Zirvede Haber

Bursa Tarımını Kooperatifler ile Kalkındıracağız! Bursa Çiftçisinin Her Zaman Yanındayız!

Bursa Tarımını Kooperatifler ile Kalkındıracağız! Bursa Çiftçisinin Her Zaman Yanındayız!

“Kadının sadece tarlada değil, üretimin her alanında izi olması için çalışıyoruz.” Kadınların her alanda yapmış olduğu çalışmalarda tam destek veren CHP Nilüfer Belediye Meclis Üyesi ve CHP Kadın Kooperatiflerinden Sorumlu Bursa İl Sorumlusu Vildan Özkula’dan çarpıcı açıklamalar. Özkula; Nilüfer’de Nilüfer Belediyesi’nin himayesinde kurdukları kooperatifin amaçlarını, ileriye dönük hedeflerini gazetemizle paylaştı.

Özkula; ” Kısa bir süre önce kurduğumuz NİLKOOP – Nilüfer Bostan ismi ile Bursa’nın vazgeçilemez markası haline gelmiştir. Bursa’nın genelinde kooperatifler ile yapılan karşılıklı anlaşmalar ile hizmet ve mal alamı gerçekleştirilmekte ve 12 bin aileye dolaylı istihdam kazandırılmıştır. NİLKOOP’da ki; tecrübemizi Bursa’nın geneline de yaymak istiyoruz. Bunun için özellikle siyasi partilerin kadın kolları, kadın odaklı STK’lar ve onların benzerleri ile yakın bir iş birliğine gideceğiz. Kadın Kooperatifleri ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmalarda Bursa’da önemli bir yol kaydettik. Bölgesel kooperatifleri inceliyoruz. Kadınları ekonomik temel çarklarına hızlandırarak katılmalarını sağlayan en önemli faktör özel ihtisaslı kadın kooperatifleri. Kadınları ekonomide asıl oyuncu haline getiren kadın kooperatiflerinin ilimizde daha da yaygınlaşmasını sağlayacağız. Siyasi partiler ve STK’lar ile bu konuda temastayız. Kooperatifçiliğin yükselen yıldızı yaptığımız çalışmalar sonucunda yakın zamanda Bursa olacaktır.” dedi.

Özkula; “Öncelikle sesimizi Bursa’ya duyurduğunuz için size müteşekkiriz. Sağolun. Çalışmalarımızı NİLKOOP üzerinde yoğunlaştırsakda aslında Bursa’nın 17 ilçesinde faaliyetteyiz. NİLKOOP hakkında ise bilgi vereyim.

NİLKOOP Nilüfer Belediyesi ortaklığı ile Nilüfer’de bitkisel üretim ve hayvancılığı geliştirmek için 2018 yılı Mayıs ayında Çatalağıl mahallesinde kurulmuştur.

NİLKOOP , ortaklarının her türlü bitkisel, hayvancılık ve ormancılık konularındaki üretimini ve sosyal, ekonomik yönden gelişmelerine yardımcı olmayı, Tıbbi ve aromatik bitkilerden, Meyve bahçelerine, Arıcılık ve bal üretiminden, Tahıl, Baklagil ve Sebze gibi ürünlerin yetiştirilip, taze yada işlenmiş olarak satışının yapılmasını hedeflemektedir.

NİLKOOP, üretimlerinde daima yerel, atalık, standart TOHUMLARI tercih edecek, tarımsal üretimlerinde çok mecbur kalmadıkça sentetik gübre ve tarımsal sentetik ilaçlar kullanmayacaktır.Üretimler, çevre ve ekolojiye dost, insan başta olmak üzere canlı sağlığını gözeten ekolojik tarım koşullarında yapılacaktır.

NİLKOOP, üretici ve tüketiciyi bir araya getirip, bir anlamda kır ile kentin buluşmasına vesile olacak, çiftçinin pazarını genişletmeyi, ürününün değerinde satılmasını ve tüketicilerin sağlıklı ve ucuz gıdaya erişmesini sağlayacaktır.

YAPTIKLARIMIZ

Eylül 2019 da Akçalar,Badırga,Başköy,Büyükbalıklı,Dağyenice,Fadıllı,Gökçeköy, Gölyazı, Güngören, İrfaniye, Kadriye ,Karacaoba, Kayapa-Çamlık,Kızılcıklı, Konaklı, Maksempınar, Unçukuru, Üçpınar kırsal mahallelerinde toplam 46 paselde 464 dönüm Belediye arazisi NİLKOOP a devredilmiştir.

22-24 Kasım 2019 da Karacaoba, Konaklı, Büyükbalıklı, Gökçeköy, Kızılcıklı , İrfaniye, Fadıllı ve Akçalar’daki yaklaşık 180 dönümde 4 buğday çeşidi ekimi yapılmıştır.

Herhangibir zirai ilaç ve fenni gübre kullanılmadan üretilen buğdayların hasadına 15 Temmuz 2020 de başlanmış toplam 39 ton Buğday elde edilmiştir. Genel ortalaması 265 kg/da olan buğdaylar içinde Rumeli çeşidi 416 kg/da lık bir verime ulaşmış olup, buğday ve un kalite değerlerinin de üstünlüğü gözönüne alınarak 2020-2021 buğday ekiminde bu çeşidin kullanılmasına karar verilmiştir, 2020 kasım ve aralık aylarında toplam 130 dönüm buğday ekilmiştir. Üretilen buğdaylar bir önceki sene olduğu gibi Taş Değirmende öğütülerek Tam Buğday Unu elde edilecektir.

11-15 Mayıs 2020 tarihleri arasında belediyemiz halka bedelsiz olarak 200.000 adet sebze fidesi dağıtmıştır.Domates, Biber ve Patlıcan çeşitlerine ait Fideler NİLKOOP tarafından Ürünlü’de yerel tohumlardan fide yetitiren 6 çiftçiden temin edilmiş ve 5 gün boyunca fide sökümü, nakliyesi, ambalajlanması ve dağıtımı NİLKOOP ve ÇKKM tarafından organize edilip gerçekleştirilmiştir.

2019 da Karacaoba da bulunan 47.800 metrekarelik arazide Lavanta dikimlerine başlanmış, dikimlerin bir kısmı 2021 yılına planlanmıştır. Ürün eldesinin ve destilasyon ile uçucu yağ çıkartma işleminin 2023 den itibaren olacağı tahmin edilmektedir.

İrfaniye 3 ve 5 nolu 25.100 ve 36.400 metrekarelik parsellerde sulu tarım yapabilmek amacıyla NİLKOOP kendi imkanlarıyla bir sondajcı bulup 2 artezyen kuyu açtırmış böylece 61 dönüm sulanabilir arazi yaratmıştır.Bu değerli arazinin bir kısmının Hayvan Pazarı olarak taasarlanması olasılığı vardır.

2020 Ağustos ve Eylül aylarında Karacabey, İnegöl, Altınova, Çınarcık,Bursa merkez ve Eskişehir’deki 7 kooperatif gezilerek “Nilüfer Bostan markasıyla” açılan NİLKOOP dükkanında satılacak ürünler saptanmıştır. Ayrıca ilçemizdeki 3 kırsal kadın derneğinden de dükkanda satılabilecek ürünler saptanmış ve kendilerine imal ettirilerek satın alınmıştır.

NİLKOOP satış noktasında şu anda toplam 17 kooperatife ait 120 çeşit ürün bulunmaktadır.Ocak ayından itibaren de Karacabey de bulunan Erma çiftliğinden Ari Çiğ Süt alınıp 3 er litrelik petlere doldurularak satışı yapılmaktadır. .

YAPACAKLARIMIZ

Konaklı Ekoçiftlik projesi kapsamında Park Bahçeler Müdürlüğü tarafından yaptırılan 6 adet 8×20 m. ebatlarındaki tünel seraların üretim planlaması ,ağırlıklı olarak Nilüfer Belediyesine ait parklarda, refüj ve benzeri alanlarda kullanılacak bitkilerin üretimi NİLKOOP ile PBM tarafından yapılacaktır Burada hem belediye hem de NİLKOOP un ihtiyacı olan fideler üretilecetir. Belediye için gerekli bitkiler listesi çıkarılarak gerekli üretim malzemesi de tedarik edilerek Ocak 2021 den başlamak üzere Belediyenin ihtiyaç duyduğu yer örtücüler, çiçekli bitkiler ve tıbbi aromatik bitkiler ,NİLKOOP için gerekli olan fideler , ağırlıklı olarak sebze ve tıbbi aromatik bitkiler (Ekinezya, Papatya, Ihlamur,Kekik, Adaçayı, Tıbbi Nane, Melisa, Biberiye,Reyhan) tohum yada çelikleme ile yetiştirilecektir.Bu proje için PBM tarafından bir Tarım/Peyzaj teknikeri istihdam edilmiştir.

2019 da NİLKOOP olarak Nilüfer Kırsal Mahalleleri tarım envanterini çıkartmak için programladığımız Kırsal Anket Çalışmaları belli köylerde yapılmış ve devamının ÇKKM Kırsal Alan Bürosu ile birlikte yapılması planlanmış, fakat pandemi süreci gecikmelere neden olmuş, 2021 de bunun tamamlanmasını öngörülmektedir.

Ayvaköy’de belediyemize ait fakat marjinal tarım alanı olarak işaretlenmiş, bir iki makine çalışması ile rehabilite edilecek 10 dönümlük arazimiz bulunmaktadır. Burayı Nilkoop ve Köy ortaklığı ile, düzeltme tesviye işlemi bize ait ,fidanlar köylülere ait olmak üzere, kapama bir İncir Bahçesi haline getirmeyi planlamıştık ama bu proje de pandemiye takıldı. Bakımı köye ait ve Ürün ortaklığı üzerinden güzel ve örnek bir çalışma olacağı inancında olduğumuz bu projeyi 2021 de mutlaka hayata geçirmek istiyoruz.

2021 yaz sezonu için Konaklı başta olmak üzere sulama imkanı olan arazilerde sebze üretimi yapılacaktır. Bakla, Bezelye, Domates,Biber, Patlıcan, Soğan, Taze Kabak, Kestane Kabağı, Patates, Ayçiçeği, Mısır ,Nohut, Kurufasulye, Çörekotu, Susam. Kış sezonu için Karnabahar, Lahana, Brokkoli, Marul, Ispanak, Maydanoz, Pazı ,Pancar,Taze soğan ekim ve dikimleri öngörülmektedir. Ürünlerin ağırlıklı olarak Nilüfer Bostan dükkanlarında ve Köylü pazarlarında satışı düşünülmektedir.

Konaklı Ekoçiftlik projesi kapsamında 50 da. ekilip dikilmesi planlanan ürünlerin bir kısmı (domates, biber, patlıcan, hıyar, havuç, lahana vs ) reçel,konserve,turşu gibi işlenmiş ürün yapımı için uygun bir fiyattan Kırsal Kadın Derneklerine verilecek ve kontrolümüz dahilinde gerçekleşecek nihai ürünler onlardan satın alııp Nilüfer Bostan dükkanlarında satılacaktır. (Örneğin Yıllık 2 ton salça için gerekli domates miktarı 12 ton, Salça için ekilecek alan 5 da. olacaktır)

Konaklı Ekoçiftlik projesinde 25 da. Meyve bahçesi planlanmıştır (Kiraz, Erik, Üzüm, Şeftali, Trabzon Hurması, Hünnap, Armut, Elma, Ceviz, Aronya, Çilek) Çilek hariç diğerleri 3-4 yıl içinde verime yatacaklardır ve satış şekli Sebzede olduğu gibidir.

Belediyemize ait Hasanağa Düğün Salonunun NİLKOOP’a ait bir depo ve üretim alanına dönüştürülmesi için yapılan mutabakata göre, Belediyemiz tarafından inşa edilecek yapı, bitimi sonrasında Ofis, Depolar ve Proses Alanı olarak NİLKOOP ‘a devredilecektir. 2 adet +4 C soğuk muhafaza odası (117 metrekare) ve 150 metrekare kuru depo ve 110 metrekare proses alanına sahip binanın üst asma katı ofis olarak inşa edilecektir.

Salça,Turşu, Reçel ,Pekmez,Sirke gibi ürünlerin yapılacağı,sebze meyve ve tıbbı bitkilerin kurutulacağı kuru bakliyat dahil bunların tümünün ambalajlanıp depolanacağı bir yer olması yanısıra, kendimize yada üreticiye ait bazı sebze meyvelerin depolanacağı bir soğuk hava deposuna da sahiptir.Depolama da çok sıkıntı yaşadığımız ürünlerin buraya alınması ve planladığımız proseslerin burada yapılabilmesi için imalata acilen başlanması gerekmektedir.

Başköy’de 6500 metrekarelik arazide 3275 metrekare taban alanlı 9940 metreküp olarak tasarlanan Soğuk Hava Deposunun TKDK hibe projesinden sağlanacak finans ile yapılması öngörülmüştür. Burada Dondurma tüneli, Dondurulmuş oda (-18 C) ve soğuk hava odaları (+4 C) tasarlanmıştır.Ağırlıklı olarak Nilüfer ilçesi meyve ve sebze üreticilerinin ürünlerinin depolanması için kullanılacak odaların haricinde NİLKOOP tarafından üretilen yada ürettirilen ürünlerin işlenmesi (ayıklama,yıkama,haşlama,kesme vb) ve tünel dondurucuda dondurularak donmuş odalarda saklanması planlanmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ