Zirvede Haber

Mobilya da Hammadde de Tedarik Sıkıntısı Var! Önlem Şart!

Mobilya da Hammadde de Tedarik Sıkıntısı Var! Önlem Şart!

“2012 Ocak, 2016 Kasım, 2020 Ekim ve 2021 Mayıs neredeyse her 4 yılda bir yaşanan Mobilya hammadde tedarik sorunu artık 8 ay sonra yaşanmaya başladı.” DSP İnegöl İlçe Başkanı Halil Büyükışıklar; ilçede hammade sıkıntının başladığını ifade ederek; “Bunun asıl sebebi 2002’den günümüze uygulanan ekonomik politikalar. 2001 krizinden sonra 2003-2007 arası dış güçlerin desteğini arakasına alan iktidar %7,3 büyüme oranı ile vatandaşa ‘ilaç’ gibi geldi. Sıkışan ve zora gire ülke ekonomisi sayesinde dış politikada emperyalist güçlere istediğini vermeyen rahmetli Ecevit Başbakanlık koltuğundan indirildi. Yerine proje partisi olan AKP getirildi. Proje hayata geçmişti gayet başarılı bir çizgi yakalamalıydı işte bu sayede ekonomi ilk dört yılda %7,3 büyüme gösterdi. İkinci büyük ve can alıcı etken ise 2002 öncesi 100 liralık mevduatın sadece 39 lirası krediye dönüşürken, bu oran içerisinde tüketici kredileri yok denecek orandaydı.

Sonrasında ise milyonlarca insana kredi kullandırıldı. Hayal bile edemezken ev, otomobil, traktör alındı. Esnaf ve tüccar herkes bu çarktan beslendi. İnsanlarımız gelirinin çok üzerinde harcamalar yaptı. Büyüme rakamları geçmişe göre daha kötü olsa bile, bu durum muazzam bir refah algısı yarattı. Öyle bir hal aldı ki bu durum; 2020 yılı sonunda Türkiye’nin bürüt dış borç stoku 450 milyar $ seviyesine ulaştı. Stokun milli gelire oranı %62,8 olarak kayıtlara geçti.

Makro iktisadi yapı artık çözülmesi çok zor bir kıskaç içerisinde. Hal böyle olunca hammadde üreticisi malını iç piyasaya vermek yerine daha fazla kazanç elde edeceği dış piyasaya yönlendiriyor. Kısacası sanal ekonomi bitince refah algısı azalmaya ve imalatçı firmalar iş yapamaz hale gelmeye başladı. Birde dışarıdan muhtelif yerlerden gelen dış borçlarda ani çıkış yapınca işler iyice karıştı. Maalesef artık bu durumu uzun vadede çözmek çok daha zor bir hal aldı.

İster erken seçim ile isterse 2023 seçimlerinde olsun mevcut iktidarın yerine gelecek olan kişilerin işi gerçekten çok zor. 2002 öncesi malum “KEMER SIKMA” politikalarını hatırlarsınız. Kim gelirse gelsin ülke ekonomisini uzun vadede düzeltmenin tek yolu sanırım yine bu olacak. Aksi halde biz her yıl daha fazla borçlanacağız. Her yıl daha fazla borç bulacağız. Her yıl daha fazla milli malımızı yabancı yatırımcılara satmak zorunda kalacağız. Bolluk zamanları bitiyor dostlar. Hem ailelerimizde, hem de ülke genelinde kemer sıkmak şart olacak. Yoksa bu ekonomik kıskaç daha tehlikeli bir hal alacak” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ