halkla İlişkiler Uzmanı Denizcan Soner ise birincil odaklarının spor endüstrisi olduğunu vurguladı. Soner “Taraftar tokenlar taraftar etkileşiminin dijital dünyadaki yeni açılımı. Dijitalleşme ile taraftarlık kavramı da değişmeye başladı. Bu sayede kulüpler ile taraftarlar daha yakın ilişkiler kurabiliyor. Socios.com olarak, futbol, e-spor takımları, Formula 1, kriket, Nascar, MMA gibi çeşitli spor dallarında 36 takımla iş birliğimiz var. Yaz sonuna kadar bu sayının 50’nin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Globalde kullanıcı sayımız 800 binin biraz üzerinde. Türkiye pazarına iki yıl önce Galatasaray ile giriş yaptık” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ